Kořen

Téma Kořen nás zajímá stejně jako vás, připravili jsme k němu už řadu zajímavých článků. Přečtěte si je.


ZajímavostiZdraví
Taro kořen: Zázrak nabitý vitamíny a minerály, který chutná i léčí

Taro kořen: Zázrak nabitý vitamíny a minerály, který chutná i léčí

Možná už jste o něm něco zaslechli, ochutnal ho ale málokdo z nás. Sehnat se přitom dá už i v našich obchodech. Navíc si ho můžete vypěstovat dokonce i v květináči nebo na zahradě. A rozhodně stojí za vyzkoušení. Tahle chutná bezlepková zelenina má totiž v kuchyni celou řadu využití. Prozradíme vám, jak kořen kolokázie jedlé upravit a na co ho použít. I jak je to s jeho jedovatostí.

Lenka Chvostová
Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu | Zdroj: iStock

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Najdete ji téměř všude. Daří se jí na zahradách, loukách, mezích, v parcích, v trávnících mezi paneláky. Zářivě žluté květy smetánky lékařské jsou nepřehlédnutelné. Věděli jste ale, že nejléčivější částí pampelišky je kořen? Poradíme vám, jak ho sbírat, sušit i na co ho využít

Lenka Chvostová
Zahrádkářův diář
Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, ta z vlastní zahrádky chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, které vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování | Zdroj: iStock

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Chuťové se podobají švestkám, nejsou ale tak trpké. Mají příjemnou ovocnou vůni a nasládlou chuť. Výborné jsou čerstvé, skvěle chutnají v koláčích, buchtách a bublaninách, úplně nejlepší jsou ale v marmeládě, kterou si můžete vychutnávat po celý rok. Vypravte se proto na žluté špendlíky a uvařte si ji. Máme pro vás recepty na ty nejoblíbenější marmelády.

Lenka Chvostová
Zdraví
Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Kopr použijete jako lék i aromatické koření

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.

Zuzana Ottová
ExotikaZajímavostiZdraví
Kurkuma: vypěstujte si koření s léčivými účinky

Kurkuma: vypěstujte si koření s léčivými účinky

Kurkumu neboli indický šafrán znají hlavně kuchaři, kteří toto koření žluté barvy přidávají do pokrmů. Kurkuma je totiž jednou z důležitých součástí tradičního indického kari koření. Víte však, že si ji můžete vypěstovat i doma?

Lenka Zemánková
ReceptyZahrádkářův diářZdraví
Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Zahrádkářská sezona 2012: zelenina kořenová, cibulová a listová

Zahrádkářská sezona 2012: zelenina kořenová, cibulová a listová

Nebaví vás zima? Netěší vás mráz a sníh? Věnujte se něčemu, co vám udělá radost: seznamte se s nově vyšlechtěnými kultivary zelenin, které mohou už letos růst i na vaší zahradě. Vybírat je z čeho, posuďte sami.

Kateřina Hradová
Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?

Jaromír Malich
Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Kateřina Hradová
Černý kořen prospívá zdraví

Černý kořen prospívá zdraví

Černý kořen neboli hadí mord španělský nepatří k rozšířeným druhům. Ale proč ho nezkusit? Tato mrazuvzdorná a nedoceněná zelenina nasládlé chuti, jež je lehce stravitelná, může zpestřit váš jídelníček.

Petra Nachtmanová
ReceptyZdraví
Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Recepty s kořením byly zaznamenány již na papyrech. Od dávných věků lidé koření a bylinky kombinovali tak, aby dosáhli co nejlepšího souladu chutí a vůní pokrmů. A jak si umíte poradit vy?

Petra Nachtmanová
Pěstujete bylinky a kořenovou zeleninu?

Pěstujete bylinky a kořenovou zeleninu?

Kateřina Hradová
Hořčice je nejen koření, ale také přírodní pesticid

Hořčice je nejen koření, ale také přírodní pesticid

Redakce Abeceda zahrady

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |