Recepty

Zahrada se umí za vaši práci znamenitě odvděčit svými plody a dalšími částmi rostlin. Podle našich vyzkoušených receptů je proměňte v dobré jídlo i pití, na kterém si pochutnají nejen děti, ale celá rodina.

Mohlo by vás také zajímat: ÚrodaOvoce, Zelenina, Bylinky


ExotikaReceptyZajímavosti
Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Petra Nachtmanová
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliník a ostružiník: sklizeň má svá pravidla

Maliny a ostružiny dozrávají. Víte, v kterou dobu je nejvhodnější je otrhat, jak je poté uchovávat a nač je využít? A jak po jejich sklizni ošetřit keře nebo co dělat s rostlinami, které neplodí?

Tereza Macháčková
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
Recepty
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Srpen je měsíc sklizně rychle dozrávajících rajčat a paprik. Těch se někdy urodí tolik, že je nestačíte v čerstvém stavu ani zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle?

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř všudypřítomný plevel a raději využijte jeho zajímavých účinků.

Petra Nachtmanová
ExotikaRecepty
Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Exotické plody: vyzkoušejte Pepino gold

Patříte k lidem, jimž se nechce ztrácet čas a energie péčí o rostliny, jejichž plodů se nenají? Máte malinký balkon a nevíte, jak ho prakticky využít? Pořiďte si Pepino gold a vypěstujte chutné a zdravé melounky.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Libeček lékařský: jak ho pěstovat

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Časem upadal v zapomnění, a zůstal jen v některých venkovských, hlavně podhorských zahradách. Libeček si ale zaslouží pozornost a jeho pěstování je opravdu snadné.

Alena Menclová
Recepty
Pravidla grilování od A do Z

Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Alena Menclová
Recepty
Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Estragon: vůně do parfému i kuřete

Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Zuzana Ottová
Recepty
5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Petra Nachtmanová
ReceptyZahrádkářův diář
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Přemýšlíte, jak využít následující dva volné dny? Pusťte se do přípravy lahodného třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív a máte je už zpracované, použijte višně, rybíz nebo maliny.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Majoránka: vůně lásky z babiččiny zahrádky

Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.

Zuzana Ottová
Recepty
Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Končí školní rok a třešně i jahody mají sezonu. Jak je ale sbírat, uchovávat a pěstovat před i po sklizni? Z čerstvého ovoce se musí připravit čerstvé dobroty podle žhavých receptů.

Irena Forejtová
Recepty
Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Kateřina Hradová
ReceptyZahrádkářův diář
Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

Kateřina Hradová
Recepty
Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Letní počasí přeje grilování. Můžete se do něj pustit třeba s pomocí vodního grilu, který disponuje několika přednostmi. Představíme vám je a shrneme, jak tento typ grilu funguje, a co všechno na něm můžete připravit.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Kdo by neznal vůni fialových kvítků, symbolu jihofrancouzské Provance. Levandulová silice je léčivá, podmanivá a inspirovala v minulosti i mnohé umělce. Na zahradě nesmí chybět!

Irena Forejtová
Recepty
Namíchejte si vlastní osvěžující mojito z čerstvé máty

Namíchejte si vlastní osvěžující mojito z čerstvé máty

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZdraví
Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Poznejte citronovou trávu, netradiční bylinku z Asie, která se dá bez problémů pěstovat na zahrádce i na balkoně, a rozšiřte si tak paletu exotických koření o další zajímavou vůni a chuť.

Zuzana Ottová
Recepty
Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.

Jindřiška Kodíčková
Recepty
Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce patří k nejstarším a zároveň k nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Původní sušení ve stínu nahradily moderní stroje. Jak tedy při sušení postupovat?

Miroslav Hruška
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diář
Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Velké bílé ředkve určitě znáte z pultů obchodů. Víte ale, že si je můžete bez problémů vypěstovat sami?

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Tymián: léčivá vůně Středomoří

Tymián: léčivá vůně Středomoří

Naší mateřídoušce blízký příbuzný tymián je skutečně zázračná bylinka. Léčí, navozuje skvělou náladu, povyšuje grilování na královskou hostinu. Ochutnejte vůni jižního slunce!

Irena Forejtová
Recepty
Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Bagety, saláty a přílohy stále častěji okupuje listová zelenina zvaná rukola. Tato brukvovitá rostlina vyniká množstvím vitaminů i svou peprnou chutí. Vypěstovat si ji můžeme i v bytě.

Martin Hýbner
ReceptyZdraví
Bylinky v červnu: jak je sklízet a zužitkovat

Bylinky v červnu: jak je sklízet a zužitkovat

Petra Nachtmanová
12345

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |