Máslo

Téma máslo na Abecedě zahrady.cz průběžně sledujeme. Zde jsou všechny redakční články, které se tématu věnují.


Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

Brigita Zemen
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?

Tereza Macháčková
ExotikaReceptyZajímavosti
Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diářZdraví
Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Hluchavka i kopřiva mají výborné účinky na zdraví. Využijte jich!

Jen těžko se může stát, že během pobytu v přírodě nenarazíte na hluchavku bílou nebo kopřivu dvoudomou. Neláteřte na tento téměř všudypřítomný plevel a raději využijte jeho zajímavých účinků.

Petra Nachtmanová
Zajímavosti
O úrodu se nám letos postarají včely

O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.

Irena Forejtová
ReceptyZdraví
Estragon: vůně do parfému i kuřete

Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Zuzana Ottová
Recepty
Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Končí školní rok a třešně i jahody mají sezonu. Jak je ale sbírat, uchovávat a pěstovat před i po sklizni? Z čerstvého ovoce se musí připravit čerstvé dobroty podle žhavých receptů.

Irena Forejtová
Který salát nevykvete?

Který salát nevykvete?

Každý salát se najednou začne vytahovat do výšky, roste a brzy je na záhonu místo hlávky nevzhledné koště. Lze vůbec pěstovat salát přes léto? A v čem je ukryto tajemství pevných hlávek od velkopěstitelů?

Irena Forejtová
ExotikaZajímavostiZdraví
Ke krásné pokožce vám pomůže bambucké máslo

Ke krásné pokožce vám pomůže bambucké máslo

Reklamní slogany nás přesvědčují o perfektních účincích přírodní kosmetiky. Jak na pleť působí olivový olej, není tajemství, ale takové bambucké máslo už zavání vzdálenou exotikou.

Irena Forejtová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |