Recepty

Zahrada se umí za vaši práci znamenitě odvděčit svými plody a dalšími částmi rostlin. Podle našich vyzkoušených receptů je proměňte v dobré jídlo i pití, na kterém si pochutnají nejen děti, ale celá rodina.

Mohlo by vás také zajímat: ÚrodaOvoce, Zelenina, Bylinky


ReceptyZahrádkářův diář
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

Kateřina Hradová
Recepty
Pěstujeme chřest: Běh na dlouhou trať

Pěstujeme chřest: Běh na dlouhou trať

Naše zahrada zná tuto zeleninu již dlouhá staletí. Chřest neboli špargl zažívá v posledních letech renesanci. Je totiž velmi zdravý a vypěstovat si ho můžeme sami.

Irena Forejtová
Recepty
Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení | Zdroj: iStock

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Med z květů pampelišek si oblíbí všechny generace. Jeho výhodou je, že je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý. Recept je velmi jednoduchý, největší práci dá natrhat potřebné množství květů.

Lenka Chvostová
ExotikaReceptyZdraví
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

Kateřina Hradová, Petra Nachtmanová
Recepty
Vyzkoušejte recepty na netradiční svařák skvělé chuti

Vyzkoušejte recepty na netradiční svařák skvělé chuti

Každý si v chladných dnech rád dopřeje skleničku svařeného vína na zahřátí. Proč ale pít stále to stejné, když existuje celá řada možností, jak tento chutný nápoj připravit? Inspirujte se našimi netradičními recepty!

Kateřina Hradová
Recepty
Naložte si ovoce do alkoholu, pochutnáte si nejen na Silvestra

Naložte si ovoce do alkoholu, pochutnáte si nejen na Silvestra

Jednoduchou úpravou, s jejíž pomocí dosáhnete prolnutí chuti ovoce a alkoholu, uděláte z letošní úrody nebo koupeného exotického ovoce nevšední lahůdku. Ještě než zaklepe Nový rok na dveře, připravte si pochoutku, která se dá použít například při přípravě koktejlů či ovocných pohárů.

Irena Forejtová, Zuzana Ottová
Recepty
Vůně Vánoc: Kde a jak roste vánoční koření?

Vůně Vánoc: Kde a jak roste vánoční koření?

Medvědí pracny, perníčky, zázvorky i linecké opět plní krabice ve spížích. Vánoční cukroví nejenže výborně chutná, ale navíc pěkně provoní celý byt. Jaké druhy koření jsou jeho nedílnou součástí? A jak vypadají, než se dostanou na pulty prodejen?

Irena Forejtová
Recepty
Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Srovnáváte někdy, jak se slavily Vánoce za časů našich babiček a prababiček a jak nyní? Nostalgie staročeských Vánoc je milou vzpomínkou na dny pohody a klidu, které často v dnešní hektické době chybí.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

Irena Forejtová
Recepty
Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Celer bez bulev, jen se silným stonkem, který přesto nepostrádá jemnou typickou vůni, to je řapíkatý celer. Pěstuje se téměř stejně jako bulvový, a přesto je stále opomíjený. Poradíme vám, jak si ho vypěstovat i jak ho využít v kuchyni.

Irena Forejtová
Recepty
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.

Lenka Chvostová
Recepty
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží | Zdroj: iStock

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste ale, že růže můžete využít i v kuchyni? Přinášíme vám recept na růžový džem, sirup a rosolku.

Lenka Chvostová
Recepty
Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu | Zdroj: iStock

Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Máte rádi zkvašené okurky, kterým se lidově říká kvašáky? Pak vám určitě zachutná i další kvašená zelenina. Tady je pět receptů, které byste měli vyzkoušet.

Lenka Chvostová
ReceptyZdraví
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

Kateřina Hradová
ReceptyZdraví
Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup | Zdroj: iStock

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Přírodní prostředek proti kašli a nachlazení je nejen účinný, ale také chutný. Což oceníte, především pokud máte děti. Připravit si ho doma do zásoby je skutečně snadné.

Lenka Chvostová
ReceptyZajímavosti
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť | Zdroj: iStock

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.

Lenka Chvostová
Recepty
Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už starověcí Řekové a Římané před více než 2500 lety.

Irena Forejtová
ReceptyZajímavosti
Hit českých domácností: Jak vyrobit domácí šeříkový sirup

Hit českých domácností: Jak vyrobit domácí šeříkový sirup

Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset zase počkat celý dlouhý rok. Pokud si ale z květů připravíte pár lahviček voňavého šeříkového sirupu, můžete si ji vychutnávat ještě v létě.

Lenka Chvostová
Recepty
Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Někdo dává přednost opečeným špekáčkům na ohníčku, jiný zdravějšímu grilování. Pokud právě uvažujete o koupi grilu, poradíme vám, jak se zorientovat v základních typech a podle čeho gril vybírat.

Irena Forejtová
ReceptyZajímavostiZdraví
Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje neuvěřitelné množství léčivých substancí, jejichž účinky využívali již před 5000 lety buddhističtí mniši. Tady je jejich recept na zázračnou tinkturu, který byl objeven v osmdesátých letech minulého století v tibetském klášteře vyrytý do kamenné destičky.

Lenka Chvostová
ReceptyZdraví
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

Kateřina Hradová
ExotikaReceptyZdraví
Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananas pochází z oblastí tropické Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Poprvé se začal pěstovat koncem devatenáctého století na Havaji druh Smooth Cayenne. Dnes jej najdeme ve většině tropických zemí na světě až ve výšce osm set metrů nad mořem.

Petra Nachtmanová
FloristikaReceptyZajímavosti
Vytvořte si pestrobarevnou silvestrovskou tabuli

Vytvořte si pestrobarevnou silvestrovskou tabuli

Poslední den v roce má být slavnostní tabule jásavá, pestrá a hýřivá. Exotikou dýchající dekorace z ovoce a zeleniny jsou mnohem barevnější a lákavější než chlebíčky a obložené mísy tradičně ozdobené.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
O svátcích vám přijde vhod relaxační bylinková koupel

O svátcích vám přijde vhod relaxační bylinková koupel

Předvánoční shon a následné návštěvy dávají mnohým jistě zabrat. A co víc, brzy se rozloučíme se starým rokem a uvítáme nový. Dopřejte si ještě před tím chvíli jen pro sebe a užijte si bylinkovou koupel.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

Recepty
Čajová směs z ovoce a bylin: postup přípravy

Čajová směs z ovoce a bylin: postup přípravy

Připravit ovocný čaj umí každý – stačí zalít čajový pytlík horkou vodou a... Ale ne, na to zapomeňte! Vytvořte si vlastní směs, ve které budou jen ty ingredience, jež si sami vyberete a smícháte!

Petra Škarková
Recepty
Což takhle dát si špenát?

Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Irena Forejtová
Recepty
Mango nakažlivé chuti

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Petra Nachtmanová
ReceptyZahrádkářův diář
Jak doma vyrobit ovocné víno

Jak doma vyrobit ovocné víno

Zvažujete, jak zpracovat padaná jablka, která se ve sklepě začínají kazit? Udělejte z nich domácí víno. Připravit ho můžete i ze sušených plodů, jež jste nasbírali: z šípků, rakytníku, jeřabin i trnky. Za tři až šest týdnů si pochutnáte.

Edita Ježková
ReceptyZajímavostiZdraví
Jírovce a jejich plody kolem nás

Jírovce a jejich plody kolem nás

V dětství jste si z kaštanů možná vyráběli zvířátka nebo jste je sbírali lesní zvěři na přilepšenou du tuhých zim. Navíc se říká, že umí přičarovat peníze, a některé se mohou i jíst.

Petra Nachtmanová
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Jak připravit šípkové víno

Jak připravit šípkové víno

Využijte podzimních dnů, kdy neprší, a vydejte se na procházku do přírody. S sebou si vezměte košík, abyste byli připraveni, pokud objevíte šípkové keře s pěkně vybarvenými, tvrdými plody.

Kateřina Hradová
12345

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |