Balkán

Přečtěte si o tématu Balkán. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam článků souvisejících s tématem Balkán, které hledáte. Najdete zde články, fotografie i videa k tématu Balkán.


Jak vypěstovat smrk? Zkuste to přímo ze semínka | Zdroj: iStock

Jak vypěstovat smrk? Zkuste to přímo ze semínka

Když se řekne smrk, představíme si většinou mohutný lesní strom. Ale pozor, smrky mohou být i zakrslé – záleží na tom, o který druh, respektive kultivar se jedná. Na zahradách je pěstujeme pro jejich celoročně krásné zbarvení v různých odstínech.

Kateřina Hradová
Recepty
Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Někdo dává přednost opečeným špekáčkům na ohníčku, jiný zdravějšímu grilování. Pokud právě uvažujete o koupi grilu, poradíme vám, jak se zorientovat v základních typech a podle čeho gril vybírat.

Irena Forejtová
Exotika
Vypěstujte si letos zajímavou skalničku – protěž alpskou

Vypěstujte si letos zajímavou skalničku – protěž alpskou

Skalka doplněná zjara novou, zajímavou rostlinou, to je cíl každého zahrádkáře. Vysadíte-li si protěž alpskou do vhodných podmínek, bude zdobit alpinum nejen v době kvetení. Výsev, výsadbu a pěstování zvládne určitě každý.

Alena Menclová
Recepty
Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Zuzana Ottová
Jalovec: druhy a pěstování

Jalovec: druhy a pěstování

Kolem rodinných domů se často objevují zeravy a cypřiše, a tak se zahrady pak podobají jedna druhé jak vejce vejci. Originalitu přinese jalovec: nabízí paletu rozmanitých tvarů a barev.

Alena Menclová
Mandloně: stromy dvou tváří

Mandloně: stromy dvou tváří

Sladká jádra plodů mandloní jsou po celém světě vyhledávanou pochoutkou, hořká pak nebezpečným jedem. Stromy obsypané na jaře květy jsou však vždy potěchou pro oči.

Zuzana Ottová
Kosatce a pivoňky: aby zářily krásou příští rok

Kosatce a pivoňky: aby zářily krásou příští rok

Přichází čas, kdy se můžete pustit do rozmnožování a vysazování dvou stálic našich zahrádek, které svými květy dokáží vytvořit nádherné barevné kombinace, jež budete obdivovat jak na záhonech, tak i ve váze.

Zuzana Ottová
Zahrádkářův diář
Nejvoňavější květiny se představují v Troji

Nejvoňavější květiny se představují v Troji

Kateřina Hradová
Saturejka: silná vůně horkého léta

Saturejka: silná vůně horkého léta

Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.

Zuzana Ottová
Bázlivec kukuřičný – zničí nový druh mandelinky naši kukuřici?

Bázlivec kukuřičný – zničí nový druh mandelinky naši kukuřici?

Z Balkánu se k nám letos patrně dostane bázlivec kukuřičný, blízký příbuzný mandelinky bramborové. Drobný brouk klade vajíčka ke kořenům kukuřice, na nichž se živí jeho larvy. Nákaza je patrná až ve chvíli, kdy rostlina umírá a nelze ji zachránit.

Martin Hýbner

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |