Topinambur

Na Abecedě zahrady.cz se tématu Topinambur věnujeme průběžně. Přečtěte si tyto články a budete vědět všechno důležité.


Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Topinambur pochází z Mexika, z území indiánského kmene Topinambus. Do Evropy se dostal až po objevení Ameriky. Stal se pak oblíbenou stravou Židů, a proto je rostlina známá jako "židovské" brambory.

Irena Forejtová
Z objevů Kryštofa Kolumba - Povíjnice batátová

Z objevů Kryštofa Kolumba - Povíjnice batátová

Jedna z nejstarších užitkových rostlin – povíjnice jedlá neboli batátová – Ipomoea batatas je letnička vhodná do větších truhlíků a jiných nádob, do stínu i na slunce, ale pěstuje se i jako pokojová rostlina.

Irena Forejtová
Floristika
Slunečnice: pěstování a přehled odrůd

Slunečnice: pěstování a přehled odrůd

Slunečnice, jejichž obliba stále roste, pěstovaly ve venkovských zahradách i naše babičky. Dnes by se ale jistě divily, kdyby viděly, jaké kultivary se podařilo vyšlechtit. Jejich přehled a návod k pěstování se vám bude hodit zvlášť nyní, zjara.

Jaromír Malich
ReceptyZajímavosti
Karambola v našem jídelníčku: ochutnejte ji!

Karambola v našem jídelníčku: ochutnejte ji!

Karambola alias čínská hvězdice je u nás čím dál dostupnější - jak v podobě plodů, tak i samotných rostlin k pěstování. Pokud jste ji neochutnali, zkuste to, lze ji připravit na mnoho způsobů.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Zahrada plná vitaminů: zimní zužitkování ovoce i zeleniny

Zahrada plná vitaminů: zimní zužitkování ovoce i zeleniny

I letos přijde chřipková epidemie. Vytáhněte proti ní do boje a zažeňte bacily vitaminy, které vám za vaši pěstitelskou práci poskytla zahrada. Které druhy ovoce a zeleniny byste neměli opomíjet?

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Žaludky dostaly o svátcích zabrat, ulevte jim

Žaludky dostaly o svátcích zabrat, ulevte jim

Zuzana Ottová
Bio zahrada: krajové a staré odrůdy

Bio zahrada: krajové a staré odrůdy

Víte, jaké odrůdy kulturních plodin se využívaly v minulosti a proč bychom se k nim měli vracet? V dnešní době lze často slyšet pojmy jako staré a krajové odrůdy. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl a kde je můžete sehnat.

Edita Ježková
Znáte topinambury, židovské brambory?

Znáte topinambury, židovské brambory?

Kterou zeleninu lze pěstovat a hlavně sklízet celoročně a říci o ní, že se podobá slunečnici? Jedná se o topinambury z čeledi hvězdnicovitých. Zužitkujete je od kořene až po vrchol stonku.

Irena Forejtová
Topinambury upravují zdravou střevní mikroflóru

Topinambury upravují zdravou střevní mikroflóru

Martin Hýbner

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |