Peckoviny

Poradíme vám, jak jednotlivé druhy peckovin s růžově zbarvenými pětičetnými květy pěstovat, seznámíme vás s nově vyšlechtěnými kultivary, možnostmi jejich pěstování i s pravidly sklizně plodů zvaných peckovice a jejich skladování.

Mohlo by vás také zajímat: Jádroviny, Skořápkoviny, Ovoce, Recepty


Špendlíky: polozapomenuté ovoce

Špendlíky: polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás rozeznat, jaké jsou mezi uvedenými ovocnými druhy rozdíly, a poradíme, jak špendlíky pěstovat.

Tereza Macháčková
 Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Ovocné stromky nízkého vzrůstu jsou ideální do malých zahrad s omezeným prostorem, do nádob nebo jako živá stěna oddělující ovocnou a okrasnou část zahrady a prodávají se pod názvem Ballerina.

Irena Forejtová
Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Při výběru odrůdy ovocného stromu se často zapomíná na podstatný detail – na jakou podnož je odrůda naroubovaná. Právě podnož je to, co nejvíc ovlivňuje množství a kvalitu sklizně.

Irena Forejtová
ZajímavostiZdraví
Co se dá poznat z kůry spících stromů

Co se dá poznat z kůry spících stromů

V období zimního spánku, kdy jsou koruny stromů bez listí, zastavte kroky u některého z nich a pozorně si prohlédněte jeho kůru. Překvapí vás, jak je různorodá a barevná, jaké obrazce vytváří na kmeni.

Alena Menclová
Recepty
Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Končí školní rok a třešně i jahody mají sezonu. Jak je ale sbírat, uchovávat a pěstovat před i po sklizni? Z čerstvého ovoce se musí připravit čerstvé dobroty podle žhavých receptů.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diář
Jak správně provést letní řez ovocných stromů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů

Irena Forejtová
Červen ve znamení vůně jahod a třešní

Červen ve znamení vůně jahod a třešní

Jen jednou v roce si dopřejeme jahodový koktejl a třešňové knedlíky z čerstvého ovoce. Nebo raději bublaninu? Až sklidíme jahody a třešně, měli bychom se vzápětí postarat o příští úrodu.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diář
Chcete třešně bez červů? Chraňte je před vrtulí!

Chcete třešně bez červů? Chraňte je před vrtulí!

Kateřina Hradová
Vysazujeme stromky a keře na poslední chvíli

Vysazujeme stromky a keře na poslední chvíli

Duben je u konce s dechem, ale ještě stále můžeme v zahradnictví nakoupit sazenice ovocných stromků a keřů. Co s nimi a jak je zasadit, aby dobře rostly?

Martin Hýbner
Zahrádkářův diář
Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Jednou z nejnebezpečnějších chorob broskvoní, napadajících stromy bez rozdílu odrůdy a věku, je kadeřavost. Ochrana proti ní je možná a účinná, seznámíte-li se s vývojem jejího původce a dodržíte termíny ošetření stromů.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Únor a březen jsou optimální období pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformujte korunu, starší zmlaďte. Nezapomeňte ani na drobné ovoce.

Edita Ježková
Zima na zahraděZahrádkářův diář
Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Zima je náročné období v životě mnoha zahradních rostlin. Na jaře zjišťujeme škody: některé exempláře jsou poškozeny, jiné zahynuly. Jak tomu předejít? Poznejte, co rostlinám nejvíce škodí, a pomozte jim.

Ota Beran
Zajímavosti
Jak využít dřevo ovocných stromů

Jak využít dřevo ovocných stromů

Všechno má svůj počátek i konec a životnost stromů není výjimkou. Přestárlé či nemocné ovocné stromy se musí pokácet. Jakmile se zlikvidují větve, dřevo mnohdy zůstává odsouzeno ke spálení. Využijte je i jinak!

Alena Menclová
Pozvánky
K řezu peckovin

K řezu peckovin

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Podzimní ošetření broskvoní proti kadeřavosti: vaše zkušenosti

Podzimní ošetření broskvoní proti kadeřavosti: vaše zkušenosti

Fórum Abeceda zahrady
Zahrádkářův diářZajímavosti
Polibte se pod rozkvetlým stromem a pomozte sázet další

Polibte se pod rozkvetlým stromem a pomozte sázet další

Kateřina Hradová
Jsou ve vaší zahradě mumie?

Jsou ve vaší zahradě mumie?

Kateřina Hradová
ExotikaZajímavostiZdraví
Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo – stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

Kateřina Hradová
Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy u ovocných stromů mají řadu příznivců i odpůrců. Stromy díky nim získávají přes kořenový systém nejen vláhu, ale i živiny, které podporují růst, kvetení a násadu plodů. Péči o tuto plochu dělíme na dva způsoby.

Jaromír Malich
Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Mnozí z vás to jistě znají: vysadíte meruňku a už v duchu vidíte vyrovnané řady kompotů ve sklepě, těšíte se na vynikající meruňkové knedlíky a koláče. Dočkáte se prvních plodů a první sklizně. Najednou je ale všechno jinak.

Alena Menclová
Exotika
Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Chcete na zahradu vysadit také něco jiného než jabloně a hrušně? Vyzkoušejte kdouli, ryngli nebo mišpuli. Na obtížnost pěstování a způsob péče o tyto netradiční ovocné stromy jsme se zeptali Ing. Stanislava Bočka, Ph.D.

Tereza Macháčková
Zahrádkářův diář
Předjarní ochrana ovocných stromů

Předjarní ochrana ovocných stromů

Chcete-li sklidit kvalitní ovoce a zajistit si bohatou sklizeň, je třeba věnovat pozornost předjarní ochraně ovocných stromů. Zaměřte se nejen na jádroviny a peckoviny, ale také na keře drobného ovoce, které pěstujete v zahradě.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Při kácení a prořezu vzrostlých stromů dojde často k situaci, kdy by neodborný zásah mohl způsobit škody na majetku, nemluvě o zranění při neodborné manipulaci s technikou. Jak se vyhnout těmto rizikům vám poradí odborník.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete

Rozhodli jste se prosvětlit zahradu, zbavit se starých a nemocných stromů? Pak nezbývá, než přistoupit ke kácení vybraných dřevin. Co musíte vyřídit, abyste při této činnosti, i když na svém vlastním pozemku, vyhověli zákonům?

Alena Menclová
Zdraví
Švestka: jakou odrůdu si vybrat

Švestka: jakou odrůdu si vybrat

Švestka a slivoň – dva pojmy, které se často zaměňují. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl, a poradím, jak pěstovat švestky na zahradě. Než nějakou odrůdu koupíte, ověřte si, jak se vypořádává s rozšířenou chorobou zvanou šarka.

Tereza Macháčková
SoutěžeZdraví
Soutěž o publikaci Biozahrada – Praktická příručka

Soutěž o publikaci Biozahrada – Praktická příručka

Zajímá vás přírodní pěstitelství, biozahrady? Pak by právě pro vás mohla být určena kniha německých autorek Annelore a Susanne Brunsových, kterou k vydání připravilo nakladatelství Plot a kterou mohou tři z vás získat v naší soutěži.

Kateřina Hradová
Vysaďte si ovocné stromy

Vysaďte si ovocné stromy

Nastává období pro výsadbu ovocných stromů. Jak ale stromky správně vysazovat, aby se uchytily, a jaký strom si vybrat? To vše i s tabulkou doporučené vzdálenosti výsadby najdete v tomto článku.

Tereza Macháčková
Ovocné stromky pro balkony a terasy: vyberte si!

Ovocné stromky pro balkony a terasy: vyberte si!

I když nevlastníte zahradu, nemusíte se vzdát radosti z vlastní úrody ovoce. Stačí prostornější balkon nebo terasa a takové druhy stromků, které jsou pro tento účel vyšlechtěny.

Zuzana Ottová
Jak provést řez zákrsků broskvoní

Jak provést řez zákrsků broskvoní

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

Lehce se řekne, hůř provede. Kdo by myslel na zimu, když je tu babí léto. Ale nic netrvá věčně, najednou udeří přízemní mrazíky a budete mít plné ruce práce se sklizní úrody.

Irena Forejtová
Letošní ovocné stromky neraší: Záchrana na poslední chvíli

Letošní ovocné stromky neraší: Záchrana na poslední chvíli

Kateřina Hradová
Téma z diskuze: Nakupujeme ovocné stromky

Téma z diskuze: Nakupujeme ovocné stromky

Dotazy v diskuzním fóru o správném postupu při nákupu ovocných stromů se množí. Není se co divit, vždyť strom na zahradě poroste spoustu let. Pojďme si uvést, podle čeho se řídit a na co dávat pozor.

Kateřina Tomášová
12

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |