Úroda

Úroda, kterou si sami vypěstujete, bývá nejzdravější a chutná nejlépe. Poradíme vám, jak zajistit, aby taková i vydržela: je potřeba ji správně skladovat nebo ji co nejrychleji zpracovat. Seznámíme vás s různými možnostmi.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Užitečná zahrada, Zahrádkářův diář


Zahrádkářův diářZdraví
Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, vlastní zelenina chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, jež vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
ZdravíZvířata
K čemu všemu se hodí kaštany

K čemu všemu se hodí kaštany

Mnohým z nás se ještě stýská po létu. Zpátky je ale nepřivoláme, a tak je na místě najít si na podzimních měsících něco pěkného. Barevné listí, rudé šípky, poslední sklizeň úrody a v neposlední řadě kaštany. Podívejte se, jaká kouzla s nimi můžete provést!

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak poznat kvalitní burčák

Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
Jak připravit šípkové víno

Jak připravit šípkové víno

Využijte podzimních dnů, kdy neprší, a vydejte se na procházku do přírody. S sebou si vezměte košík, abyste byli připraveni, pokud objevíte šípkové keře s pěkně vybarvenými, tvrdými plody.

Kateřina Hradová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Miroslav Hruška
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
FloristikaReceptyZdraví
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Irena Forejtová
Recepty
Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.

Miroslav Hruška
Zahrádkářův diář
Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZajímavosti
Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
Floristika
Monarda: indiánská rostlina s vonnými květy i listy

Monarda: indiánská rostlina s vonnými květy i listy

Monarda, zavinutka, závinutka, zavrnutka – trvalka, která vás dokáže potěšit hned natřikrát: aromatickou vůní, dlouhou dobou kvetení a léčivými účinky. Ta by na zahradě neměla chybět.

Zuzana Ottová
123456...15

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

včera | | 2 N/A
Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |