zázvor lékařský (pravý)

zázvor lékařský (pravý)
Latinsky: Zingiber officinale
Slovensky: zázvor (ďumbier) lekársky
Čeleď: zázvorovité, Zingiberaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Zázvor pochází z Indie. Je to vytrvalá tropická bylina, které z oddenků, které se sklízí, vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy. Ve volné přírodě se nevyskytuje. Prodává se zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) a méně často se u nás dá sehnat zázvor růžový (nakládané oddenky).

Výška: 1,5 m

List: kopinatý, úzký

Barva listu: zelená

Květ: Krátká, hustá květenství ve formě klasu vyrůstají na koncích asi třiceticentimetrových stvolů, které jsou bezlisté, objaté blanitými pochvami. Okvětní plátky mají srostlou základnu, dvě jalové tyčinky, jež jsou srostlé a přeměněné v barevný, světle fialový pysk a jednu plodivou tyčinku.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: k sušení

Použití: Z oddenků zázvoru se vaří pivo, limonáda, čaj, nastrouhané (čerstvé i sušené) se přidávají k dochucení různých slaných (maso, saláty, rýže...) i sladkých (sušenky, cukroví) pokrmů. Kandované jsou známou pochoutkou v Asii. Zázvor slouží i jako lék: má antiseptické, protihorečnaté a protizánětlivé účinky, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění. Příznivě účinkuje při potlačení rakoviny, při těhotenských i žaludečních nevolnostech a působí jako afrodiziakum.

Ostatní: Poprvé se u nás objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék a naložený v cukru jako pamlsek.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |