Zdraví

Seznámíme vás s možnostmi využití nejrůznějších přírodních prostředků, které si dokážete připravit sami z vlastních zdrojů: ovoce, zelenina a bylinky obsahují množství vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada


FloristikaTestyZajímavostiZdraví
Sušička v akci IV: poradna

Sušička v akci IV: poradna

V předchozích článcích seriálu zaměřeného na sušičky, respektive na práci s nimi, jsme se věnovali postupům sušení bylin, hub, ovoce a zeleniny v sušičce Snackmaker FD-500. Na otázky, jež vás v souvislosti s touto tematikou napadly, odpovídá Marie Martinovská.

Kateřina Hradová
TestyZahrádkářův diářZajímavostiZdraví
Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Poskytuje-li vám zahrada chutnou úrodu v podobě různých druhů ovoce a zeleniny, bude sušička v pohotovosti zvlášť během prázdnin. Při zpracování přebytků dozrálých plodů využijete i ty, jež na pohled nevypadají nejlépe (malé, tvarově deformované).

Kateřina Hradová
TestyZahrádkářův diářZajímavostiZdraví
Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička v akci I: sušíme byliny

Vůbec nejstarší, a přitom stále hojně užívanou metodou konzervace bylin, ovoce, zeleniny i hub je sušení. A protože v červenci vrcholí doba sklizně, rozhodli jsme se problematice sušení, respektive sušiček věnovat celý seriál.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Seriál o exotických plodinách připravuje redaktorka z tropického kraje a dnes se pod lupu dostává v našem menu dobře zabydlené kiwi. Zelené však není jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

Petra Nachtmanová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Nenechte si ujít cyklus povídání o exotických plodech od redaktorky žijící v tropickém prostředí Nizozemských Antil! Čekají vás zajímavé i praktické informace a recepty. Dnes je na řadě tamarillo.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Ačkoliv kukuřice pochází z amerického kontinentu, zabydlela se i u nás. Obsahuje celou řadu důležitých látek a vyskytuje se v několika druzích. Už jste například slyšeli o modré kukuřici?

Petra Nachtmanová
ZajímavostiZdraví
Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Konec roku nabízí po náročných týdnech několik dnů volna, které přímo lákají k odpočinku. Udělají-li vám společnost bylinné esenciální oleje, budete se cítit jako znovuzrození nejen fyzicky, ale i psychicky.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Vypěstujte si vlastní čaj

Vypěstujte si vlastní čaj

Naprosto běžně se doma pěstují citrusy, z nichž si pro radost utrhneme pár kousků šťavnatých plodů. Dnešní experiment vám nabízí něco zcela jiného – čaj z vlastní úrody, který budete mít stále po ruce.

Irena Forejtová
Zdraví
Jak chutná jedlá chryzantéma

Jak chutná jedlá chryzantéma

Ochutnejte netradiční podzimní lahůdku ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Kopretina věncová, jedlá chryzantéma, překvapí.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Malé domácí vinobraní

Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!

Petra Nachtmanová
FloristikaZdraví
Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí!

Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí!

Petra Nachtmanová
FloristikaReceptyZdraví
Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Mochyně neboli židovská třešeň se dá využít hned několika způsoby. Můžete si z ní vytvořit různá aranžmá nebo udělat výborný pokrm. Je totiž velice zdravá a pomůže vám od různých neduhů a nemocí.

Tereza Macháčková
ZajímavostiZdraví
Ptačinec žabinec: plevel nejzelenější

Ptačinec žabinec: plevel nejzelenější

Plevel, jehož se těžko zbavit, to je první, co vás napadne při pohledu na hustý porost. Daří se mu téměř všude a znáte ho všichni, a přece o něm možná nevíte všechno.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Recepty s kořením byly zaznamenány již na papyrech. Od dávných věků lidé koření a bylinky kombinovali tak, aby dosáhli co nejlepšího souladu chutí a vůní pokrmů. A jak si umíte poradit vy?

Petra Nachtmanová
FloristikaZdraví
Plodová růže přináší půvab i užitek

Plodová růže přináší půvab i užitek

O blížícím se podzimu neslyšíme rádi, i když je to období plné vůní a barev. Je to také čas sklizně ovoce i dalších, netradičních plodů – třeba právě šípků, jež nabízí plodové růže.

Alena Menclová
FloristikaZajímavostiZdraví
Sušíme a skladujeme byliny

Sušíme a skladujeme byliny

Máte rádi bylinky? Je tu čas jejich sběru. I malá zahrada se vám stane dobrým zdrojem aromatických, chutných i léčivých druhů, které oceníte zvláště v zimním období.

Petra Nachtmanová
ZajímavostiZdraví
Růže vám pomůže

Růže vám pomůže

Krásně voní, nádherně vypadá a navíc léčí. S růží se člověk zpřátelil velmi dávno a již v antickém období z ní Římané vyráběli parfémy, vonné oleje a kolem třiceti různých léků.

Petra Nachtmanová
Zdraví
Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Proskurník byl ve starověku považován za takřka všemocnou rostlinu. Hloh se nenechal zahanbit; o něm se mluvilo jako o zázračné a magické rostlině. Nezapomeňte je nasbírat, usušit a využít!

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Od nepaměti touží lidstvo po uchování mládí, ale zázračný nápoj, jenž by toto přání splnil, dosud nikdo neobjevil. S pomocí své zahrady však můžete udržet tělo i ducha svěží až do vysokého věku.

Alena Menclová
Zdraví
Zakládáme ekologickou zahradu

Zakládáme ekologickou zahradu

Rozhodli jste se pro založení ekozahrady? Aby vám v budoucnu přinášela jen radost a užitek, musíte dodržet několik hlavních zásad, kterými se ekozahradnictví výrazně liší od toho tradičního.

Zuzana Ottová
Zdraví
Nakličování semen snadno a rychle umožní Biomiska

Nakličování semen snadno a rychle umožní Biomiska

Obzvlášť proti jarní únavě doporučované nakličování semen v domácích podmínkách a následná konzumace vzešlých klíčků a výhonků, téma aktuální a diskutované, není vůbec ničím novým.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Mrkev, původní evropská rostlina pěstovaná již od dob antiky, patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu. Právě teď nastává doba pro výsev odrůd vhodných k zimnímu skladování.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Dva prověření bodyguardi z říše zeleniny vás ochrání před nástrahami chřipek a nachlazení, jež útočí zvlášť v zimních měsících. Česnek je navíc schopen poskytnout organismu asijskou omlazovací kúru.

Zuzana Ottová
ZajímavostiZdraví
Tip redakce: Bylinné výrobky pro zdraví i potěšení

Tip redakce: Bylinné výrobky pro zdraví i potěšení

Říkáte si, že už ani nevíte jaké dárky koupit, když mají vaši příbuzní, známí a přátelé byty a domy plné různých věcí? Zkuste jim obstarat něco pro zdraví, tím nepohrdne žádný muž ani žena v jakémkoli věku.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Kořínky se živili už naši předkové

Kořínky se živili už naši předkové

Už od pradávna sbírali lidé ovoce, bobule, semena, výhonky a kořeny, tehdy jen planě rostoucích rostlinných druhů. Později si zpestřovali jídelníček divokým česnekem, řepou a mrkví.

Irena Forejtová
ReceptyZajímavostiZdraví
Yzop a tymián: voňaví společníci

Yzop a tymián: voňaví společníci

Oblíbené druhy yzop lékařský a tymián obecný můžete dobře využít jak k úlevě při některých zdravotních potížích, tak v kuchyni na dochucení pokrmů. Neznáte-li je, seznamte se s nimi!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Šípkové probuzení

Šípkové probuzení

Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepř je již dlouhá léta vítězem mezi různými druhy koření. V současnosti se hojně pěstuje v tropických oblastech. Vás jistě potěší, že pepřovníky, pěkné okrasné rostliny, můžete pěstovat i doma.

Petra Nachtmanová
FloristikaZajímavostiZdraví
Zahrada, sklizeň a děti

Zahrada, sklizeň a děti

S podzimem přichází čas, kdy zahrada dává své plody. Umíte si poradit s jejich skladováním a k tomu ještě zabavit vaše malé pomocníky? Nechte děti, aby vám pomáhaly: kdo si hraje, nezlobí!

Petra Škarková
ReceptyZdraví
Bylinky v září

Bylinky v září

Ani v září ještě nemusíte ukončit sběr léčivých rostlinek. Jelikož přichází studenější období roku, jistě uvítáte velkou zásobu léčivých látek, která vám do těla přejde přímo od kořenů.

Petra Nachtmanová
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A