Meruňka

Téma Meruňka na Abecedě zahrady.cz průběžně sledujeme. Zde jsou všechny redakční články, které se tématu věnují.


Recepty
Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Kateřina Hradová
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Máte k dispozici meruňky, případně jiné ovoce, jež byste rádi vypálili? Povedeme vás krok za krokem: Od sběru ovoce přes návštěvu pálenice, kam přivezete kvalitní ovocný kvas, který je základem lahodné kořalky, až po lahvování.

Kateřina Hradová
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

Irena Forejtová
Jak založit ovocnou zahradu? A jaké druhy ovoce jsou vhodné?

Jak založit ovocnou zahradu? A jaké druhy ovoce jsou vhodné?

Poradíme, na co při zakládání zahrady nezapomenout, jaké druhy vybrat i kterých chyb se vyvarovat, abyste brzo sklízeli pěkné, zdravé ovoce.

Irena Forejtová
Oslavte začátek školy s F.O.O.D. piknikem, festivalem dobrého jídla!

Oslavte začátek školy s F.O.O.D. piknikem, festivalem dobrého jídla!

Pohodová neděle uprostřed zeleně s dobrým jídlem a skvělou atmosférou. Co víc si přát? Tak vyrazte 3. září v Praze na Ladronku nebo 9. září v Olomouci do Korunní pevnůstky. Zve vás časopis F.O.O.D., který letos slaví 10. narozeniny.

Markéta Žídková
Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Jeden z našich čtenářů si před rokem pořídil zahradu, na níž se nachází vzrostlé, starší ovocné stromy. Některé z nich mají poškozený kmen – konkrétně se jedná o třešeň, višeň a meruňku. Protože cílem nového majitele je stromy zachovat, žádá o radu, jakým způsobem by měl poškozená místa ošetřit.

Kateřina Hradová
Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Mnozí z vás to jistě znají: vysadíte meruňku a už v duchu vidíte vyrovnané řady kompotů ve sklepě, těšíte se na vynikající meruňkové knedlíky a koláče. Dočkáte se prvních plodů a první sklizně. Najednou je ale všechno jinak.

Alena Menclová
Ovocné stromky pro balkony a terasy: vyberte si!

Ovocné stromky pro balkony a terasy: vyberte si!

I když nevlastníte zahradu, nemusíte se vzdát radosti z vlastní úrody ovoce. Stačí prostornější balkon nebo terasa a takové druhy stromků, které jsou pro tento účel vyšlechtěny.

Zuzana Ottová
Zdraví
Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Mrkev, původní evropská rostlina pěstovaná již od dob antiky, patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu. Právě teď nastává doba pro výsev odrůd vhodných k zimnímu skladování.

Petra Nachtmanová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |