Úroda

Úroda, kterou si sami vypěstujete, bývá nejzdravější a chutná nejlépe. Poradíme vám, jak zajistit, aby taková i vydržela: je potřeba ji správně skladovat nebo ji co nejrychleji zpracovat. Seznámíme vás s různými možnostmi.

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Užitečná zahrada, Zahrádkářův diář


ReceptyZdraví
Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Kdo má teď v létě na zahradě pampelišky, ví, jak je složité dostat je ven. Třeba z trávníku. Ale pampeliška shůry seslaný poklad pro lidské zdraví. Využít se dá i při přípravě salátu.

Miroslav Hruška
Recepty
Grilované speciality ze zahrady: večerní občerstvení po rozpáleném dni

Grilované speciality ze zahrady: večerní občerstvení po rozpáleném dni

Zahrada v létě je přímo předurčena pro grilování. Po rozpáleném dni se večer scházíme na chladivém trávníku u grilu. Speciální letní recepty může vyzkoušet každý.

Martin Hýbner
Recepty
Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum. Nyní jsou jeho účinky využívány při léčbě nejrůznějších nervových chorob, včetně depresí.

Miroslav Hruška
Recepty
Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Tak a je to tady: horké letní dny, víkendy a vůně grilovaných dobrot. Nechejme se inspirovat novinkami a recepty na skutečné laskominy. Již tenhle víkend si je můžeme vychutnat.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Okurková sezóna zdraví znamená

Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.

Miroslav Hruška
ReceptyZajímavosti
Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Už jste slyšeli o zázračných japonských houbách shiitake? Jsou to léčivé a královsky chutnající houby, které si můžeme vypěstovat doma z praktických bloků.

Martin Hýbner
Recepty
Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Na trh můžeme koupit nepřeberné množství marinád. S několika málo ingrediencemi si je však můžeme připravit sami. Grilování s přáteli bude povýšeno na svátek gurmánů.

Miroslav Hruška
ReceptyZdraví
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.

Almíra Pitronová
Začala chřestová sezóna: je čas pořádně si chřest vychutnat

Začala chřestová sezóna: je čas pořádně si chřest vychutnat

Redakce Abeceda zahrady
ReceptyZdraví
Totální jarní detoxikace aneb zdraví ze zahrady

Totální jarní detoxikace aneb zdraví ze zahrady

Po zimě jsou naše tváře pobledlé, vlasy řídnou, pleť je nezdravá. Zahrada i volná příroda nbízí řešení – jarní detoxikaci pomocí běžných bylin a rostlin.

Martin Hýbner
Recepty
Pět svěžích jarních receptů

Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!

Irena Forejtová
Zajímavosti
Bez koření neuvaříš

Bez koření neuvaříš

Vynikající guláš podle kuchařských odborníků vykouzlíte opravdu jen tehdy, dáte-li do základu stejné množství cibule jako masa. Jenže jenom samotná cibule není zárukou úspěchu. Tajemství harmonie pokrmu tkví ve správné volbě koření.

Irena Forejtová
1...5678910

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |