Skořápkoviny

Poradíme vám, jak jednotlivé druhy skořápkovin pěstovat, seznámíme vás s nově vyšlechtěnými kultivary, možnostmi jejich pěstování i s pravidly sklizně plodů (peckovice nebo oříšky) a jejich skladování.

Mohlo by vás také zajímat: Jádroviny, Peckoviny, Ovoce, Recepty


Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diář
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Únor a březen jsou optimální období pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformujte korunu, starší zmlaďte. Nezapomeňte ani na drobné ovoce.

Edita Ježková
Zima na zahraděZahrádkářův diář
Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Zima je náročné období v životě mnoha zahradních rostlin. Na jaře zjišťujeme škody: některé exempláře jsou poškozeny, jiné zahynuly. Jak tomu předejít? Poznejte, co rostlinám nejvíce škodí, a pomozte jim.

Ota Beran
Zajímavosti
Jak využít dřevo ovocných stromů

Jak využít dřevo ovocných stromů

Všechno má svůj počátek i konec a životnost stromů není výjimkou. Přestárlé či nemocné ovocné stromy se musí pokácet. Jakmile se zlikvidují větve, dřevo mnohdy zůstává odsouzeno ke spálení. Využijte je i jinak!

Alena Menclová
Exotika
Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Alena Menclová
ExotikaZajímavostiZdraví
Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo – stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

Kateřina Hradová
Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy u ovocných stromů mají řadu příznivců i odpůrců. Stromy díky nim získávají přes kořenový systém nejen vláhu, ale i živiny, které podporují růst, kvetení a násadu plodů. Péči o tuto plochu dělíme na dva způsoby.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diář
Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Při kácení a prořezu vzrostlých stromů dojde často k situaci, kdy by neodborný zásah mohl způsobit škody na majetku, nemluvě o zranění při neodborné manipulaci s technikou. Jak se vyhnout těmto rizikům vám poradí odborník.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Rozhodli jste se prosvětlit zahradu, zbavit se starých a nemocných stromů? Pak nezbývá, než přistoupit ke kácení vybraných dřevin. Co musíte vyřídit, abyste při této činnosti, i když na svém vlastním pozemku, vyhověli zákonům?

Alena Menclová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |