Meruňky

O tématu Meruňky jsme již napsali řadu článků. Dozvíte se z nich všechny důležité informace.


Drobné ovoceJahody
Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR | Zdroj: iStock

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody. Situace k 16. červnu 2021.

Lenka Chvostová
ReceptyRůžeVýrobaDIYKrok za krokem
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží | Zdroj: iStock

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste ale, že růže můžete využít i v kuchyni? Přinášíme vám recept na růžový džem, sirup a rosolku.

Lenka Chvostová
ÚrodaUžitečná zahradaRecepty
Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Kateřina Hradová
ÚrodaUžitečná zahradaReceptyZahrádkářův diářZdraví
Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Máte k dispozici meruňky, případně jiné ovoce, jež byste rádi vypálili? Povedeme vás krok za krokem: Od sběru ovoce přes návštěvu pálenice, kam přivezete kvalitní ovocný kvas, který je základem lahodné kořalky, až po lahvování.

Kateřina Hradová
zavařování
V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci | Zdroj: Istockphoto.com

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

Lucie Kořistová
OvocePeckovinyZahradní rostlinyUžitková zahradaChoroby a škůdciOchrana a péčeVýživa a hnojeníZahrádkářův diář
Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara. Co je třeba udělat?

Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara. Co je třeba udělat?

Jednou z nejnebezpečnějších chorob broskvoní, napadajících stromy bez rozdílu odrůdy a věku, je kadeřavost. Ochrana proti ní je možná a účinná, seznámíte-li se s vývojem jejího původce a dodržíte-li termíny ošetření stromů.

Alena Menclová
Předjarní ochrana ovocných stromů. Co je třeba udělat?

Předjarní ochrana ovocných stromů. Co je třeba udělat?

Chcete-li sklidit kvalitní ovoce a zajistit si bohatou sklizeň, je třeba věnovat pozornost předjarní ochraně ovocných stromů. Zaměřte se na jádroviny a peckoviny, ale také na keře drobného ovoce.

Alena Menclová
OvoceUžitková zahradaPěstováníExotikaKaki
Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma. Jak na to?

Irena Forejtová
Meruňka
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

Irena Forejtová
Drobné ovoceJádrovinyOvocePeckovinyUžitečná zahradaMaliny
Jak založit ovocnou zahradu? A jaké druhy ovoce jsou vhodné?

Jak založit ovocnou zahradu? A jaké druhy ovoce jsou vhodné?

Poradíme, na co při zakládání zahrady nezapomenout, jaké druhy vybrat i kterých chyb se vyvarovat, abyste brzo sklízeli pěkné, zdravé ovoce.

Irena Forejtová
DomácnostSušičkaHoubysušení hub
Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny | Zdroj: iStock

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich mohli pochutnat i v zimě? Nasušte je! Nejrychleji to půjde v sušičce. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

Lenka Chvostová
Přednáška: Meruňky – jejich výsadba, řez, ochrana

Přednáška: Meruňky – jejich výsadba, řez, ochrana

Kateřina Hradová

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby