Kosmetika

O tématu Kosmetika jsme již napsali řadu článků. Dozvíte se z nich všechny důležité informace.


Tinktura
Návod na výrobu tinktur z bylinek plus dávkování a rady, jak je použít | Zdroj: Úvodní foto: Istock

Návod na výrobu tinktur z bylinek plus dávkování a rady, jak je použít

Tinktura je výluh z bylin, který se získá delším macerováním rostlin ve vysokoprocentním alkoholu. Jejich používání je pohodlné a výroba snadná. Vyzkoušejte si je vyrobit sami, máme pro vás jednoduchý návod.

Lucie Kořistová
Domácnost
Vyrobte si domácí krém na ruce z čistě přírodních surovin a bylinek

Vyrobte si domácí krém na ruce z čistě přírodních surovin a bylinek

Krémů na ruce je na trhu i těch v biokvalitě nepřeberné množství. Ale pokud ráda tvoříte, zkuste si vyrobit svůj vlastní –⁠ budete přesně vědět, z čeho se skládá, a můžete si tak vytvořit pěkný dárek pro maminku či kamarádky. Níže najdete postup i potřebné ingredience, vše uvidíte i na videu.

Markéta Žídková
OvocePěstováníUžitková zahradaLéčivé rostlinyJedlé keřeGojiKustovnice čínská
Vypěstujte si vlastní goji neboli kustovnici čínskou

Vypěstujte si vlastní goji neboli kustovnici čínskou

Goji je již několik století neoddělitelnou součástí tradiční čínské medicíny. U nás se drobné plody podobné brusinkám začínají prosazovat jako přírodní antioxidant, který vás zbaví nejrůznějších neduhů.

Irena Forejtová
Neváhejte a poraďte se s odborníky na webu Dáma.cz

Neváhejte a poraďte se s odborníky na webu Dáma.cz

Inzerce
Užitečná zahradaZajímavostiZdraví
Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Konec roku nabízí po náročných týdnech několik dnů volna, které přímo lákají k odpočinku. Udělají-li vám společnost bylinné esenciální oleje, budete se cítit jako znovuzrození nejen fyzicky, ale i psychicky.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Botanická zahrada v Praze zahajuje sezonu a vítá Velikonoce

Botanická zahrada v Praze zahajuje sezonu a vítá Velikonoce

Redakce Abeceda zahrady

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla