Užitečná zahrada

Zahrada může být užitečná hned v několika rovinách. Poradíme vám, jak z ní udělat prostor k relaxaci a pohybu vás i vašich dětí, jak na ní pěstovat rostliny okrasné i druhy, které vám dají úrodu, jak různé plody zpracovat. 

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Zdraví, Plánování a architektura


Recepty
Čajová směs z ovoce a bylin: postup přípravy

Čajová směs z ovoce a bylin: postup přípravy

Připravit ovocný čaj umí každý – stačí zalít čajový pytlík horkou vodou a... Ale ne, na to zapomeňte! Vytvořte si vlastní směs, ve které budou jen ty ingredience, jež si sami vyberete a smícháte!

Petra Škarková
Recepty
Což takhle dát si špenát?

Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Irena Forejtová
Recepty
Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Petra Nachtmanová
ReceptyZahrádkářův diář
Jak doma vyrobit ovocné víno

Jak doma vyrobit ovocné víno

Zvažujete, jak zpracovat padaná jablka, která se ve sklepě začínají kazit? Udělejte z nich domácí víno. Připravit ho můžete i ze sušených plodů, jež jste nasbírali: z šípků, rakytníku, jeřabin i trnky. Za tři až šest týdnů si pochutnáte.

Edita Ježková
ZajímavostiZvířata
Jak a proč přilákat na zahradu užitečné živočichy

Jak a proč přilákat na zahradu užitečné živočichy

Není bio zahrady bez živočichů. Navrhneme proto jednoduchá opatření, která můžete ve své zahradě udělat, aby se v ní usadili ptáci, ježci, slepýši a jiné ještěrky, užovky, žáby, čolci, žížaly, čmeláci, motýli, slunéčka a další organizmy.

Edita Ježková
ReceptyZajímavostiZdraví
Jírovce a jejich plody kolem nás

Jírovce a jejich plody kolem nás

V dětství jste si z kaštanů možná vyráběli zvířátka nebo jste je sbírali lesní zvěři na přilepšenou du tuhých zim. Navíc se říká, že umí přičarovat peníze, a některé se mohou i jíst.

Petra Nachtmanová
FloristikaZahrádkářův diářZajímavosti
Zužitkujte spadané listí a jehličí

Zužitkujte spadané listí a jehličí

Máte dojem, že spadané listí a jehličí je na zahradě jen pro zlost? Naopak! Obojí poslouží jako hřejivá ochrana rostlin i jako výborný základ kompostu. Pro tvořivé ruce je zase pěkným zdobným materiálem.

Zuzana Ottová
Floristika
Blahopřání s košťálem

Blahopřání s košťálem

Kdo si myslí, že dárková kytice musí být uvázána jen z růží či karafiátů, ten se pěkně spletl. Zruční floristé už dávno přišli na to, že i některá zelenina v aranžmá vynikne.

Irena Forejtová
Floristika
Připravte si „dušičkovou“ výzdobu

Připravte si „dušičkovou“ výzdobu

Památka zesnulých. Den, kdy chodíme zdobit hroby našich blízkých a vzpomínáme na ně. Zkuste si zhotovit dušičkovou výzdobu sami! Vkusné aranžmá vytvoříte lehce a ještě ušetříte.

Petra Škarková
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
FloristikaZahrádkářův diář
Halloween: vytvořte si dekorace z dýní

Halloween: vytvořte si dekorace z dýní

Halloween se v naší zemi slaví jen málo, ale dýně a další symboly s ním spojené se objevují čím dál častěji. Nahlédněme do halloweenské noci a zhotovme si pěknou výzdobu, aby naše obydlí získalo nádech tajemnosti.

Petra Škarková
Zahrádkářův diářZdraví
Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, vlastní zelenina chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, jež vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
ZdravíZvířata
K čemu všemu se hodí kaštany

K čemu všemu se hodí kaštany

Mnohým z nás se ještě stýská po létu. Zpátky je ale nepřivoláme, a tak je na místě najít si na podzimních měsících něco pěkného. Barevné listí, rudé šípky, poslední sklizeň úrody a v neposlední řadě kaštany. Podívejte se, jaká kouzla s nimi můžete provést!

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak poznat kvalitní burčák

Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Tereza Macháčková
Floristika
Slaměnkové kratochvíle

Slaměnkové kratochvíle

Za dlouhých večerů můžete s trochou šikovnosti a kupičkou slaměnek spojit příjemné s užitečným. Jednoduše a v krátkém čase si vyrobíte něco pro potěchu – poradíme vám, jak máte postupovat.

Alena Menclová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
Floristika
Okrasné tykve dozrávají

Okrasné tykve dozrávají

Okrasná tykev? Asi si představíte Halooween a aranžmá z různotvarých plodů. Líbí se vám tato idea? Pak vězte, že nastává sběr tykviček i semen z nich, jež se vám budou hodit pro pěstování v další sezoně.

Jaromír Malich
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
FloristikaZajímavosti
Připravujeme květiny pro suché vazby

Připravujeme květiny pro suché vazby

Barevné listí brzy vystřídá v zahradě i celé přírodě pestré květy. Chcete-li pozdržet jejich pomíjivost, usušte je a použijte pro podzimní a zimní výzdobu interiéru.

Zuzana Ottová
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
Recepty
Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.

Miroslav Hruška
Zahrádkářův diář
Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Kateřina Hradová
Floristika
Trvalky k řezu: výběr a pěstování

Trvalky k řezu: výběr a pěstování

Množství trvalek, jejichž květy se hodí do vázy, je úctyhodné. Poradíme vám, podle čeho si jednotlivé druhy vybrat, jak je vypěstovat a dále se o ně starat. Rozkvetlé záhony vám budou odměnou za péči, kterou jim věnujete.

Alena Menclová
Zima na zahraděFloristika
Jak tvarovat zimostráz

Jak tvarovat zimostráz

Aby mohly zimostrázy (buxusy) z vaší zahrady směle konkurovat těm ze zámeckých parků, musíte jim nejen provést správný sestřih, ale také poskytnout potřebnou péči. Poradíme vám, jak postupovat, aby byl výsledek co nejlepší.

Zuzana Ottová
ExotikaReceptyZajímavosti
Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Petra Nachtmanová
Zahrada pro děti snadno a bez zbytečných nákladů

Zahrada pro děti snadno a bez zbytečných nákladů

Máte zahradu i malé děti a přemýšlíte, jak obojí co nejlépe sladit? Vymezte svým potomkům prostor pro hry, na kterém se budou moci bezpečně vydovádět, a na úrovni jejich věku jim vysvětlete, jak se mají na zbytku zahrady chovat.

Kateřina Hradová
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
123456...18

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |