Zelenina

Zelenina, to jsou jedlé části kulturních rostlin, většinou jednoletých a dvouletých. Kořeny, stonky, listy, plody či květy jsou cenným zdrojem důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Některé druhy se používají jako koření.

Mohlo by vás také zajímat: Ovoce, Úroda, Recepty, Ochrana a péče. Podívejte se na zeleninu v katalogu rostlin.


Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Kateřina Hradová
Který salát nevykvete?

Který salát nevykvete?

Každý salát se najednou začne vytahovat do výšky, roste a brzy je na záhonu místo hlávky nevzhledné koště. Lze vůbec pěstovat salát přes léto? A v čem je ukryto tajemství pevných hlávek od velkopěstitelů?

Irena Forejtová
Recepty
Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.

Jindřiška Kodíčková
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diář
Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Velké bílé ředkve určitě znáte z pultů obchodů. Víte ale, že si je můžete bez problémů vypěstovat sami?

Alena Menclová
Recepty
Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Bagety, saláty a přílohy stále častěji okupuje listová zelenina zvaná rukola. Tato brukvovitá rostlina vyniká množstvím vitaminů i svou peprnou chutí. Vypěstovat si ji můžeme i v bytě.

Martin Hýbner
Fazole pro užitek i okrasu

Fazole pro užitek i okrasu

Během června máte poslední možnost vysadit fazole – chutnou luštěninu i efektní ozdobu zahrádky či balkonu. Přečtěte si, co jí musíte poskytnout a před čím ji chránit, aby prosperovala.

Zuzana Ottová
ExotikaReceptyZdraví
Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Běžně užívané označení novozélandský špenát je pravdivé jen napůl. Se špenátem totiž tuto rostlinu spojuje pouze jejich obdobné využití v kuchyni. Jaké jsou tedy přednosti čtyřboče a jak ji pěstovat?

Zuzana Ottová
Klíč ke zdravé a bohaté úrodě zeleniny: vytvořte smíšené kultury

Klíč ke zdravé a bohaté úrodě zeleniny: vytvořte smíšené kultury

Jaromír Malich
Není nad český česnek: jak jej vypěstovat

Není nad český česnek: jak jej vypěstovat

Miroslav Štefan
Jak pěstovat mangold

Jak pěstovat mangold

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicla) u nás není příliš znám, ačkoliv se jedná o chuťově zajímavou rostlinu s množstvím vitaminu C. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae), tudíž je příbuzný s řepou. Poradíme vám, jak jej pěstovat.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diář
Výsadba brambor: správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Výsadba brambor: správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Pokud vám nechutnají kupované brambory a máte k dispozici dostatečný prostor na zahradě či na poli, vypěstujte si je sami.

Jaromír Malich
Zdraví
Bio zelenina aneb Pěstování bez chemie

Bio zelenina aneb Pěstování bez chemie

Uvažujete o pěstování zeleniny bez použití chemie? Shrňme si tedy informace o agrotechnice, hnojení i ochraně bio zeleniny. Vysvětlíme si zásady jejího pěstování a chyby, kterých byste se měli vyvarovat.

Edita Ježková
Když se rostliny mezi sebou nesnesou

Když se rostliny mezi sebou nesnesou

Alena Menclová
Recepty
Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit.

Petra Nachtmanová
Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, je tu!

Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, je tu!

Kateřina Hradová
Daří se vám pěstovat salátovky?

Daří se vám pěstovat salátovky?

Vypěstovat si salátovky není zas takový problém, zvolíte-li správnou odrůdu, dodržíte určitá pravidla a vyjdete vstříc nárokům rostlin. Pak se můžete těšit na první plody ze skleníku již měsíc po výsadbě.

Alena Menclová
Biozelenina: osevní postupy a setí

Biozelenina: osevní postupy a setí

Dobře sestavit osevní postupy je pro úspěšné pěstování bio zeleniny nezbytné. Jak ale na to? Shrneme si zásady pro umístění jednotlivých druhů zeleniny v osevním postupu a navrhneme konkrétní osevní postup pro bio zeleninu.

Edita Ježková
Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

V květnu ožívají skleníky a pařeniště naplno, a když se přehoupne polovina měsíce, měly by už být plochy osázeny a využity do posledního místečka. Jen tak si zajistíte bohatou, pestrou úrodu teplomilných zelenin.

Alena Menclová
Výživa okurek: základ bohaté úrody

Výživa okurek: základ bohaté úrody

Kdo pěstuje okurky, spolehlivě potvrdí, že v nárocích na kvalitní a výživnou půdu je plodová zelenina nepřekonatelná. Poradíme vám proto, čím okurky nakrmit a co jim dopřát, aby rostly jako z vody.

Irena Forejtová
Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Rajčata, papriky a okurky jsou oblíbenou zeleninou v našich zahradách. Jenže právě tyto chutné plody napadají choroby nejčastěji. Jak je ochránit?

Martin Hýbner
Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Okurka je velice oblíbenou teplomilnou plodinou, na které si každý pochutná. Pokud jste si na pěstování nakládaček zatím netroufli, po přečtení našeho článku určitě změníte názor a pustíte se do toho.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diář
Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

V Číně explodují melouny přímo na poli. Proč? Na vině je jejich předávkování pesticidy. My si raději ukážeme, jak si meloun můžete vypěstovat doma na zahradě. Samozřejmě bez pesticidů.

Miroslav Štefan
ExotikaZahrádkářův diář
Vypěstujte si tykev jménem Hokkaido

Vypěstujte si tykev jménem Hokkaido

Tykve se u nás pěstují už hodně dlouho a postupně přibývají nové druhy. V posledních letech získává oblibu tykev Hokkaido, kterou není na rozdíl od ostatních nutné loupat a může se jíst i syrová.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Vybrali jste si už odrůdy cuket, které budete letos pěstovat? Pokud ještě ne, pusťte se do toho, ať jste připraveni: přelom dubna a května je vhodný pro přímý výsev semen. Výběr mezi kultivary je velmi pestrý.

Kateřina Hradová
Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Melouny patří mezi nejnáročnější plodovou zeleninu. Vyžaduje hodně tepla, vláhy a živin. Ačkoli je to subtropické ovoce, můžeme se do pěstování pustit i na našich zahrádkách.

Martin Hýbner
Sázejte jarní česnek a šalotku

Sázejte jarní česnek a šalotku

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek, je nejvyšší čas. Spolu s šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Látky v nich obsažené potírají řadu neduhů.

Martin Hýbner
Zahrádkářův diář
Reveň rebarbora: výsadbu, přesazení i množení můžete provést v březnu

Reveň rebarbora: výsadbu, přesazení i množení můžete provést v březnu

Chcete si na zahradu vysadit vytrvalou reveň vlnitou, která si svou jedinečnou chutí postupně získává čím dál více příznivců? Pak vězte, že právě v březnu je na to (kromě podzimu) vhodný čas.

Kateřina Hradová
ReceptyZajímavosti
Vyzkoušejte netradiční listovou zeleninu

Vyzkoušejte netradiční listovou zeleninu

V létě bývá zeleniny nadbytek. Pak ale přijde zima a člověku často ve sklepě zůstane pouze kysané zelí. Existují ale zeleniny, jež můžete sklízet čerstvé i v průběhu zimy. Mezi ně patří i vysoce otužilý kadeřávek, který obsahuje velké množství draslíku, železa, beta-karotenu a vitaminu C.

Kateřina Hradová
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |