zavařování

Na Abecedě zahrady.cz se tématu zavařování věnujeme průběžně. Přečtěte si tyto články a budete vědět všechno důležité.


Recepty
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.

Lenka Chvostová
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

Markéta Žídková
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu | Zdroj: iStock

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

Lenka Chvostová
Recepty
Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Petra Nachtmanová
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
Zajímavosti
O úrodu se nám letos postarají včely

O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.

Irena Forejtová
Recepty
Vůně Vánoc, to jsou exotická koření

Vůně Vánoc, to jsou exotická koření

Medvědí pracny, perníčky, zázvorky i linecké opět plní krabice ve spížích. Vánoční cukroví nejenže výborně chutná, ale navíc pěkně provoní celý byt. Jaké druhy koření jsou jeho nedílnou součástí? A jak vypadají, než se dostanou na pulty prodejen?

Irena Forejtová
Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Pár keříků jahod nepotřebuje velkou plochu, a tak nic nebrání ani majitelům malých zahrádek pustit se do jejich výsadby. Přestože se pěstování zdá leckomu náročné, není zas tak složité se o jahody správně postarat a dočkat se bohaté sklizně.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Edita Ježková
PozvánkyZdraví
Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Kateřina Hradová
Zdraví
Vypěstujte si vlastní křen

Vypěstujte si vlastní křen

No řekněte, dovedete si k uzenému kolenu představit něco lepšího než křen? Tak proč jej nemáte na zahrádce či v lednici? Ano, konzervovaný si koupíte kdykoli, ale když zavoní čerstvě nastrouhaný....

Irena Forejtová
ReceptySoutěžeZahrádkářův diářZdraví
Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit vína, likéry, kompot, povidla, džemy, šťáva – možností je plno. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších receptů.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

V polovině února přichází čas na výsev papriky, zeleniny s poměrně dlouhou vegetační dobou. Než nakoupíte nová semena, s klidem vysévejte i ta, která vám zbyla z loňska. Paprika si totiž udržuje dobrou klíčivost několik let.

Alena Menclová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |