zamiokulkas

zamiokulkas
Latinsky: Zamioculcas zamiifolia
Slovensky: zamiokulkas
Čeleď: Araceae, áronovité
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Zamiokulkas pochází z Madagaskaru. Má lesklé, smaragdově zelené listy, které měří až jeden metr. Jsou hustě rozmístěné na krátkém horizontálním stonku a připomínají růžici. Jejich základ je lehce vydutý.
  • Výška: 1 m
  • Tvar: vystoupavý, s vodorovnými větvemi, hustý
  • List: zpeřený, lesklý, kožovitý, stálezelený, špičatý
  • Barva listu: tmavě zelená
  • Květ: Květy bílé barvy vyrůstají na starších rostlinách, jsou poměrně nevýrazné.
  • Barva květu: bílá
  • Nároky na půdu: propustná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: list, snadné pěstování
  • Použití: Zamiokulkas je nenáročná rostlina se zajímavými dekorativními listy. Hodí se i pro méně zkušené pěstitele, vydrží totiž mírné sucho i menší přelití, suchý vzduch a nedostatek světla.
  • Ostatní: Má velké podzemní hlízy, které jsou zásobárnou vody, a proto se tato rostlina někdy řadí k sukulentům. Potřebuje každým rokem nově přesadit.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |