Zdraví

Seznámíme vás s možnostmi využití nejrůznějších přírodních prostředků, které si dokážete připravit sami z vlastních zdrojů: ovoce, zelenina a bylinky obsahují množství vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada


TestyZahrádkářův diářZajímavostiZdraví
Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička v akci I: sušíme byliny

Vůbec nejstarší, a přitom stále hojně užívanou metodou konzervace bylin, ovoce, zeleniny i hub je sušení. A protože v červenci vrcholí doba sklizně, rozhodli jsme se problematice sušení, respektive sušiček věnovat celý seriál.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Nenechte si ujít cyklus povídání o exotických plodech od redaktorky žijící v tropickém prostředí Nizozemských Antil! Čekají vás zajímavé i praktické informace a recepty. Dnes je na řadě tamarillo.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Ačkoliv kukuřice pochází z amerického kontinentu, zabydlela se i u nás. Obsahuje celou řadu důležitých látek a vyskytuje se v několika druzích. Už jste například slyšeli o modré kukuřici?

Petra Nachtmanová
ZajímavostiZdraví
Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Konec roku nabízí po náročných týdnech několik dnů volna, které přímo lákají k odpočinku. Udělají-li vám společnost bylinné esenciální oleje, budete se cítit jako znovuzrození nejen fyzicky, ale i psychicky.

Alena Menclová
Zdraví
Jak chutná jedlá chryzantéma

Jak chutná jedlá chryzantéma

Ochutnejte netradiční podzimní lahůdku ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Kopretina věncová, jedlá chryzantéma, překvapí.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Malé domácí vinobraní

Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!

Petra Nachtmanová
FloristikaZdraví
Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí!

Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí!

Petra Nachtmanová
FloristikaReceptyZdraví
Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Mochyně neboli židovská třešeň se dá využít hned několika způsoby. Můžete si z ní vytvořit různá aranžmá nebo udělat výborný pokrm. Je totiž velice zdravá a pomůže vám od různých neduhů a nemocí.

Tereza Macháčková
ZajímavostiZdraví
Ptačinec žabinec: plevel nejzelenější

Ptačinec žabinec: plevel nejzelenější

Plevel, jehož se těžko zbavit, to je první, co vás napadne při pohledu na hustý porost. Daří se mu téměř všude a znáte ho všichni, a přece o něm možná nevíte všechno.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Recepty s kořením byly zaznamenány již na papyrech. Od dávných věků lidé koření a bylinky kombinovali tak, aby dosáhli co nejlepšího souladu chutí a vůní pokrmů. A jak si umíte poradit vy?

Petra Nachtmanová
FloristikaZdraví
Plodová růže přináší půvab i užitek

Plodová růže přináší půvab i užitek

O blížícím se podzimu neslyšíme rádi, i když je to období plné vůní a barev. Je to také čas sklizně ovoce i dalších, netradičních plodů – třeba právě šípků, jež nabízí plodové růže.

Alena Menclová
FloristikaZajímavostiZdraví
Sušíme a skladujeme byliny

Sušíme a skladujeme byliny

Máte rádi bylinky? Je tu čas jejich sběru. I malá zahrada se vám stane dobrým zdrojem aromatických, chutných i léčivých druhů, které oceníte zvláště v zimním období.

Petra Nachtmanová
ZajímavostiZdraví
Růže vám pomůže

Růže vám pomůže

Krásně voní, nádherně vypadá a navíc léčí. S růží se člověk zpřátelil velmi dávno a již v antickém období z ní Římané vyráběli parfémy, vonné oleje a kolem třiceti různých léků.

Petra Nachtmanová
Zdraví
Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Proskurník byl ve starověku považován za takřka všemocnou rostlinu. Hloh se nenechal zahanbit; o něm se mluvilo jako o zázračné a magické rostlině. Nezapomeňte je nasbírat, usušit a využít!

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Od nepaměti touží lidstvo po uchování mládí, ale zázračný nápoj, jenž by toto přání splnil, dosud nikdo neobjevil. S pomocí své zahrady však můžete udržet tělo i ducha svěží až do vysokého věku.

Alena Menclová
Zdraví
Zakládáme ekologickou zahradu

Zakládáme ekologickou zahradu

Rozhodli jste se pro založení ekozahrady? Aby vám v budoucnu přinášela jen radost a užitek, musíte dodržet několik hlavních zásad, kterými se ekozahradnictví výrazně liší od toho tradičního.

Zuzana Ottová
Zdraví
Nakličování semen snadno a rychle umožní Biomiska

Nakličování semen snadno a rychle umožní Biomiska

Obzvlášť proti jarní únavě doporučované nakličování semen v domácích podmínkách a následná konzumace vzešlých klíčků a výhonků, téma aktuální a diskutované, není vůbec ničím novým.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Mrkev, původní evropská rostlina pěstovaná již od dob antiky, patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu. Právě teď nastává doba pro výsev odrůd vhodných k zimnímu skladování.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Dva prověření bodyguardi z říše zeleniny vás ochrání před nástrahami chřipek a nachlazení, jež útočí zvlášť v zimních měsících. Česnek je navíc schopen poskytnout organismu asijskou omlazovací kúru.

Zuzana Ottová
ZajímavostiZdraví
Tip redakce: Bylinné výrobky pro zdraví i potěšení

Tip redakce: Bylinné výrobky pro zdraví i potěšení

Říkáte si, že už ani nevíte jaké dárky koupit, když mají vaši příbuzní, známí a přátelé byty a domy plné různých věcí? Zkuste jim obstarat něco pro zdraví, tím nepohrdne žádný muž ani žena v jakémkoli věku.

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Yzop a tymián: voňaví společníci

Yzop a tymián: voňaví společníci

Oblíbené druhy yzop lékařský a tymián obecný můžete dobře využít jak k úlevě při některých zdravotních potížích, tak v kuchyni na dochucení pokrmů. Neznáte-li je, seznamte se s nimi!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Šípkové probuzení

Šípkové probuzení

Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepř je již dlouhá léta vítězem mezi různými druhy koření. V současnosti se hojně pěstuje v tropických oblastech. Vás jistě potěší, že pepřovníky, pěkné okrasné rostliny, můžete pěstovat i doma.

Petra Nachtmanová
FloristikaZajímavostiZdraví
Zahrada, sklizeň a děti

Zahrada, sklizeň a děti

S podzimem přichází čas, kdy zahrada dává své plody. Umíte si poradit s jejich skladováním a k tomu ještě zabavit vaše malé pomocníky? Nechte děti, aby vám pomáhaly: kdo si hraje, nezlobí!

Petra Škarková
ReceptyZdraví
Bylinky v září

Bylinky v září

Ani v září ještě nemusíte ukončit sběr léčivých rostlinek. Jelikož přichází studenější období roku, jistě uvítáte velkou zásobu léčivých látek, která vám do těla přejde přímo od kořenů.

Petra Nachtmanová
Zdraví
Šalvěj lékařská: koření i lék

Šalvěj lékařská: koření i lék

Původně jihoevropský polokeř, pro který jsou typické drsné a plstnaté listy- často v různých barvách- podle kultivaru. Řídké vzpřímené hrozny mají květy zabarveny od bílé až po temně modrou.

Redakce Abeceda zahrady
ExotikaZdraví
Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Kdo by nechtěl znát elixír zdraví a mládí? Příroda nám už po několik tisíciletí nabízí takový zázrak v podobě aloe, rostlinky, která nás stále překvapuje něčím novým.

Alena Menclová
Zdraví
Srpnové „bylinkobraní“

Srpnové „bylinkobraní“

Bylinky ze zahrad a luk v srpnu nemizí. Pojďte si připomenout, co dokáží vyléčit a jak se sbírají další čtyři druhy zajímavých rostlin.

Petra Nachtmanová
Zdraví
Jestřabina lékařská

Jestřabina lékařská

Nedávno jsme vám představili stévii, rostlinu pro diabetiky i pro ty, kteří touží po štíhlé linii. Ta však není jedinou možností, jak se vypořádat s cukrem; podobnou službu vám nabídne i jestřabina lékařská.

Zuzana Ottová
ZajímavostiZdraví
Rostliny, které pomáhají při hmyzím bodnutí

Rostliny, které pomáhají při hmyzím bodnutí

V letních dnech jako by se roztrhl pytel s bodavým hmyzem. Těžko odhadnete, kdy vás který jedinec štípne, a vy si po jeho návštěvě na kůži můžete jen zavzdychat nad otoky či bolestí. Existují naštěstí rostliny, jež vám uleví.

Petra Nachtmanová
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

21.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |