Zelenina

Zelenina, to jsou jedlé části kulturních rostlin, většinou jednoletých a dvouletých. Kořeny, stonky, listy, plody či květy jsou cenným zdrojem důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Některé druhy se používají jako koření.

Mohlo by vás také zajímat: Ovoce, Úroda, Recepty, Ochrana a péče. Podívejte se na zeleninu v katalogu rostlin.


ReceptyZdraví
Kořínky se živili už naši předkové

Kořínky se živili už naši předkové

Už od pradávna sbírali lidé ovoce, bobule, semena, výhonky a kořeny, tehdy jen planě rostoucích rostlinných druhů. Později si zpestřovali jídelníček divokým česnekem, řepou a mrkví.

Irena Forejtová
Semínkové fantazie aneb Nové odrůdy pro příští rok už jsou na světě

Semínkové fantazie aneb Nové odrůdy pro příští rok už jsou na světě

Zahradníci se činí, i když zima je už za dveřmi. Semenářské firmy už rozeslaly nabídkové katalogy s novinkami květinových a zeleninových odrůd. Jste zvědaví, co si na jaře budete moci koupit?

Irena Forejtová
Zahrádkářův diář
S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

Lehce se řekne, hůř provede. Kdo by myslel na zimu, když je tu babí léto. Ale nic netrvá věčně, najednou udeří přízemní mrazíky a budete mít plné ruce práce se sklizní úrody.

Irena Forejtová
Recepty
Znáte rebarboru?

Znáte rebarboru?

Identifikujete ji celkem snadno. Žádná křehotinka, ale ztepilá, dobře vyvinutá, těžko přehlédnutelná. Alespoň v kvalitní zeleninové zahrádce, kde by rozhodně neměla chybět.

Zuzana Ottová
FloristikaZajímavostiZdraví
Zahrada, sklizeň a děti

Zahrada, sklizeň a děti

S podzimem přichází čas, kdy zahrada dává své plody. Umíte si poradit s jejich skladováním a k tomu ještě zabavit vaše malé pomocníky? Nechte děti, aby vám pomáhaly: kdo si hraje, nezlobí!

Petra Škarková
Recepty
Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Pokud jste si letos zasadili červenou řepu, můžete se právě těšit z její sklizně. Vy ostatní si ji zkuste koupit – patří sice stále k méně často zpracovávaným druhům zeleniny, ale sami poznáte, že stojí za to.

Petra Nachtmanová
Recepty
Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Kdo by občas na zahraniční dovolené neměl nutkání utrhnout a přivézt domů exotický plod. Připomíná chvíle nicnedělání a zahrádkář pak prolézá knihovny a pátrá, kam semínka zasadit a jak o ně pečovat.

Irena Forejtová
Zelí s boulí: jak si s tím poradit?

Zelí s boulí: jak si s tím poradit?

Když zelenina začne při nejlepší péči náhle vadnout a pomalu odchází tam, odkud není návratu, je to vždy podezřelé. Co je příčinou znetvořených kořenů zelí, kedluben nebo kapusty? Choroba? Ale jaká?

Irena Forejtová
Prázdné záhony? Ne!

Prázdné záhony? Ne!

Rané druhy zeleniny už jsou sklizeny a najednou máme prázdno i po jarních trvalkách a cibulovinách. Pustíme se tedy do pěstování rostlin pro druhou sklizeň a osadíme prázdné plochy okrasných záhonů.

Alena Menclová
Květáku se nedaří? Pěstujte brokolici!

Květáku se nedaří? Pěstujte brokolici!

Brokolice má v zásadě podobné nároky jako častěji pěstovaný květák, nevyžaduje však takovou péči, roste dobře i na méně vhodných půdách. A také nepotřebuje pravidelnou závlahu.

Irena Forejtová
Orientální zeleniny: korýtko plné barev a chutí

Orientální zeleniny: korýtko plné barev a chutí

Způsob pěstování orientální zeleniny v okrasných korytech je určen všem, co nemají v okolí svých domků vhodné plochy k pěstování zeleniny pro svou potřebu, ale přesto chtějí udělat něco pro své zdraví.

Irena Forejtová
Zelenina v plné síle

Zelenina v plné síle

Červen patří k měsícům, kdy si můžete ze zahrady přinést výsledky své jarní práce. Sklízet můžete hrášek, saláty, mrkev, ředkvičky či třeba kedlubny. Další sklizeň vás samozřejmě bude stát i další síly.

Petra Nachtmanová
Jak vyzrát na klopušky v okurkách

Jak vyzrát na klopušky v okurkách

Kateřina Hradová
Vypěstujte si vlastní salátovky

Vypěstujte si vlastní salátovky

Jistě budete souhlasit, že léto bez salátových okurek by nemělo tu pravou chuť. V horkých dnech osvěží, zaženou žízeň a „pleťová maska“ z okurkových slupek vám zajistí půlhodinku sladkého poležení.

Alena Menclová
Vyzkoušejte „římana”

Vyzkoušejte „římana”

No sláva, už nemusíme shánět zahraniční odrůdy a konečně si můžeme pěkně po česku vypěstovat pravý římský salát. Co si s ním počít? A jaké odrůdy jsou na trhu? To vše se dozvíte z našeho článku.

Irena Forejtová
Papriky jsou choulostivé primadony

Papriky jsou choulostivé primadony

Za pravlast papriky se považuje Jižní Amerika. Pro Evropu ji objevil Kryštof Kolumbus: v roce 1493 ji přivezl z Haiti do Španělska. Je to teplomilná rostlina, proto ji v našich podmínkách musíme předpěstovat.

Irena Forejtová
Vysaďte místo obyčejných brambor skořicové

Vysaďte místo obyčejných brambor skořicové

To není aprílový vtip, ale povídání o jamu, exotické zelenině, jež v jiných částech světa nahrazuje naše tradiční brambory. Když se vám podaří přivézt si z dovolené sadbu, můžete si jam zkusit vypěstovat.

Irena Forejtová
Recepty
Letošní hit: Buráky z vlastní zahrádky

Letošní hit: Buráky z vlastní zahrádky

Pídíte-li se po něčem zajímavém, co nikdo jiný na zahrádce nemá, máme pro vás dobrý tip. Při nákupu osiva se podívejte do oddělení zeleninových semen. Při troše štěstí tam objevíte podzemnici olejnou.

Irena Forejtová
Saláty jako z růže květ

Saláty jako z růže květ

V titulku opravdu nepřeháníme, protože odrůdy a druhy salátů se dají počítají na stovky. Tělem i duší opravdový zahrádkář si jarní skleník či pařeniště bez salátu nedokáže vůbec představit.

Irena Forejtová
Nahradí jakon brambory?

Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.

Irena Forejtová
Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Čekankové puky patří k nejzdravějším zeleninám. Pomalu se blíží čas, kdy si budeme moci pochutnat na zapečených pucích se sýrovou omáčkou nebo na pikantním salátu.

Irena Forejtová
Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Hrášek, cibule, česnek a mnoho jiných již uvolnilo místo podzimním zeleninám, které můžeme zasít právě nyní. Z předpěstované sadby vysadíme brokolici a pór, koncem měsíce pak salát.

Irena Forejtová
Tip na výsev zeleniny v červenci

Tip na výsev zeleniny v červenci

Záhony uvolňují brambory a ředkvičky, také salát pomalu končí, zatímco špenát už je dávno pasé. Na jejich místo můžeme vysévat na počátku léta třeba fenykl či pekingské zelí.

Miroslav Hruška
Recepty
Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum. Nyní jsou jeho účinky využívány při léčbě nejrůznějších nervových chorob, včetně depresí.

Miroslav Hruška
Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Že je salát zelený list s octovou zálivkou? Omyl. Druhů listových salátů jsou desítky a gurmáni mezi nimi rozeznávají jemné chuťové nuance. Zkuste se v nich vyznat s námi.

Irena Forejtová
Rajské variace - aneb kdo se má v těch rajčatech vyznat

Rajské variace - aneb kdo se má v těch rajčatech vyznat

Zkuste hádat: Je to rybíz a není to rybíz. Může to vážit až půl kila, ale také jen pár gramů. Jestli jste neuhodli nebudeme vás dál napínat - jsou to rajčata.

Irena Forejtová
Skočte do jara s novými odrůdami zeleniny

Skočte do jara s novými odrůdami zeleniny

Šlechtitelé představili nové odrůdy, které prošly schválením a mohou se již tuto sezónu těšit ze sluníčka našich zahrad. Otestujte je sami!

Irena Forejtová
Pěstujeme artyčok

Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?

Irena Forejtová
Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

V dubnu je již zahrada plná pučících a rašících rostlin. Na zeleninové záhony vyséváme a sázíme také mnohé druhy zeleniny. Mnohé plodiny mají nejvyšší čas dostat se do země.

Martin Hýbner
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A