třezalka tečkovaná

třezalka tečkovaná
Latinsky: Hypericum perforatum
Slovensky: ľubovník bodkovaný
Čeleď: třezalkovité, Hypericaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Třezalka je léčivá trvalka vyrůstající z oddenku. Tuhá, přímá, zdřevnatělá lodyha je po stranách lehce zmáčknutá. Listy jsou prosvítavě tečkované, tyto tečky obsahují olejíček. Třezalka hojně roste na slunných místech. Je jednou z nejznámějších magických bylin. Červenému barvivu, které je obsaženo v květech, se říká krev svatého Jana (hypericin). Zvyšuje citlivost na sluneční záření, proto při užívání třezalky hrozí nebezpečí popálení od slunce.

Výška: 0,1-1 m

Tvar: vystoupavý

List: jednoduchý, dlouze vejčitý, celokrajný, opadavý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Zářivě žluté květy mají velké množství tyčinek a jsou uspořádány v laty. Na korunních plátcích jsou černé žlázky, které obsahují červené barvivo.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list, květy k řezu, k sušení

Použití: Třezalka má obrovské využití při léčení nejrůznějších chorob. Působí jako antidepresivum (při neklidu, úzkosti, psychickém vypětí, lehčích depresích), antibiotikum a kardiotonikum, podporuje látkovou výměnu, čistí krev, léčí nemocné plíce, slinivku břišní i játra, žaludek, záněty, vředy, ekzémy, má silné protizánětlivé účinky, odstraňuje poúrazové otoky, hemoroidy, zlepšuje kvalitu cévních stěn. Zevně i vnitřně je vhodná k léčbě ran (i zanícených), pohmožděnin, zlomenin či naraženin. Aplikovaná dlouhodobě a bez přestávek je základní bylinou při léčbě sklerózy multiplex. Podává se většinou ve formě nálevu, čaje a tinktury. Macerací květů v olivovém nebo slunečnicovém oleji vzniká masážní, případně i vnitřně použitelný hojivý olej jasně červené barvy. Třezalka se pěstuje také jako okrasná rostlina.

Ostatní: Název třezalka je odvozen ze staroslověnského trjezati, což znamená rozdrásat, rozpíchat - tato podobnost se vztahuje k listům třezalky, které vypadají jako rozpíchané.

Kvetení: duben až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |