zázvor lékařský (pravý)

zázvor lékařský (pravý)
Latinsky: Zingiber officinale
Slovensky: zázvor (ďumbier) lekársky
Čeleď: zázvorovité, Zingiberaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Zázvor pochází z Indie. Je to vytrvalá tropická bylina, které z oddenků, které se sklízí, vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Prodává se zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) a méně často se u nás dá sehnat zázvor růžový (nakládané oddenky).

Výška: 1,5 m

List: kopinatý, úzký

Barva listu: zelená

Květ: Krátká, hustá květenství ve formě klasu vyrůstají na koncích asi třiceticentimetrových stvolů, které jsou bezlisté, objaté blanitými pochvami. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, jež jsou srostlé a přeměněné v barevný, světle fialový pysk a jednu plodivou tyčinku.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: k sušení

Použití: Z oddenků zázvoru se vaří pivo, limonáda, čaj, nastrouhané (čerstvé i sušené) se přidávají k dochucení různých slaných (maso, saláty, rýže...) i sladkých (sušenky, cukroví) pokrmů. Kandované jsou známou pochoutkou v Asii. Zázvor slouží i jako lék: má antiseptické, protihorečnaté a protizánětlivé účinky, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění. Příznivě účinkuje při potlačení rakoviny, při těhotenských i žaludečních nevolnostech a působí jako afrodiziakum.

Ostatní: Poprvé se u nás objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék a naložený v cukru jako pamlsek.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |