višeň obecná

višeň obecná
Latinsky: Prunus cerasus
Slovensky: čerešňa višňová
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Višeň obecná neboli třešeň višeň či višeň sladkovišeň pochází z oblasti Kaspického moře a dožívá se čtyřiceti let. Její rudé plody s vysokým obsahem vitaminu A nejsou tak sladké jako plody třešně. Existují dva typy višně: stromovitá a keřovitá. Podle zbarvení a chuti plodů rozlišujeme kyselky (tmavě červené a velmi kyselé), sladkovišně (tmavě červené, sladce nakyslé), amarelky (oranžové až načervenalé, mírně kyselé) a skleněnky (světle červené, příjemně kyselé).

Výška: až 8 m

Tvar: rozvětvený, kulovitý, keř, strom

List: vejčitý, zubovitý, lesklý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květy bílé barvy vyrůstají ve svazcích.

Barva květu: bílá

Plod: peckovice

Nároky na půdu: humózní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, podzimní zbarvení

Použití: Plody se konzumují syrové nebo zpracovávají(marmelády, džemy, kompoty, sirupy, pálenky, likéry atd.), používají se do ovocných koláčů a k dozdobení dezertů. Višňové dřevo se uplatňuje v nábytkářském průmyslu.

Ostatní: Koruna stromu je kuželovitá až kulovitá.

Kvetení: květen až

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |