Recepty

Zahrada se umí za vaši práci znamenitě odvděčit svými plody a dalšími částmi rostlin. Podle našich vyzkoušených receptů je proměňte v dobré jídlo i pití, na kterém si pochutnají nejen děti, ale celá rodina.

Mohlo by vás také zajímat: ÚrodaOvoce, Zelenina, Bylinky


ExotikaReceptyZdraví
Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Běžně užívané označení novozélandský špenát je pravdivé jen napůl. Se špenátem totiž tuto rostlinu spojuje pouze jejich obdobné využití v kuchyni. Jaké jsou tedy přednosti čtyřboče a jak ji pěstovat?

Zuzana Ottová
ExotikaReceptyZdraví
Schizandra čínská: léčivá liána roste také u nás

Schizandra čínská: léčivá liána roste také u nás

Alena Menclová
Recepty
Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Tuhle bylinku na naše stoly přináší s sebou především italská kuchyně. Tam má také své evropské kořeny. Vedle egyptských faraonů ji totiž uctívali především staří Římané.

Martin Hýbner
ReceptyZajímavostiZdraví
Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Příroda nás obdařila mnohými rostlinami. Některé z nich jsou užitečné, jiné obtížný plevel. Kopřivy patří k užitečným plevelům – pomáhají našemu zdraví a léčí fyzické obtíže.

Alena Menclová
ReceptyZajímavosti
Vyzkoušejte netradiční listovou zeleninu

Vyzkoušejte netradiční listovou zeleninu

V létě bývá zeleniny nadbytek. Pak ale přijde zima a člověku často ve sklepě zůstane pouze kysané zelí. Existují ale zeleniny, jež můžete sklízet čerstvé i v průběhu zimy. Mezi ně patří i vysoce otužilý kadeřávek, který obsahuje velké množství draslíku, železa, beta-karotenu a vitaminu C.

Kateřina Hradová
Recepty
Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?

Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?

Mišpuli naleznete růst ve formě keře nebo stromu vysokého až šest metrů. V naší zemi se na ni v průběhu let tak nějak zapomnělo, i když dříve patřila k velmi vyhledávaným druhům ovoce.

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavosti
Karambola v našem jídelníčku: ochutnejte ji!

Karambola v našem jídelníčku: ochutnejte ji!

Karambola alias čínská hvězdice je u nás čím dál dostupnější - jak v podobě plodů, tak i samotných rostlin k pěstování. Pokud jste ji neochutnali, zkuste to, lze ji připravit na mnoho způsobů.

Petra Nachtmanová
ExotikaFloristikaReceptyZdraví
Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Po aromatické kůře stálezeleného tropického stromu sáhneme hlavně o Vánocích, ale i ve dnech všedních. Skořice však stále nemá tolik popularity, kolik si nejen pro svou vůni, ale i léčebné účinky zaslouží.

Petra Nachtmanová
ExotikaReceptyZajímavosti
Co byste měli vědět o hřebíčku

Co byste měli vědět o hřebíčku

Vánoční čas provází mnoho vůní; jednu z nich vydává hřebíček. Prozradíme vám, odkud se k nám dostal, jak poznat, zda je kvalitní a kterak ho používat. Nebudou chybět ani chutné recepty.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Nasbírali a nasušili jste si během roku různé byliny? Neváhejte a použijte je v boji se zimním nepřítelem číslo jedna: nachlazením, které doprovází rýma, horečka, bolest v krku a kašel. Vánoce přece nestrávíte nemocní!

Kateřina Hradová
Recepty
Vůně Vánoc, to jsou exotická koření

Vůně Vánoc, to jsou exotická koření

Medvědí pracny, perníčky, zázvorky i linecké opět plní krabice ve spížích. Vánoční cukroví nejenže výborně chutná, ale navíc pěkně provoní celý byt. Jaké druhy koření jsou jeho nedílnou součástí? A jak vypadají, než se dostanou na pulty prodejen?

Irena Forejtová
ReceptyZajímavostiZdraví
Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Zahrada plná vitaminů: zimní zužitkování ovoce i zeleniny

Zahrada plná vitaminů: zimní zužitkování ovoce i zeleniny

I letos přijde chřipková epidemie. Vytáhněte proti ní do boje a zažeňte bacily vitaminy, které vám za vaši pěstitelskou práci poskytla zahrada. Které druhy ovoce a zeleniny byste neměli opomíjet?

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Žaludky dostaly o svátcích zabrat, ulevte jim

Žaludky dostaly o svátcích zabrat, ulevte jim

Zuzana Ottová
Recepty
Papája: vyzkoušejte recepty, které prospějí vašemu zdraví

Papája: vyzkoušejte recepty, které prospějí vašemu zdraví

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

Kateřina Hradová
Recepty
Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Zuzana Ottová
Recepty
Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
 Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Kateřina Hradová
Recepty
Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Kateřina Hradová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Jak zpracovat a uchovat úrodu? Možností je několik

Edita Ježková
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Kateřina Hradová
Recepty
Bojujete s bršlicí kozí nohou? Využijte jejích schopností!

Bojujete s bršlicí kozí nohou? Využijte jejích schopností!

Redakce Abeceda zahrady
Recepty
Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Kateřina Hradová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
věnce, fotky

věnce, fotky

Kateřina Hradová
ExotikaRecepty
Zahájení punčové sezony

Zahájení punčové sezony

Podzim vrcholí a kromě příjemných věcí s sebou přináší dlouhé tmavé večery. Ideálním způsobem, jak s nimi bojovat, je připravit si lahodný punč, který vám nejenže prohřeje tělo, ale také zlepší náladu.

Kateřina Hradová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Sušené ovoce: energie pro váš mozek

Sušené ovoce: energie pro váš mozek

Kateřina Hradová
ReceptySoutěžeZahrádkářův diářZdraví
Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit vína, likéry, kompot, povidla, džemy, šťáva – možností je plno. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších receptů.

Kateřina Hradová
ReceptyZajímavostiZdraví
Bez černý a jeho využití: soutěžte s bezinkovými recepty

Bez černý a jeho využití: soutěžte s bezinkovými recepty

Bez černý je naše původní dřevina, která se ve volné přírodě vyskytuje v hojném množství. Pokud jí dáte šanci i na své zahradě, odvděčí se vám hned několika způsoby. Seznamte se s mnoha možnostmi jejího využití.

Kateřina Hradová
12345

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

včera |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |