Žampion

Téma Žampion na Abecedě zahrady.cz průběžně sledujeme. Zde jsou všechny redakční články, které se tématu věnují.


TestyZajímavosti
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

Kateřina Hradová
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

Lucie Kořistová
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

Markéta Žídková
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
Recepty
Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit.

Petra Nachtmanová
Pěstujeme pórek letní i zimní

Pěstujeme pórek letní i zimní

Z cibulových zelenin se sice pór pěstuje asi v nejmenší míře, ale získává si stále větší oblibu. Je to zelenina na chuť jemnější než cibule či česnek a mohou ji vcelku bez obav konzumovat i ti, jimž česnek nebo cibule nesvědčí.

Alena Menclová
Jak na to: dózička na sušené houby

Jak na to: dózička na sušené houby

Také jste během léta nasbírali spoustu hub, máte je doma usušené, ale nevíte kam s nimi? Vyrobte si na ně pěknou dózičku. Stačí si koupit pár barev, jogurt ve skleničce a můžete se pustit do zdobení.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Recepty s kořením byly zaznamenány již na papyrech. Od dávných věků lidé koření a bylinky kombinovali tak, aby dosáhli co nejlepšího souladu chutí a vůní pokrmů. A jak si umíte poradit vy?

Petra Nachtmanová
Pozvánky
Pozvánka: Floria léto 2008

Pozvánka: Floria léto 2008

Kateřina Hradová
Pořídíte si přátelské plísně a houby?

Pořídíte si přátelské plísně a houby?

Ne každá plíseň či houba představuje pohromu pro náš organismus, zahradu či domov. Existují druhy, které lze také využít jako pomocníky při pěstování rostlin. Jak taková spolupráce funguje?

Zuzana Ottová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |