Užitková zahrada

Užitková zahrada na pohled nevypadá tak pěkně jako hýčkaná skalka nebo záhonek s květinami. Ale když nastane čas sklizně, všechno vynahradí.


Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Jeden z našich čtenářů si před rokem pořídil zahradu, na níž se nachází vzrostlé, starší ovocné stromy. Některé z nich mají poškozený kmen – konkrétně se jedná o třešeň, višeň a meruňku. Protože cílem nového majitele je stromy zachovat, žádá o radu, jakým způsobem by měl poškozená místa ošetřit.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Kvalitní česnek je v posledních letech velmi žádáný. Obchody ale většinou nabízejí česnek čínský, který je sice levnější, ale nemá valnou chuť ani vůni. Řešením je vypěstovat si česnek na vlastní zahradě: právě nastal čas k jeho výsadbě.

Jaromír Malich
Koulelo se koulelo, červené jablíčko

Koulelo se koulelo, červené jablíčko

Letošní podzimní trh přinese řadu nových registrovaných odrůd jabloní. Doufejme, že je zahradnická centra pěstitelům nabídnou v dostatečném množství. Na jaké novinky se můžeme těšit?

Irena Forejtová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
Floristika
Okrasné tykve dozrávají

Okrasné tykve dozrávají

Okrasná tykev? Asi si představíte Halooween a aranžmá z různotvarých plodů. Líbí se vám tato idea? Pak vězte, že nastává sběr tykviček i semen z nich, jež se vám budou hodit pro pěstování v další sezoně.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
Recepty
Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diář
Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Kateřina Hradová
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?

Tereza Macháčková
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
Zajímavosti
Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Chcete-li dosáhnout vyšších výnosů pěstovaných plodin, zlepšete půdní vlastnosti své zahrady. Počítejte ale s tím, že se jedná o dlouhodobý proces a pouhé zapravování kompostu nestačí.

Jaromír Malich
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diář
Jak si správně zapěstovat sazenici révy

Jak si správně zapěstovat sazenici révy

Správné zapěstování budoucího kmínku je jedním z nejdůležitějších úkolů, které musíte mít na zřeteli, jestliže se chcete dočkat pěkné úrody a krásných hroznů.

Miroslav Štefan
ExotikaRecepty
Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Patříte k lidem, jimž se nechce ztrácet čas a energie péčí o rostliny, jejichž plodů se nenají? Máte malinký balkon a nevíte, jak ho prakticky využít? Pořiďte si Pepino gold a vypěstujte chutné a zdravé melounky.

Kateřina Hradová
Ostružiník: upraví zažívání, zlepší erekci

Ostružiník: upraví zažívání, zlepší erekci

Ostružiny patří mezi oblíbené srpnové ovoce. Černé plody vábí nezaměnitelnou vůní i sladkostí. Jsou navíc léčivé, dokonce mužům pomáhá udržet řádnou erekci.

Miroslav Hruška
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
První pomoc: proč kiwi neplodí

První pomoc: proč kiwi neplodí

Dlouhé čekání, pak vztek a nakonec zklamání. Mnozí pěstitelé takhle dopadnou, i když se kiwi pěkně ujalo, pěkně vyrostlo, vykvetlo a – nic. Žádné plody se neobjevily a letos už určitě neobjeví. Kde se stala chyba?

Irena Forejtová
Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Kateřina Hradová
Josta: vypěstujte si drobné ovoce, které právě dozrává

Josta: vypěstujte si drobné ovoce, které právě dozrává

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Časem upadal v zapomnění, a zůstal jen v některých venkovských, hlavně podhorských zahradách. Libeček si ale zaslouží pozornost a jeho pěstování je opravdu snadné.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Estragon: vůně do parfému i kuřete

Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Zuzana Ottová
Recepty
5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.

Zuzana Ottová
Zdraví
Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Venkovská zahrada u chalupy: aby vypadala jako ze starých časů

Zahrady u chalup poskytují mnoho možností, jak z původní zelené plochy vybudovat přesně takovou, v jaké trávily čas naše babičky. Při dodržení několika pravidel vytvoříte typicky venkovskou zahradu i vy.

Irena Forejtová
Recepty
Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Končí školní rok a třešně i jahody mají sezonu. Jak je ale sbírat, uchovávat a pěstovat před i po sklizni? Z čerstvého ovoce se musí připravit čerstvé dobroty podle žhavých receptů.

Irena Forejtová
Recepty
Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Kateřina Hradová
123456...15

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |