vanilka

vanilka
Latinsky: Vanilla
Slovensky: vanilka
Čeleď: vstavačovité, Orchidaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Teplomilná orchidej rostoucí v tropické Jižní Americe, Africe, Malajsii. Život začíná jako terestrická (semenáče klíčí v tlejícím listí), v dospělosti je to epifytická, dlouhá, statná, šplhavá, řídce olistěná liána. Adventivní kořeny vyrůstají podél každého z kolének stonku, což rostlině umožňuje rychle šplhat po kmenech stromů ke světlu, bez něhož by nevykvetla. Nejznámější Vanilla planifolia (Vanilka plocholistá) je jedinou orchidejí, která se pěstuje jako obchodní plodina kvůli plodům: sušeným a fermentovaným tobolkám (tzv. vanilkovým luskům), jejichž semeníky se používají jako vanilková esence a vanilkové aroma. Roční světová produkce vanilkových lusků se odhaduje na 1 500 tun.
  • Výška: až 15 m
  • List: eliptický, lesklý, tuhý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Symetrický, s dlouhým trubkovitým pyskem po okraji zdobeným prodlouženými výrůstky. Hroznovité květenství nese až dvanáct vonných, velmi krátce kvetoucích květů, jež se ráno otevírají a ve druhé polovině dne již začínají uvadat. V Mexiku květy opylují endemické včelky rodu Melipona, plantáže vanilky jinde na světě se opylují uměle.
  • Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, zelená
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: propustná, lehká
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, plod, vůně
  • Použití: Okrasná rostlina do velkých teplých skleníků. Kvetení lze očekávat až po dosažení velikosti kolem deseti metrů. Pak rostlina kvete a plodí téměř nepřetržitě. V domácích podmínkách se jedná o orchidej okrasnou pouze listem. Fermentované semeníky slouží jako koření.
  • Ostatní: Běžně pěstovaný druh Vanilla planifolia patří mezi teplomilné orchideje. Vyžaduje dostatek rozptýleného světla a teplé, velmi vlhké podmínky. Pěstuje se s oporou či v závěsných květináčích. Jedná se o velmi ochotně rostoucí orchidej, která se snadno množí řízkováním. Kvetení v domácích podmínkách je ale prakticky vyloučené.
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby