tulipán

tulipán
Latinsky: Tulipa sp.
Slovensky: Tulipán
Čeleď: liliovité, Liliaceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Tulipány jsou jedněmi z nejprošlechtěnějších cibulovin. Zahradní kultivary pocházejí z Turecka, do Evropy se dostaly v šestnáctém století. Od té doby vzniklo na tisíc odrůd a kultivarů. Pěstují se však některé botanické druhy, především nízké liliokvěté.
  • Výška: 0,05–0,9 m
  • List: dlouze kopinatý, eliptický, celokrajný, široký, lysý, dužnatý, přisedlý, čárkovitý
  • Barva listu: zelená, s kresbou
  • Květ: typické tulipánovité, nálevkovité, liliovité
  • Barva květu: bílá, krémová, růžová, modrá/fialová, červená, žlutá/zlatá, oranžová, dvoubarevná
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: hlinitá, výživná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, vůně, květy k řezu
  • Použití: Tulipány existují v tisícovce různých kultivarů, a proto se uplatní ve všech typech zahrad a ve všech jejích částech. Pod keři a na skalkách menší druhy, vysoké pak v záhonech a skupinách trvalek či jiných cibulovin.
  • Kvetení: březen až červen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |