Zázvor pochází z Indie. Je to vytrvalá tropická bylina, které z oddenků, které se sklízí, vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Prodává se zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) a méně často se u nás dá sehnat zázvor růžový (nakládané oddenky).
Použití
Z oddenků zázvoru se vaří pivo, limonáda, čaj, nastrouhané (čerstvé i sušené) se přidávají k dochucení různých slaných (maso, saláty, rýže...) i sladkých (sušenky, cukroví) pokrmů. Kandované jsou známou pochoutkou v Asii. Zázvor slouží i jako lék: má antiseptické, protihorečnaté a protizánětlivé účinky, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění. Příznivě účinkuje při potlačení rakoviny, při těhotenských i žaludečních nevolnostech a působí jako afrodiziakum.
Ostatní vlastnosti
Poprvé se u nás objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék a naložený v cukru jako pamlsek.
Barva listu: zelená
Květ: Krátká, hustá květenství ve formě klasu vyrůstají na koncích asi třiceticentimetrových stvolů, které jsou bezlisté, objaté blanitými pochvami. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, jež jsou srostlé a přeměněné v barevný, světle fialový pysk a jednu plodivou tyčinku.
Plod: tobolka