Mirabelky

Téma Mirabelky na Abecedě zahrady.cz průběžně sledujeme. Zde jsou všechny redakční články, které se tématu věnují.


Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás, jak tyto druhy ovoce od sebe rozeznat, poradíme, jak špendlíky pěstovat a jak je použít.

Tereza Macháčková
Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování | Zdroj: iStock

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Chuťové se podobají švestkám, nejsou ale tak trpké. Mají příjemnou ovocnou vůni a nasládlou chuť. Výborné jsou čerstvé, skvěle chutnají v koláčích, buchtách a bublaninách, úplně nejlepší jsou ale v marmeládě, kterou si můžete vychutnávat po celý rok. Vypravte se proto na žluté špendlíky a uvařte si ji. Máme pro vás recepty na ty nejoblíbenější marmelády.

Lenka Chvostová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Máte k dispozici meruňky, případně jiné ovoce, jež byste rádi vypálili? Povedeme vás krok za krokem: Od sběru ovoce přes návštěvu pálenice, kam přivezete kvalitní ovocný kvas, který je základem lahodné kořalky, až po lahvování.

Kateřina Hradová
Exotika
Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Chcete na zahradu vysadit také něco jiného než jabloně a hrušně? Vyzkoušejte kdouli, ryngli nebo mišpuli. Na obtížnost pěstování a způsob péče o tyto netradiční ovocné stromy jsme se zeptali Ing. Stanislava Bočka, Ph.D.

Tereza Macháčková
Zdraví
Švestka: jakou odrůdu si vybrat

Švestka: jakou odrůdu si vybrat

Švestka a slivoň – dva pojmy, které se často zaměňují. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl, a poradím, jak pěstovat švestky na zahradě. Než nějakou odrůdu koupíte, ověřte si, jak se vypořádává s rozšířenou chorobou zvanou šarka.

Tereza Macháčková

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |