Recepty

Zahrada se umí za vaši práci znamenitě odvděčit svými plody a dalšími částmi rostlin. Podle našich vyzkoušených receptů je proměňte v dobré jídlo i pití, na kterém si pochutnají nejen děti, ale celá rodina.

Mohlo by vás také zajímat: ÚrodaOvoce, Zelenina, Bylinky


Recepty
Drobné plody dozrávají

Drobné plody dozrávají

Také vám tak chutná léto? Stačí vyslovit jméno měsíce července a každý si představí plnění pus, košíčků a bandasek borůvkami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem či jostou.

Petra Nachtmanová
Recepty
Exotické ovoce nejen na talíři

Exotické ovoce nejen na talíři

Také se občas nevyznáte v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí? Máte pochyby, jak ho jíst a k čemu se v kuchyni hodí? A co samotný výběr plodů? Poznáte, zda jsou zralé, nebo ještě potřebují „dojít“?

Irena Forejtová
Recepty
Pochutnejte si: Jahodový pohár s mátou

Pochutnejte si: Jahodový pohár s mátou

Kateřina Hradová
Recepty
Heřmánková zmrzlina

Heřmánková zmrzlina

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Návrat amarantu

Návrat amarantu

Čím více se na trhu objevují nové, trvanlivější potraviny, tím častěji se zabýváme sledováním obsahu éček, barviv a konzervantů v nich. Obliba chemicky upravovaných potravin klesá.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Mystické mučenky zdobí i chutnají

Mystické mučenky zdobí i chutnají

Tento rod čítá kolem čtyř set druhů rostlin. Ve volné přírodě patří mezi polodřevité liány, jež se v pralese pnou vzhůru. U nás se pěstují v interiéru, ale ne všechny druhy se do našich obydlí a skleníků hodí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Plané rostliny na talíři? Proč ne!

Plané rostliny na talíři? Proč ne!

Z těchto rostlin lze vytvořit neobvyklou hostinu, aniž by to znamenalo, že se můžete jít už jen pást. To, oč na zahrádce nebo při procházce přírodou zavadíte přezíravým okem, proměníte ve vybranou lahůdku.

Zuzana Ottová
Recepty
Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Zeleninové saláty

Pochutnejte si: Zeleninové saláty

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Špenátový závin

Pochutnejte si: Špenátový závin

Kateřina Hradová
Recepty
Letošní hit: Buráky z vlastní zahrádky

Letošní hit: Buráky z vlastní zahrádky

Pídíte-li se po něčem zajímavém, co nikdo jiný na zahrádce nemá, máme pro vás dobrý tip. Při nákupu osiva se podívejte do oddělení zeleninových semen. Při troše štěstí tam objevíte podzemnici olejnou.

Irena Forejtová
Recepty
Pochutnejte si: Dušené papriky plněné luštěninami

Pochutnejte si: Dušené papriky plněné luštěninami

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Cuketový nákyp s rajčaty

Pochutnejte si: Cuketový nákyp s rajčaty

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Petrželové sardinky na víně

Pochutnejte si: Petrželové sardinky na víně

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Tvarohový koláč s meduňkou

Pochutnejte si: Tvarohový koláč s meduňkou

Meduňka je nenáročná bylinka, která má specifickou vůni po citronech a medu. Zkuste jí vylepšit tvarohový koláč.

Kateřina Hradová
Recepty
Pochutnejte si: Brambory s mletým masem

Pochutnejte si: Brambory s mletým masem

Kateřina Hradová
Recepty
Grapefruitová bowle

Grapefruitová bowle

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Jablka mají léčivou moc

Jablka mají léčivou moc

Málokdy si uvědomíme, že pěkně vyzrálé a šťavnaté jablíčko skrývá medicínu pro duši i tělo, a to doslova, od hlavy až k patě. Uklidní, povzbudí a uzdraví. Vyzkoušejte jablečnou kúru s námi.

Irena Forejtová
Recepty
Netradiční recepty na zpracování úrody

Netradiční recepty na zpracování úrody

Na konci léta máme spoustu broskví, švestek, rajčat, paprik, cuket a dalších plodů. Vyjma klasických zavařenin je letos můžeme vyzkoušet zpracovat na netradiční omáčky, čatní a pasty.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Kdo má teď v létě na zahradě pampelišky, ví, jak je složité dostat je ven. Třeba z trávníku. Ale pampeliška shůry seslaný poklad pro lidské zdraví. Využít se dá i při přípravě salátu.

Miroslav Hruška
Recepty
Grilované speciality ze zahrady: večerní občerstvení po rozpáleném dni

Grilované speciality ze zahrady: večerní občerstvení po rozpáleném dni

Zahrada v létě je přímo předurčena pro grilování. Po rozpáleném dni se večer scházíme na chladivém trávníku u grilu. Speciální letní recepty může vyzkoušet každý.

Martin Hýbner
Recepty
Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Celer navrací slábnoucí sílu i chuť se milovat

Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum. Nyní jsou jeho účinky využívány při léčbě nejrůznějších nervových chorob, včetně depresí.

Miroslav Hruška
Recepty
Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Tak a je to tady: horké letní dny, víkendy a vůně grilovaných dobrot. Nechejme se inspirovat novinkami a recepty na skutečné laskominy. Již tenhle víkend si je můžeme vychutnat.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Okurková sezóna zdraví znamená

Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.

Miroslav Hruška
ReceptyZajímavosti
Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Už jste slyšeli o zázračných japonských houbách shiitake? Jsou to léčivé a královsky chutnající houby, které si můžeme vypěstovat doma z praktických bloků.

Martin Hýbner
Recepty
Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Na trh můžeme koupit nepřeberné množství marinád. S několika málo ingrediencemi si je však můžeme připravit sami. Grilování s přáteli bude povýšeno na svátek gurmánů.

Miroslav Hruška
ReceptyZdraví
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.

Almíra Pitronová
ReceptyZdraví
Totální jarní detoxikace aneb zdraví ze zahrady

Totální jarní detoxikace aneb zdraví ze zahrady

Po zimě jsou naše tváře pobledlé, vlasy řídnou, pleť je nezdravá. Zahrada i volná příroda nbízí řešení – jarní detoxikaci pomocí běžných bylin a rostlin.

Martin Hýbner
Recepty
Pět svěžích jarních receptů

Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!

Irena Forejtová
12345

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A