žluťucha orlíčkolistá

žluťucha orlíčkolistá
Latinsky: Thalictrum aquilegiifolium
Slovensky: žltuška orlíčkolistá
Čeleď: pryskyřníkovité, Ranunculaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Žluťucha orlíčkolistá je okrasná trvalka s voňavými květy a krátkým žlutým oddenkem. V našich podmínkách se hojně vyskytuje ve vyšších polohách, naopak v nížinách jen zřídka.
  • Výška: 0,4-1 m
  • Tvar: přízemní růžice, rozvětvený, trs, vystoupavý
  • List: zpeřený, obvejčitý, opadavý, řapíkatý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Drobné květy jsou uspořádány ve vrcholových latách složených z mnoha stopkatých, 4- až 5četných květů. Ty jsou světle zelené, fialové či bílé. Tyčinky s barevnými nitkami a podélnými prašníky v barvě žluté, hnědé, červené, fialové nebo lila jsou velmi nápadné.
  • Barva květu: bílá, modrá/fialová, zelená
  • Plod: nažka
  • Nároky na půdu: propustná, humózní
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, list, vůně, snadné pěstování
  • Použití: Žluťucha orlíčkolistá je poměrně variabilní druh: rostliny se liší barvou lodyh, nitek tyčinek i velikostí lístečků. Hodí se jako okrasná rostlina do skupinových výsadeb na vlhkých půdách, dříve se používala k barvení látek.
  • Kvetení: květen až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A