zvonek balkánský

zvonek balkánský
Latinsky: Campanula poscharskyana
Slovensky: zvonček Poscharskov
Čeleď: zvonkovité, Campanulaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Velmi nízká trvalka původem z Dalmácie vytváří až padesáticentimetrové výhony, na jejichž koncích vyrůstají modrofialové květy s různou barevnou intenzitou. Hodí se do závěsných nádob.
  • Výška: 0,5 m
  • List: zubovitý, řapíkatý, srdčitý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květy vyrůstají na koncích rozvětvených lodyh.
  • Barva květu: modrá/fialová
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: propustná, písčitá
  • Nároky na půdu: pH: zásadité
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ
  • Použití: Zimovzdorná rostlina vhodná pro nádobové pěstování. Pro své dlouhé výhony je ideální vysadit ji do závěsných květináčů.
  • Ostatní: Po odkvětu je dobré rostlinu sestřihnout, aby vytvořila novou násadu poupat. Zvonek balkánský pěstovaný jako přenosná rostlina přezimuje v bezmrazé světlé místnosti s teplotou kolem 10 stupňů Celsia.
  • Kvetení: červen až září
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A