Úroda

Úroda, kterou si sami vypěstujete, bývá nejzdravější a chutná nejlépe. Poradíme vám, jak zajistit, aby taková i vydržela: je potřeba ji správně skladovat nebo ji co nejrychleji zpracovat. Seznámíme vás s různými možnostmi.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Užitečná zahrada, Zahrádkářův diář


ReceptyZahrádkářův diář
Jak doma vyrobit ovocné víno

Jak doma vyrobit ovocné víno

Zvažujete, jak zpracovat padaná jablka, která se ve sklepě začínají kazit? Udělejte z nich domácí víno. Připravit ho můžete i ze sušených plodů, jež jste nasbírali: z šípků, rakytníku, jeřabin i trnky. Za tři až šest týdnů si pochutnáte.

Edita Ježková
ReceptyZajímavostiZdraví
Jírovce a jejich plody kolem nás

Jírovce a jejich plody kolem nás

V dětství jste si z kaštanů možná vyráběli zvířátka nebo jste je sbírali lesní zvěři na přilepšenou du tuhých zim. Navíc se říká, že umí přičarovat peníze, a některé se mohou i jíst.

Petra Nachtmanová
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diářZdraví
Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, ta z vlastní zahrádky chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, které vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
ZdravíZvířata
Dekorace, koňská mast, ochrana před rýmou. K čemu všemu jsou kaštany? | Zdroj: Profimedia

Dekorace, koňská mast, ochrana před rýmou. K čemu všemu jsou kaštany?

Mnohým z nás se ještě stýská po létu. Zpátky je ale nepřivoláme, a tak je na místě najít si na podzimních měsících něco pěkného. Barevné listí, rudé šípky, poslední sklizeň úrody a v neposlední řadě kaštany. Podívejte se, jaká kouzla s nimi můžete provést!

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak poznat kvalitní burčák

Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
Jak připravit šípkové víno

Jak připravit šípkové víno

Využijte podzimních dnů, kdy neprší, a vydejte se na procházku do přírody. S sebou si vezměte košík, abyste byli připraveni, pokud objevíte šípkové keře s pěkně vybarvenými, tvrdými plody.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
Recepty
Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.

Miroslav Hruška
Zahrádkářův diář
Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZajímavosti
Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
Floristika
Monarda: indiánská rostlina s vonnými květy i listy

Monarda: indiánská rostlina s vonnými květy i listy

Monarda, zavinutka, závinutka, zavrnutka – trvalka, která vás dokáže potěšit hned natřikrát: aromatickou vůní, dlouhou dobou kvetení a léčivými účinky. Ta by na zahradě neměla chybět.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř všudypřítomný plevel a raději využijte jeho zajímavých účinků.

Petra Nachtmanová
ExotikaRecepty
Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Patříte k lidem, jimž se nechce ztrácet čas a energie péčí o rostliny, jejichž plodů se nenají? Máte malinký balkon a nevíte, jak ho prakticky využít? Pořiďte si Pepino gold a vypěstujte chutné a zdravé melounky.

Kateřina Hradová
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
Zajímavosti
O úrodu se nám letos postarají včely

O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.

Irena Forejtová
Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Časem upadal v zapomnění, a zůstal jen v některých venkovských, hlavně podhorských zahradách. Libeček si ale zaslouží pozornost a jeho pěstování je opravdu snadné.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Alena Menclová
Recepty
Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Kateřina Hradová
123456...10

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A