Ovoce

Ovocem nazýváme sladké jedlé plody, plodenství či semena víceletých rostlin, věda zabývající se jednotlivými druhy ovoce je pomologie. Ovocné stromy potřebují specifickou péči: seznámíme vás s jejími pravidly.

Mohlo by vás také zajímat: Pěstování, Ochrana a péče, Zahrádkářův diář


Exotika
Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Máte fíkovníky spojeny především se zeměmi jižní Evropy? Pěstovat je ale můžete i v našich zeměpisných šířkách. Poradíme vám, jak se o ně celoročně postarat, abyste se dočkali sladkých fíků i na své zahradě.

Ota Beran
Exotika
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Z téměř neznámého keře se u nás během několika posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník (Amelanchier) v sobě totiž spojuje hned několik výborných vlastností, které pěstitelé u dřevin vyhledávají.

Andrea Zábranská
Zahrádkářův diář
Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Jednou z nejnebezpečnějších chorob broskvoní, napadajících stromy bez rozdílu odrůdy a věku, je kadeřavost. Ochrana proti ní je možná a účinná, seznámíte-li se s vývojem jejího původce a dodržíte termíny ošetření stromů.

Alena Menclová
Recepty
Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?

Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?

Mišpuli naleznete růst ve formě keře nebo stromu vysokého až šest metrů. V naší zemi se na ni v průběhu let tak nějak zapomnělo, i když dříve patřila k velmi vyhledávaným druhům ovoce.

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diář
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Únor a březen jsou optimální období pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformujte korunu, starší zmlaďte. Nezapomeňte ani na drobné ovoce.

Edita Ježková
ExotikaZdraví
S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice čínská (Lycium chinense) se pěstuje hlavně kvůli plodům, které jsou velmi zdravé a výživné. Nyní, v období zimy, kdy řádí chřipky a nachlazení, vám její plody pomohou posílit obranyschopnost organizmu a imunitu.

Tereza Macháčková
ReceptyZajímavostiZdraví
Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Kateřina Hradová
Jak pěstovat angrešt

Jak pěstovat angrešt

Angrešt je bobulovina s chutnými, velkými plody a pěstebními nároky podobnými, jako má rybíz. Vyzkoušejte jeho pěstování i vy: pokud víte, jak na to, nedá vám péče o něj příliš práce.

Jaromír Malich
Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Pár keříků jahod nepotřebuje velkou plochu, a tak nic nebrání ani majitelům malých zahrádek pustit se do jejich výsadby. Přestože se pěstování zdá leckomu náročné, není zas tak složité se o jahody správně postarat a dočkat se bohaté sklizně.

Alena Menclová
ExotikaZdraví
Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

V posledních letech přibývá pěstitelů netradičních druhů drobného ovoce, mezi nimiž zaujme i odolná brusinka. Poradíme vám, jak se o ni postarat.

Alena Menclová
ExotikaZajímavosti
Znáte carving? Drak vyřezaný z melounů je jeho ukázkou

Znáte carving? Drak vyřezaný z melounů je jeho ukázkou

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Měsíční jahody: jestli chcete letos plody, vysejte je teď

Měsíční jahody: jestli chcete letos plody, vysejte je teď

Kateřina Hradová
Připravte jahodníky na novou sezonu

Připravte jahodníky na novou sezonu

Kateřina Hradová
Zima na zahraděZahrádkářův diář
Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Zima je náročné období v životě mnoha zahradních rostlin. Na jaře zjišťujeme škody: některé exempláře jsou poškozeny, jiné zahynuly. Jak tomu předejít? Poznejte, co rostlinám nejvíce škodí, a pomozte jim.

Ota Beran
Zajímavosti
Jak využít dřevo ovocných stromů

Jak využít dřevo ovocných stromů

Všechno má svůj počátek i konec a životnost stromů není výjimkou. Přestárlé či nemocné ovocné stromy se musí pokácet. Jakmile se zlikvidují větve, dřevo mnohdy zůstává odsouzeno ke spálení. Využijte je i jinak!

Alena Menclová
ReceptyZdraví
 Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Co dokáže příroda

Co dokáže příroda

Kateřina Hradová
Kterou nemocí trpí ovocné stromy?

Kterou nemocí trpí ovocné stromy?

Fórum Abeceda zahrady
Exotika
Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Alena Menclová
ExotikaZdraví
Exotické ovoce: seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Exotické ovoce: seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Ovoce už dávno neznamená jen jablko, hrušku nebo třešně. Poznejte také mnohem exotičtější druhy! V poslední době se často setkáváme s širokou nabídkou exotického ovoce.

Kateřina Hradová
Jak jste na tom letos  s postřikem broskvoní proti kadeřavosti?

Jak jste na tom letos s postřikem broskvoní proti kadeřavosti?

Fórum Abeceda zahrady
ExotikaZajímavosti
Zkusili jste si doma vypěstovat ananas?

Zkusili jste si doma vypěstovat ananas?

Galerie Abeceda zahrady
Exotika
Poznáte ovoce na fotografii?

Poznáte ovoce na fotografii?

Galerie Abeceda zahrady
FloristikaZajímavosti
Pomeranč z Číny váží přes deset tisíc kilogramů!

Pomeranč z Číny váží přes deset tisíc kilogramů!

Kateřina Hradová
Máte zkušenosti s pěstováním morušovníku?

Máte zkušenosti s pěstováním morušovníku?

Fórum Abeceda zahrady
Pozvánky
Brněnší zahrádkáři ukážou úrodu

Brněnší zahrádkáři ukážou úrodu

Kateřina Hradová
Pozvánky
Udělejte si výlet na nedělní Jablečnou slavnost

Udělejte si výlet na nedělní Jablečnou slavnost

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Znáte rozdíl mezi broskví a nektarinkou?

Znáte rozdíl mezi broskví a nektarinkou?

Redakce Abeceda zahrady
Exotika
Exotika na talíři: mochyně peruánská

Exotika na talíři: mochyně peruánská

Redakce Abeceda zahrady
Zajímavosti
Ovoce a zelenina jako objekty pro fotografa

Ovoce a zelenina jako objekty pro fotografa

Kateřina Hradová
Zajímavosti
SZPI informuje: aktuální nedostatky v obchodech i mezi ovocem a zeleninou

SZPI informuje: aktuální nedostatky v obchodech i mezi ovocem a zeleninou

Kateřina Hradová
Slyšíte při trhání jahod praskání? Víme proč!

Slyšíte při trhání jahod praskání? Víme proč!

Redakce Abeceda zahrady
1234

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |