Zdraví

Seznámíme vás s možnostmi využití nejrůznějších přírodních prostředků, které si dokážete připravit sami z vlastních zdrojů: ovoce, zelenina a bylinky obsahují množství vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada


ReceptyZajímavostiZdraví
Jírovce a jejich plody kolem nás

Jírovce a jejich plody kolem nás

V dětství jste si z kaštanů možná vyráběli zvířátka nebo jste je sbírali lesní zvěři na přilepšenou du tuhých zim. Navíc se říká, že umí přičarovat peníze, a některé se mohou i jíst.

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diářZdraví
Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak poznat kvalitní burčák

Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Tereza Macháčková
Zdraví
Jedovaté rostliny v zahradě: chraňte děti před otravou

Jedovaté rostliny v zahradě: chraňte děti před otravou

Možná vás překvapí zjištění, že jedovaté rostliny máte na zahradě i vy. Nepropadejte hned panice; většina listnáčů, jehličnanů, trvalek a letniček je spíše nepoživatelná, než aby se jednalo o smrtelně jedovaté rostliny. Přesto není opatrnosti nazbyt.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Jak připravit šípkové víno

Jak připravit šípkové víno

Využijte podzimních dnů, kdy neprší, a vydejte se na procházku do přírody. S sebou si vezměte košík, abyste byli připraveni, pokud objevíte šípkové keře s pěkně vybarvenými, tvrdými plody.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.

Miroslav Hruška
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř všudypřítomný plevel a raději využijte jeho zajímavých účinků.

Petra Nachtmanová
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Časem upadal v zapomnění, a zůstal jen v některých venkovských, hlavně podhorských zahradách. Libeček si ale zaslouží pozornost a jeho pěstování je opravdu snadné.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Estragon: vůně do parfému i kuřete

Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.

Zuzana Ottová
Zdraví
Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Zahrady u chalup poskytují mnoho možností, jak z původní zelené plochy vybudovat přesně takovou, v jaké trávily čas naše babičky. Při dodržení několika pravidel vytvoříte typicky venkovskou zahradu i vy.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diářZajímavostiZdravíZvířata
Sametky útočí: když se vám parazit zavrtá do kůže

Sametky útočí: když se vám parazit zavrtá do kůže

Alena Menclová
Zdraví
Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, kanadské a kamčatské borůvky, brusinky, arónie, aktinidie, dřín, rakytník a další, méně známé drobné ovoce, můžete na zahardě pěstovat bez použití chemických prostředků. Jak na to?

Edita Ježková
Zdraví
Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Kdo by neznal vůni fialových kvítků, symbolu jihofrancouzské Provance. Levandulová silice je léčivá, podmanivá a inspirovala v minulosti i mnohé umělce. Na zahradě nesmí chybět!

Irena Forejtová
ExotikaReceptyZdraví
Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Poznejte citronovou trávu, netradiční bylinku z Asie, která se dá bez problémů pěstovat na zahrádce i na balkoně, a rozšiřte si tak paletu exotických koření o další zajímavou vůni a chuť.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
Zdraví
Lomikámen: skalnička nejen do skalky

Lomikámen: skalnička nejen do skalky

Z mnoha druhů skalniček je lomikámen jednou z nejoblíbenějších. Pořídit si ho může i ten, jehož zahrada je rovná a bez jediného kamene. A kdo nemá zahrádku žádnou, může mít lomikámen na balkoně v nádobě z umělého kamene či v truhlíku.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Tymián: léčivá vůně Středomoří

Tymián: léčivá vůně Středomoří

Naší mateřídoušce blízký příbuzný tymián je skutečně zázračná bylinka. Léčí, navozuje skvělou náladu, povyšuje grilování na královskou hostinu. Ochutnejte vůni jižního slunce!

Irena Forejtová
1234567

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |