viktorie amazonská

viktorie amazonská
Latinsky: Victoria amazonica
Slovensky: viktória amazónska
Čeleď: leknínovité, Nymphaeaceae
Typ: vodní rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rostlina pojmenovaná na počest anglické královny Viktorie pochází z povodí Amazonky v Brazílii, kde ji roku 1801 objevil Čech Tadeáš Haenke. Je známá také jako Victoria regia. Její obrovské listy se silnou žilnatinou, zespodu nachové, které v průměru dosahují i tří metrů, mají okraje zdvižené do výšky od čtyř do deseti centimetrů a není výjimkou, že jejich stonek měří kolem osmi metrů. Zespodu jsou pokryty trny, které je chrání před rybami. Viktorie amazonská potřebuje teplotu vody od 27 do 30 stupňů Celsia.

List: velký, stálezelený, kulatý

Barva listu: zelená, červená/fialová, dvoubarevná

Květ: Velké vonící květy se rozvíjejí na vodní hladině a kvetou přesně dvě noci (ráno se vždy zavírají). Během první mají sněhově bílou barvu, během druhé jsou tmavě růžové. Jedna rostlina mívá pět až šest květů, které se postupně rozvíjejí, nikdy ale nekvetou dva současně.

Barva květu: bílá, růžová

Nároky na půdu: humózní

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Exotická okrasná vodní rostlina z tropů. V oblastech, jako je Česká republika, kde nemá v přírodě své přirozené podmínky, se pěstuje v botanických zahradách jako jednoletka.

Ostatní: Listy viktorie amazonské unesou malé dítě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |