Zdraví

Seznámíme vás s možnostmi využití nejrůznějších přírodních prostředků, které si dokážete připravit sami z vlastních zdrojů: ovoce, zelenina a bylinky obsahují množství vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada


Zahrádkářův diářZdraví
Jak poznat kvalitní burčák

Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Tereza Macháčková
Zdraví
Jedovaté rostliny v zahradě: chraňte děti před otravou

Jedovaté rostliny v zahradě: chraňte děti před otravou

Možná vás překvapí zjištění, že jedovaté rostliny máte na zahradě i vy. Nepropadejte hned panice; většina listnáčů, jehličnanů, trvalek a letniček je spíše nepoživatelná, než aby se jednalo o smrtelně jedovaté rostliny. Přesto není opatrnosti nazbyt.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Jak připravit šípkové víno

Jak připravit šípkové víno

Využijte podzimních dnů, kdy neprší, a vydejte se na procházku do přírody. S sebou si vezměte košík, abyste byli připraveni, pokud objevíte šípkové keře s pěkně vybarvenými, tvrdými plody.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.

Miroslav Hruška
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř všudypřítomný plevel a raději využijte jeho zajímavých účinků.

Petra Nachtmanová
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Časem upadal v zapomnění, a zůstal jen v některých venkovských, hlavně podhorských zahradách. Libeček si ale zaslouží pozornost a jeho pěstování je opravdu snadné.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Estragon: vůně do parfému i kuřete

Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.

Zuzana Ottová
Zdraví
Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Zahrady u chalup poskytují mnoho možností, jak z původní zelené plochy vybudovat přesně takovou, v jaké trávily čas naše babičky. Při dodržení několika pravidel vytvoříte typicky venkovskou zahradu i vy.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diářZajímavostiZdravíZvířata
Sametky útočí: když se vám parazit zavrtá do kůže

Sametky útočí: když se vám parazit zavrtá do kůže

Alena Menclová
Zdraví
Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, kanadské a kamčatské borůvky, brusinky, arónie, aktinidie, dřín, rakytník a další, méně známé drobné ovoce, můžete na zahardě pěstovat bez použití chemických prostředků. Jak na to?

Edita Ježková
Zdraví
Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Kdo by neznal vůni fialových kvítků, symbolu jihofrancouzské Provance. Levandulová silice je léčivá, podmanivá a inspirovala v minulosti i mnohé umělce. Na zahradě nesmí chybět!

Irena Forejtová
ExotikaReceptyZdraví
Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Poznejte citronovou trávu, netradiční bylinku z Asie, která se dá bez problémů pěstovat na zahrádce i na balkoně, a rozšiřte si tak paletu exotických koření o další zajímavou vůni a chuť.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
Zdraví
Lomikámen: skalnička nejen do skalky

Lomikámen: skalnička nejen do skalky

Z mnoha druhů skalniček je lomikámen jednou z nejoblíbenějších. Pořídit si ho může i ten, jehož zahrada je rovná a bez jediného kamene. A kdo nemá zahrádku žádnou, může mít lomikámen na balkoně v nádobě z umělého kamene či v truhlíku.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Tymián: léčivá vůně Středomoří

Tymián: léčivá vůně Středomoří

Naší mateřídoušce blízký příbuzný tymián je skutečně zázračná bylinka. Léčí, navozuje skvělou náladu, povyšuje grilování na královskou hostinu. Ochutnejte vůni jižního slunce!

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Bylinky v červnu: jak je sklízet a zužitkovat

Bylinky v červnu: jak je sklízet a zužitkovat

Petra Nachtmanová
ExotikaReceptyZdraví
Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Běžně užívané označení novozélandský špenát je pravdivé jen napůl. Se špenátem totiž tuto rostlinu spojuje pouze jejich obdobné využití v kuchyni. Jaké jsou tedy přednosti čtyřboče a jak ji pěstovat?

Zuzana Ottová
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |