zavařování

Na Abecedě zahrady.cz se tématu zavařování věnujeme průběžně. Přečtěte si tyto články a budete vědět všechno důležité.


Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

Markéta Žídková
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu | Zdroj: iStock

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

Lenka Chvostová
V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci | Zdroj: Istockphoto.com

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

Lucie Kořistová
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy | Zdroj: iStock

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

Lenka Chvostová
ReceptySoutěžeZahrádkářův diářZdraví
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit víno, likér, kompot, povidla, džem, šťávu – možností je plno. Máme pro vás 10 zajímavých receptů, které jsme získali od vás, čtenářů.

Kateřina Hradová
Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte | Zdroj: iStock

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.

Lenka Chvostová
Recepty
Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení | Zdroj: iStock

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Med z květů pampelišek si oblíbí všechny generace. Jeho výhodou je, že je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý. Recept je velmi jednoduchý, největší práci dá natrhat potřebné množství květů.

Lenka Chvostová
Recepty
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.

Lenka Chvostová
Recepty
Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Petra Nachtmanová
Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Pár keříků jahod nepotřebuje velkou plochu, a tak nic nebrání ani majitelům malých zahrádek pustit se do jejich výsadby. Přestože se pěstování zdá leckomu náročné, není zas tak složité se o jahody správně postarat a dočkat se bohaté sklizně.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Edita Ježková
PozvánkyZdraví
Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

V polovině února přichází čas na výsev papriky, zeleniny s poměrně dlouhou vegetační dobou. Než nakoupíte nová semena, s klidem vysévejte i ta, která vám zbyla z loňska. Paprika si totiž udržuje dobrou klíčivost několik let.

Alena Menclová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodnotila váš domov. Čeho si všimne jako první?

Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodno…

Nezáleží na tom, zda preferujete retro, skandinávský, nebo třeba boho styl. Návštěvu na první pohled zaujmou úplně jiné věci. A během chvilky vás ohodnotí. Prozradíme vám, čeho si všímá jako první – co byste tedy měli ohlídat, aby se u vás návštěva cítila dobře.

29.  11.  2019 |