zavařování

Na Abecedě zahrady.cz se tématu zavařování věnujeme průběžně. Přečtěte si tyto články a budete vědět všechno důležité.


Zavřeniny
Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, ovoce zůstane plné vitaminů | Zdroj:  Archiv autora

Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, ovoce zůstane plné vitaminů

Máte na zahradě hromadu ovoce, ale marmelád a kompotů už je plná spíž a vám už se nechce nic dělat? Vyzkoušejte zavřeniny.

Lucie Kořistová
zavařování
Lák na okurky: Vyberte si z osvědčených receptů | Zdroj: iStockphoto.com

Lák na okurky: Vyberte si z osvědčených receptů

Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek a úroda se vydařila natolik, že syrové je nesníte, pustíte se pravděpodobně do jejich nakládání. A i když možná máte na nálev na okurky svůj oblíbený recept, proč nevyzkoušet alespoň s částí úrody něco nového?

Kateřina Hradová
ÚrodaUžitečná zahradaReceptyZahrádkářův diář
Jak připravit hravý třešňový likér | Zdroj:  archiv

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

Kateřina Hradová
zavařováníKečupRajčata
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie | Zdroj:  iStock

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

Markéta Žídková
Úroda
Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu | Zdroj:  iStockphoto.com

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.

Kateřina Hradová
ZeleninaÚrodacuketazavařovánízamražení
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu | Zdroj: iStock

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

Lenka Chvostová
Domácnost
Jak zavařit ořechy, aby vydržely chutné i několik let? Vyberte si ze 4 ověřených způsobů

Jak zavařit ořechy, aby vydržely chutné i několik let? Vyberte si ze 4 ověřených způsobů

Potýkáte se s velkou úrodou vlašských ořechů a přemýšlíte, jak je uchovat co nejdéle čerstvé a chutné? Pak je nejlepší volbou zavařování! Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě, myčce nebo na sucho v mikrovlnce. Poradíme vám ten nejlepší postup, jak na to.

Karolína Tomášková
Domácnost
Recept na šípkovou marmeládu: Zjednodušte si postup nebo naopak experimentujte | Zdroj: iStock

Recept na šípkovou marmeládu: Zjednodušte si postup nebo naopak experimentujte

Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších, a přestože šípků bývá každoročně – na rozdíl od jiného ovoce – dostatek, spousta lidí, kteří si domácí marmelády jinak vaří, se o tuto nikdy ani nepokusila. Důvod? Obava, že je to příliš náročné. Není!

Kateřina Hradová
Povidla
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

Lucie Kořistová
Švestky
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání | Zdroj: Archiv autora

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

Lucie Kořistová
Chutney
Recept na chutney z mirabelek nebo špendlíků. Skvěle se hodí pod maso i k zelenině

Recept na chutney z mirabelek nebo špendlíků. Skvěle se hodí pod maso i k zelenině

Žluté, drobné plody, které když se urodí, strom se pod jejich tíhou prohýbá. Jsou sladké, výrazné, přesto na ně v kuchyni často zapomínáme. Dejte jim šanci a vyzkoušejte prvotřídní chutney.

Lucie Kořistová
zavařování
Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

Kateřina Hradová
Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení | Zdroj: iStock

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Pampeliškový med chutná dětem i dospělým. Je levný a doma ho zvládne připravit každý. Potřebný počet květů natrháte jedna dvě, recept je nenáročný a také samotná příprava medu z pamelišej je jednoduchá.

Lenka Chvostová
zavařování
V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci | Zdroj: Istockphoto.com

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

Lucie Kořistová
zavařováníVlašské ořechyzamražení
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy | Zdroj: iStock

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

Lenka Chvostová
ÚrodaUžitečná zahradaReceptySoutěžeZahrádkářův diářZdraví
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit víno, likér, kompot, povidla, džem, šťávu – možností je plno. Máme pro vás 10 zajímavých receptů, které jsme získali od vás, čtenářů.

Kateřina Hradová
Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte | Zdroj: iStock

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.

Lenka Chvostová
ReceptyČerný bezzavařování
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.

Lenka Chvostová
ÚrodaUžitečná zahradaRecepty
Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Petra Nachtmanová
Drobné ovoceOvoceZahradní rostlinyUžitková zahradaChoroby a škůdciOchrana a péčeVýživa a hnojení
Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Pár keříků jahod nepotřebuje velkou plochu, a tak nic nebrání ani majitelům malých zahrádek pustit se do jejich výsadby. Přestože se pěstování zdá leckomu náročné, není zas tak složité se o jahody správně postarat a dočkat se bohaté sklizně.

Alena Menclová
Zahradní rostlinyÚrodaUžitečná zahradaReceptyZahrádkářův diářZdraví
Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Edita Ježková
Drobné ovoceUžitková zahradaÚrodaUžitečná zahradaPozvánkyZdraví
Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Víkendové vinobraní na Vinici svaté Kláry v Tróji

Kateřina Hradová
Zahradní rostlinyZeleninaUžitková zahradaChoroby a škůdciOchrana a péčeVýživa a hnojeníZahrádkářův diář
Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

V polovině února přichází čas na výsev papriky, zeleniny s poměrně dlouhou vegetační dobou. Než nakoupíte nová semena, s klidem vysévejte i ta, která vám zbyla z loňska. Paprika si totiž udržuje dobrou klíčivost několik let.

Alena Menclová

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

21.  9.  2022 | |2 N/A
Kateřina Hradová
ZajímavostiUžitečná zahradaÚrodaTestyNářadí a stroje