Užitková zahrada

Užitková zahrada na pohled nevypadá tak pěkně jako hýčkaná skalka nebo záhonek s květinami. Ale když nastane čas sklizně, všechno vynahradí.


ReceptyZdraví
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.

Almíra Pitronová
Zelenina ochrání srdce před chorobami

Zelenina ochrání srdce před chorobami

Martin Hýbner
Listová zelenina omlazuje mozek

Listová zelenina omlazuje mozek

Martin Hýbner
Tomel: exotický rajčatový strom

Tomel: exotický rajčatový strom

Tomel známe většinou jako ovoce kaki, bobuli podobnou rajčeti. Dnes se pěstuje především v subtropech, pokusy s jeho pěstováním na našem území nejsou příliš valné, není zcela mrazuvzdorný. (Rostlina dne)

Redakce Abeceda zahrady
Smažená zelenina ničí zubní sklovinu

Smažená zelenina ničí zubní sklovinu

Lehce osmahnutá zelenina na oleji je sice zdrojem vitamínů, zároveň ale může poničit zubní sklovinu. Působí na ni stejně negativně jako například šumivé nápoje. Při smažení se ze zeleniny uvolňuje kyselina, které pak při kontaktu se sklovinou způsobuje její narušení. Nebezpečí hrozí především u lilku a zeleného pepře.

Martin Hýbner
Jablíčka z květináče

Jablíčka z květináče

Všimli jste si v zahradnických katalozích ovocných stromů pěstovaných v květináči? Tento moderní trend umožňuje získat vlastní ovoce třeba na balkóně či terase.

Irena Forejtová
Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Že je salát zelený list s octovou zálivkou? Omyl. Druhů listových salátů jsou desítky a gurmáni mezi nimi rozeznávají jemné chuťové nuance. Zkuste se v nich vyznat s námi.

Irena Forejtová
Rajské variace - aneb kdo se má v těch rajčatech vyznat

Rajské variace - aneb kdo se má v těch rajčatech vyznat

Zkuste hádat: Je to rybíz a není to rybíz. Může to vážit až půl kila, ale také jen pár gramů. Jestli jste neuhodli nebudeme vás dál napínat - jsou to rajčata.

Irena Forejtová
Pěstujeme exotické druhy ovoce

Pěstujeme exotické druhy ovoce

Už vás také nudí švestky, hrušky a jablka? Chcete mlsat cizokrajné dobroty z vlastní úrody? Pusťte se do pěstování exotických druhů ovoce doma i na zahradě.

Martin Hýbner
Skočte do jara s novými odrůdami zeleniny

Skočte do jara s novými odrůdami zeleniny

Šlechtitelé představili nové odrůdy, které prošly schválením a mohou se již tuto sezónu těšit ze sluníčka našich zahrad. Otestujte je sami!

Irena Forejtová
Pěstujeme artyčok

Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?

Irena Forejtová
Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

V dubnu je již zahrada plná pučících a rašících rostlin. Na zeleninové záhony vyséváme a sázíme také mnohé druhy zeleniny. Mnohé plodiny mají nejvyšší čas dostat se do země.

Martin Hýbner
Vyhlaste boj přezimujícím škůdcům

Vyhlaste boj přezimujícím škůdcům

Na ovocných stromech přes zimu zůstává řada nepříjemných škůdců. Mohou to být vajíčka, larvy, housenky i motýli. Jak se jich zbavit? Poradíme vám nejúčinnější přípravky.

Irena Forejtová
Pěstujeme fenykl

Pěstujeme fenykl

Fenykl pochází ze Středomoří, kde se pěstuje jako druh koření nebo jako zelenina. Poradíme vám, jak ho vypěstovat v domácích podmínkách.

Irena Forejtová
Bylinky stále po ruce

Bylinky stále po ruce

Užitečným a dobrým tipem pro hospodyňky a jejich jarní kuchyni může být originální balení koření. Nemáme na mysli pepř či papriku v papírových sáčcích, ale přímo koření pro vlastní pěstování.

Irena Forejtová
ExotikaZajímavosti
Datlovník vypěstovaný z 2000 let starého semene slaví první narozeniny

Datlovník vypěstovaný z 2000 let starého semene slaví první narozeniny

V Izreali před třeceti lety objevili při archeologických průzkumech semeno datlovníku, jehož stáří odhadli experti na 2000 let. Když se z něj tamní botanička rozhodla vypěstovat palmu, všichni ji považovali za blázna.

Martin Hýbner
1...101112131415

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |