zázvor lékařský (pravý)

zázvor lékařský (pravý)
Latinsky: Zingiber officinale
Slovensky: zázvor (ďumbier) lekársky
Čeleď: zázvorovité, Zingiberaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Zázvor pochází z Indie. Je to vytrvalá tropická bylina, které z oddenků, které se sklízí, vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Prodává se zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) a méně často se u nás dá sehnat zázvor růžový (nakládané oddenky).

Výška: 1,5 m

List: kopinatý, úzký

Barva listu: zelená

Květ: Krátká, hustá květenství ve formě klasu vyrůstají na koncích asi třiceticentimetrových stvolů, které jsou bezlisté, objaté blanitými pochvami. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, jež jsou srostlé a přeměněné v barevný, světle fialový pysk a jednu plodivou tyčinku.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: k sušení

Použití: Z oddenků zázvoru se vaří pivo, limonáda, čaj, nastrouhané (čerstvé i sušené) se přidávají k dochucení různých slaných (maso, saláty, rýže...) i sladkých (sušenky, cukroví) pokrmů. Kandované jsou známou pochoutkou v Asii. Zázvor slouží i jako lék: má antiseptické, protihorečnaté a protizánětlivé účinky, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění. Příznivě účinkuje při potlačení rakoviny, při těhotenských i žaludečních nevolnostech a působí jako afrodiziakum.

Ostatní: Poprvé se u nás objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék a naložený v cukru jako pamlsek.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

včera |
Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Zmatní a začnou černat. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete doma.

9.  2.  2018 |