Zelenina

Zelenina, to jsou jedlé části kulturních rostlin, většinou jednoletých a dvouletých. Kořeny, stonky, listy, plody či květy jsou cenným zdrojem důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Některé druhy se používají jako koření.

Mohlo by vás také zajímat: Ovoce, Úroda, Recepty, Ochrana a péče. Podívejte se na zeleninu v katalogu rostlin.


Pěstování sazenic: Přišel čas otužovat sadbu

Pěstování sazenic: Přišel čas otužovat sadbu

Dostatek světla a přiměřená teplota jsou nezbytné pro vypěstování silné a zdravé sadby. Před výsadbou ven je však nutné rostlinky otužovat, aby neutrpěly šok.

Irena Forejtová
Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Správnou kombinací okrasných a užitkových rostlin vytvoříte pěknou a jedlou minizahrádku i na tom nejmenším balkónku. Jen vědět jak na to, neboť pěstování v nádobách má své výhody, ale přináší i řadu úskalí.

Irena Forejtová
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

Irena Forejtová
V březnu začínáme hnojit zahradu. Nezapomeňte na trávník, česnek i keře

V březnu začínáme hnojit zahradu. Nezapomeňte na trávník, česnek i keře

Mnoho zahrádkářů stále zápasí s otázkami, co hnojit, čím a v jakém množství dát rostlinám ten správný poměr živin. Poradíme, co rostlinám prospívá i jak hnojit a ušetřit.

Irena Forejtová
Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Ačokča je zajímavá zelenina, která se ve světě pěstuje již po tisíciletí, jen u nás je stále opomíjena.

Irena Forejtová
Zima na zahradě
Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý zahrádkář však nikdy nezapomíná na svou "zelenou lásku" a přemýšlí, čím by příští rok mohl obdarovat také ji.

Irena Forejtová
Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Každý zná vysoký plevel s velkými listy, jehož plody se přichytávají na oblečení. Málokoho však napadne, že existuje šlechtěný lopuch, který je dokonce jedlý.

Irena Forejtová
Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Saláty mohou přezimovat. Samozřejmě ne všechny druhy, ale je hodně takových, které se vyplatí zasadit či zasít už na podzim. A na jaře můžete sklízet – to doroste salát z podzimních výsevů. Nyní je ten nejvyšší čas na výsadbu!

Irena Forejtová
Recepty
Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Celer bez bulev, jen se silným stonkem, který přesto nepostrádá jemnou typickou vůni, to je řapíkatý celer. Pěstuje se téměř stejně jako bulvový, a přesto je stále opomíjený. Poradíme vám, jak si ho vypěstovat i jak ho využít v kuchyni.

Irena Forejtová
Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Topinambur pochází z Mexika, z území indiánského kmene Topinambus. Do Evropy se dostal až po objevení Ameriky. Stal se pak oblíbenou stravou Židů, a proto je rostlina známá jako "židovské" brambory.

Irena Forejtová
Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu | Zdroj: iStock

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Je vynikající, levná, rychle hotová, neobsahuje žádnou chemii, má prokázané protirakovinotvorné účinky a vyrobit si ji můžete během celého roku. Zvládne to opravdu každý. Stačí jen vědět, jak na to, a dodržet správný postup.

Lenka Chvostová
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

Markéta Žídková
Recepty
Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už starověcí Řekové a Římané před více než 2500 lety.

Irena Forejtová
Sejeme okurky: Kdy je správný čas a jak na ně?

Sejeme okurky: Kdy je správný čas a jak na ně?

O tom, jaká letos bude úroda, rozhodne počasí. Studené jaro půdu zatím neprohřálo, kdy tedy bude ten vhodný čas pro výsev okurek? A vyznáte se vůbec v odrůdách? Vysvětlíme vám, čím se liší a jaké si vybrat do skleníku či na záhon.

Irena Forejtová
Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Na horách sejou hrách, na dolině špenát a červenou řepu... Dětská říkanka je dobrá mnemotechnická pomůcka, když zapomenete, kdy co vysévat. Na první pohled nesourodá trojice má totiž mnoho společného – pěstuje se na každé zahrádce.

Irena Forejtová
Na výsadbu cibule a česneku je nejvyšší čas!

Na výsadbu cibule a česneku je nejvyšší čas!

Slunce, vyšší teploty a vyhřátá půda, to je to, co cibule a česnek potřebují, aby začaly růst. Kdo nestihl podzimní výsadbu, měl by si pospíšit.

Irena Forejtová
Novinky na trhu
Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Irena Forejtová
Zdraví
Co dělat, když vám zelenina působí zdravotní potíže

Co dělat, když vám zelenina působí zdravotní potíže

Nelekejte se, nejde o žádný převratný objev týkající se škodlivosti zeleniny. Jen některým z nás může její konzumace působit (alespoň občas) problémy. Je možné proti jejich vzniku nějak bojovat?

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Kvalitní česnek je v posledních letech velmi žádáný. Obchody ale většinou nabízejí česnek čínský, který je sice levnější, ale nemá valnou chuť ani vůni. Řešením je vypěstovat si česnek na vlastní zahradě: právě nastal čas k jeho výsadbě.

Jaromír Malich
Floristika
Okrasné tykve dozrávají

Okrasné tykve dozrávají

Okrasná tykev? Asi si představíte Halooween a aranžmá z různotvarých plodů. Líbí se vám tato idea? Pak vězte, že nastává sběr tykviček i semen z nich, jež se vám budou hodit pro pěstování v další sezoně.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?

Tereza Macháčková
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
Zajímavosti
Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Chcete-li dosáhnout vyšších výnosů pěstovaných plodin, zlepšete půdní vlastnosti své zahrady. Počítejte ale s tím, že se jedná o dlouhodobý proces a pouhé zapravování kompostu nestačí.

Jaromír Malich
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Kateřina Hradová
Recepty
Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.

Jindřiška Kodíčková
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diář
Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Velké bílé ředkve určitě znáte z pultů obchodů. Víte ale, že si je můžete bez problémů vypěstovat sami?

Alena Menclová
Recepty
Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Bagety, saláty a přílohy stále častěji okupuje listová zelenina zvaná rukola. Tato brukvovitá rostlina vyniká množstvím vitaminů i svou peprnou chutí. Vypěstovat si ji můžeme i v bytě.

Martin Hýbner
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |