Skořápkoviny

Poradíme vám, jak jednotlivé druhy skořápkovin pěstovat, seznámíme vás s nově vyšlechtěnými kultivary, možnostmi jejich pěstování i s pravidly sklizně plodů (peckovice nebo oříšky) a jejich skladování.

Mohlo by vás také zajímat: Jádroviny, Peckoviny, Ovoce, Recepty


Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez dělá, kdy je ten správný termín a které tvary stromků se bez řezu neobejdou.

Irena Forejtová
Zdraví
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diář
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Únor a březen jsou optimální období pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformujte korunu, starší zmlaďte. Nezapomeňte ani na drobné ovoce.

Edita Ježková
Zima na zahraděZahrádkářův diář
Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Zima je náročné období v životě mnoha zahradních rostlin. Na jaře zjišťujeme škody: některé exempláře jsou poškozeny, jiné zahynuly. Jak tomu předejít? Poznejte, co rostlinám nejvíce škodí, a pomozte jim.

Ota Beran
Zajímavosti
Jak využít dřevo ovocných stromů

Jak využít dřevo ovocných stromů

Všechno má svůj počátek i konec a životnost stromů není výjimkou. Přestárlé či nemocné ovocné stromy se musí pokácet. Jakmile se zlikvidují větve, dřevo mnohdy zůstává odsouzeno ke spálení. Využijte je i jinak!

Alena Menclová
Exotika
Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Alena Menclová
ExotikaZajímavostiZdraví
Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo – stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

Kateřina Hradová
Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy u ovocných stromů mají řadu příznivců i odpůrců. Stromy díky nim získávají přes kořenový systém nejen vláhu, ale i živiny, které podporují růst, kvetení a násadu plodů. Péči o tuto plochu dělíme na dva způsoby.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diář
Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Při kácení a prořezu vzrostlých stromů dojde často k situaci, kdy by neodborný zásah mohl způsobit škody na majetku, nemluvě o zranění při neodborné manipulaci s technikou. Jak se vyhnout těmto rizikům vám poradí odborník.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Rozhodli jste se prosvětlit zahradu, zbavit se starých a nemocných stromů? Pak nezbývá, než přistoupit ke kácení vybraných dřevin. Co musíte vyřídit, abyste při této činnosti, i když na svém vlastním pozemku, vyhověli zákonům?

Alena Menclová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |