zázvor lékařský (pravý)

zázvor lékařský (pravý)
Latinsky: Zingiber officinale
Slovensky: zázvor (ďumbier) lekársky
Čeleď: zázvorovité, Zingiberaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Zázvor pochází z Indie. Je to vytrvalá tropická bylina, které z oddenků, které se sklízí, vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Prodává se zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) a méně často se u nás dá sehnat zázvor růžový (nakládané oddenky).

Výška: 1,5 m

List: kopinatý, úzký

Barva listu: zelená

Květ: Krátká, hustá květenství ve formě klasu vyrůstají na koncích asi třiceticentimetrových stvolů, které jsou bezlisté, objaté blanitými pochvami. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, jež jsou srostlé a přeměněné v barevný, světle fialový pysk a jednu plodivou tyčinku.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: k sušení

Použití: Z oddenků zázvoru se vaří pivo, limonáda, čaj, nastrouhané (čerstvé i sušené) se přidávají k dochucení různých slaných (maso, saláty, rýže...) i sladkých (sušenky, cukroví) pokrmů. Kandované jsou známou pochoutkou v Asii. Zázvor slouží i jako lék: má antiseptické, protihorečnaté a protizánětlivé účinky, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění. Příznivě účinkuje při potlačení rakoviny, při těhotenských i žaludečních nevolnostech a působí jako afrodiziakum.

Ostatní: Poprvé se u nás objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék a naložený v cukru jako pamlsek.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |