Petržel

Přečtěte si o tématu Petržel. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam článků souvisejících s tématem Petržel, které hledáte. Najdete zde články, fotografie i videa k tématu Petržel.


Recepty
Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu | Zdroj: iStock

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Máte rádi zkvašené okurky, kterým se lidově říká kvašáky? Pak vám určitě zachutná i další kvašená zelenina, která je velmi zdravá. Tady je pět receptů, které byste měli vyzkoušet.

Lenka Chvostová
Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jídlo chuť. Inspirujte se v galerii

Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jídlo chuť. Inspirujte se v galerii

Bylinky dodají jídlu skvělou chuť. Nejlepší jsou čerstvé, přímo utržené z vlastní zahrádky. Nemusíte totiž pak moc solit a navíc obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. S jakými bylinkami určitě neprohloupíte? Vsaďte na pažitku, petržel, bazalku, koriandr, kopr, majoránku, šalvěj či tymián. V galerii najdete inspiraci, jak je pěstovat.

Lucie Kořistová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zazimovat bylinky

Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky bohužel zimu nepřežijí, dvouletky a trvalky mohou prospívat i další rok, pokud jim vytvoříte podmínky, aby zimu přečkaly.

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diář
Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, ta z vlastní zahrádky chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, které vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
Poznáte rozdíl mezi petrželí a pastinákem? Ochutnejte ho, stojí za to! | Zdroj: Istockphoto.com

Poznáte rozdíl mezi petrželí a pastinákem? Ochutnejte ho, stojí za to!

Vypadá jako petržel, ale petržel to není. Chutná jako mrkev, ale mrkev to není. Co je to? Správně, je to pastinák. Receptů je na něj mraky, můžete ho upéct v troubě, udělat z něj pyré či krém nebo jsou z něj výborné chipsy. V polévce vám nahradí petržel.

Lucie Kořistová
Skvělé pesto vykouzlíte z plevele i kuchyňského odpadu. Zkuste z ředkvičky i mrkvové natě | Zdroj: Istockphoto.com

Skvělé pesto vykouzlíte z plevele i kuchyňského odpadu. Zkuste z ředkvičky i mrkvové natě

Stálicí mezi pesty je to z bazalky, hodně se v posledních letech rozmohlo pesto z medvědího česneku, protože jde o jeden z mála způsobů, jak zakonzervovat sílu ukrytou v této bylině. Ale co zkusit pesto z koriandru, meduňky, špenátu, mrkvové natě či ředkvičkové pesto.

Lucie Kořistová
I na malé zahradě, terase či v předzahrádce můžete pěstovat ovoce a zeleninu. Jak na to?

I na malé zahradě, terase či v předzahrádce můžete pěstovat ovoce a zeleninu. Jak na to?

Předzahrádka nebo malý pozemek za domem, dokonce i terasa mohou vaši kuchyni zásobovat ovocem a zeleninou po celou sezónu. Stačí dobře plánovat. Jaké druhy vybrat a jak zahrádku založit?

Lucie Kořistová
Zdraví
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

Irena Forejtová
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat | Zdroj: iStock

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

Lenka Chvostová
ReceptyZdraví
Česnek: Lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: Lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byla známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, které trápí váš organizmus. Připravili jsme pro vás recepty na sirupy a tinktury, které pomáhají při boji s kašlem, vysokým tlakem nebo při žaludečních potížích, na bolavé zuby i další trable.

Kateřina Hradová
Zdraví
Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Vybrali jsme pro vás bylinky, které by na záhonku nebo na balkoně určitě neměly chybět, poradíme vám, jak se o ně co nejlépe starat a na co všechno je můžete využít. Víte například, které léčivky pomohou při odvodnění organismu, které jsou na kašel a které poslouží jako dekorace?

Alena Menclová
Moderní i venkovská předzahrádka: Které rostliny vybrat?

Moderní i venkovská předzahrádka: Které rostliny vybrat?

Máte raději romantickou rozevlátou atmosféru venkovského stavení, nebo vás oslovuje moderní jednoduchost? Obojí můžete vyjádřit hned u vstupu do svého domova. Podle toho, jak si zařídíte předzahrádku.

Irena Forejtová
Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Správnou kombinací okrasných a užitkových rostlin vytvoříte pěknou a jedlou minizahrádku i na tom nejmenším balkónku. Jen vědět jak na to, neboť pěstování v nádobách má své výhody, ale přináší i řadu úskalí.

Irena Forejtová
Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?

Jaromír Malich
Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Chcete se příští rok brzy dočkat úrody? Nezapomeňte na podzimní výsev petržele a mrkve! Česká kuchyně se bez nich neobejde a při teplém podzimu si petrželovou natí možná ozdobíte pokrmy ještě letos.

Zuzana Ottová
Recepty
Pochutnejte si: Petrželové sardinky na víně

Pochutnejte si: Petrželové sardinky na víně

Kateřina Hradová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A