violka (maceška) zahradní

violka (maceška) zahradní
Latinsky: Viola x wittrockiana
Slovensky: Sirôtka
Čeleď: violkovité, Violaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Maceška zahradní patří mezi nejznámější a nejprošlechtěnější druhy dvouletek. Velké květy často s výraznou tmavou skvrnou se na nás usmívají z parků, zahrad, nádob i hřbitovů. Několik květů se objevuje na nízkých trsech s okrouhlými lesklými listy.
  • Výška: 0,1–0,3 m
  • Tvar: trs
  • List: vejčitý, zubovitý, lesklý, řapíkatý
  • Barva listu: tmavě zelená
  • Květ: velký, typický pro macešky - violky
  • Barva květu: bílá, tmavě hnědá, krémová, růžová, modrá/fialová, červená, žlutá/zlatá, oranžová, zelená, dvoubarevná
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na půdu: pH: kyselé
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, snadné pěstování
  • Použití: Použití tohoto druhu macešky je velmi široké. V parcích a zahradách se objevuje v nádobách i jako kobercová dvouletka na záhonech, také se hodí na hroby, do skupin s cibulovinami i do hrnků a nádob na balkony a terasy.
  • Ostatní: V tuhých zimách vyžaduje dobré přikrytí.
  • Kvetení: březen až květen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A