Recepty

Zahrada se umí za vaši práci znamenitě odvděčit svými plody a dalšími částmi rostlin. Podle našich vyzkoušených receptů je proměňte v dobré jídlo i pití, na kterém si pochutnají nejen děti, ale celá rodina.

Mohlo by vás také zajímat: ÚrodaOvoce, Zelenina, Bylinky


ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Máte doma meruňky, ale není jich tolik, aby se daly vypálit? Udělejte si z nich likér. Pro jeho přípravu jsou ideální meruňky rozměklé, hlavně musí být zralé. Likér není tak silný jako pálenka, ocení jej proto i ženy.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Seriál o exotických plodinách připravuje redaktorka z tropického kraje a dnes se pod lupu dostává v našem menu dobře zabydlené kiwi. Zelené však není jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

Petra Nachtmanová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Nenechte si ujít cyklus povídání o exotických plodech od redaktorky žijící v tropickém prostředí Nizozemských Antil! Čekají vás zajímavé i praktické informace a recepty. Dnes je na řadě tamarillo.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Kukuřice: seznamte se s plodinou prastarých kultur i moderního světa

Ačkoliv kukuřice pochází z amerického kontinentu, zabydlela se i u nás. Obsahuje celou řadu důležitých látek a vyskytuje se v několika druzích. Už jste například slyšeli o modré kukuřici?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Vypěstujte si vlastní čaj

Vypěstujte si vlastní čaj

Naprosto běžně se doma pěstují citrusy, z nichž si pro radost utrhneme pár kousků šťavnatých plodů. Dnešní experiment vám nabízí něco zcela jiného – čaj z vlastní úrody, který budete mít stále po ruce.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Malé domácí vinobraní

Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!

Petra Nachtmanová
FloristikaReceptyZdraví
Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Mochyně neboli židovská třešeň se dá využít hned několika způsoby. Můžete si z ní vytvořit různá aranžmá nebo udělat výborný pokrm. Je totiž velice zdravá a pomůže vám od různých neduhů a nemocí.

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Recepty s kořením byly zaznamenány již na papyrech. Od dávných věků lidé koření a bylinky kombinovali tak, aby dosáhli co nejlepšího souladu chutí a vůní pokrmů. A jak si umíte poradit vy?

Petra Nachtmanová
Recepty
Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Zuzana Ottová
ReceptyZajímavostiZdraví
Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Získejte mládí a svěžest ze zahrady

Od nepaměti touží lidstvo po uchování mládí, ale zázračný nápoj, jenž by toto přání splnil, dosud nikdo neobjevil. S pomocí své zahrady však můžete udržet tělo i ducha svěží až do vysokého věku.

Alena Menclová
Recepty
Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Kateřina Hradová
Recepty
Sója může růst i na vaší zahradě

Sója může růst i na vaší zahradě

Sója bsahuje nejvíce plnohodnotných bílkovin ze všech plodin. Ač nemá její konzumace ani pěstování v naší zemi dlouhou tradici, získává si stále více lidí. Patříte-li mezi ně, zkuste si ji vypěstovat.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.

Petra Nachtmanová
Recepty
Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

S výrazným aroma exotického ovoce se můžete setkávat také doma, pokud se pustíte do pěstování. Na trpasličím pomeranči si pochutnáte i bez loupání, protože jeho kůra se dá jíst.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.

Zuzana Ottová
FloristikaReceptyZajímavosti
Valentýnské řádění i u vás doma

Valentýnské řádění i u vás doma

Ať už svátek svatého Valentýna slavíte, či jste ho ještě úplně nepřijali, romantický večer plný překvapení vaši drahou polovičku určitě potěší. Stačí jen pár nápadů, jejichž realizace nezabere moc času.

Petra Škarková
ReceptyZdraví
Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Dva prověření bodyguardi z říše zeleniny vás ochrání před nástrahami chřipek a nachlazení, jež útočí zvlášť v zimních měsících. Česnek je navíc schopen poskytnout organismu asijskou omlazovací kúru.

Zuzana Ottová
FloristikaRecepty
Darujte kytici a pak ji s oslavencem snězte

Darujte kytici a pak ji s oslavencem snězte

Petra Škarková
ExotikaRecepty
Ochutnejte pichlavou exotiku

Ochutnejte pichlavou exotiku

Zajímají vás exotické plody, jež znáte ze zahraniční dovolené a jež lze občas koupit i v našich obchodech? Znáte opuncie a pitahayu? Pokud ne, je tu malá exkurze do světa kaktusů a lahodných chutí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Kořínky se živili už naši předkové

Kořínky se živili už naši předkové

Už od pradávna sbírali lidé ovoce, bobule, semena, výhonky a kořeny, tehdy jen planě rostoucích rostlinných druhů. Později si zpestřovali jídelníček divokým česnekem, řepou a mrkví.

Irena Forejtová
ReceptyZajímavostiZdraví
Yzop a tymián: voňaví společníci

Yzop a tymián: voňaví společníci

Oblíbené druhy yzop lékařský a tymián obecný můžete dobře využít jak k úlevě při některých zdravotních potížích, tak v kuchyni na dochucení pokrmů. Neznáte-li je, seznamte se s nimi!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Šípkové probuzení

Šípkové probuzení

Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepř je již dlouhá léta vítězem mezi různými druhy koření. V současnosti se hojně pěstuje v tropických oblastech. Vás jistě potěší, že pepřovníky, pěkné okrasné rostliny, můžete pěstovat i doma.

Petra Nachtmanová
Recepty
Znáte rebarboru?

Znáte rebarboru?

Identifikujete ji celkem snadno. Žádná křehotinka, ale ztepilá, dobře vyvinutá, těžko přehlédnutelná. Alespoň v kvalitní zeleninové zahrádce, kde by rozhodně neměla chybět.

Zuzana Ottová
Recepty
Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Pokud jste si letos zasadili červenou řepu, můžete se právě těšit z její sklizně. Vy ostatní si ji zkuste koupit – patří sice stále k méně často zpracovávaným druhům zeleniny, ale sami poznáte, že stojí za to.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Bylinky v září

Bylinky v září

Ani v září ještě nemusíte ukončit sběr léčivých rostlinek. Jelikož přichází studenější období roku, jistě uvítáte velkou zásobu léčivých látek, která vám do těla přejde přímo od kořenů.

Petra Nachtmanová
Recepty
Artyčok: neznámá lahůdková zelenina

Artyčok: neznámá lahůdková zelenina

Artyčok svým vzhledem připomíná bodlák a jako součást jídel se používal již před opravdu mnoha lety. Populárním se stal hlavně v oblastech u Středozemního moře, kde talé velmi hojně roste.

Petra Nachtmanová
Recepty
Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Kdo by občas na zahraniční dovolené neměl nutkání utrhnout a přivézt domů exotický plod. Připomíná chvíle nicnedělání a zahrádkář pak prolézá knihovny a pátrá, kam semínka zasadit a jak o ně pečovat.

Irena Forejtová
Recepty
Vypěstujte si vlastní houby

Vypěstujte si vlastní houby

Nemáte čas chodit po lesích a hledat houby? Nebo nerostou, protože není to správné „houbařské“ počasí? Pak si zkuste založit vlastní houbovou zahrádku, kde vám tyto dobrůtky určitě porostou.

Alena Menclová
Recepty
Drobné plody dozrávají

Drobné plody dozrávají

Také vám tak chutná léto? Stačí vyslovit jméno měsíce července a každý si představí plnění pus, košíčků a bandasek borůvkami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem či jostou.

Petra Nachtmanová
Recepty
Exotické ovoce nejen na talíři

Exotické ovoce nejen na talíři

Také se občas nevyznáte v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí? Máte pochyby, jak ho jíst a k čemu se v kuchyni hodí? A co samotný výběr plodů? Poznáte, zda jsou zralé, nebo ještě potřebují „dojít“?

Irena Forejtová
12345

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |