třezalka skvrnitá

třezalka skvrnitá
Latinsky: Hypericum maculatum
Slovensky: ľubovník škvrnitý
Čeleď: třezalkovité, Hypericaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Třezalka skvrnitá se u nás vyskytuje v chladnějších podhorských a horských oblastech, naopak v teplejších neroste vůbec, případně jen výjimečně (tím se liší od třezalky tečkované, která roste v nížinách). Tuhá lodyha je přímá, dole červenohnědě zbarvená. Má 4 lišty, takže na průřezu je čtvercová (třezalka tečkovaná má na lodyze lišty 2, její průřez je kruhový). Proti světlu jsou na listech patrné všechny prosvítající žilky, jež vytvářejí síť (u třezalky tečkované jsou vidět pouze žilky hlavní, ketré se nespojují). Třezalka je jednou z nejznámějších magických bylin. Červenému barvivu, které je obsaženo v květech, se říká krev svatého Jana (hypericin). Zvyšuje citlivost na sluneční záření, proto při užívání třezalky hrozí nebezpečí popálení od slunce.

Výška: 0,15–0,7 m

Tvar: vystoupavý

List: jednoduchý, eliptický, vejčitý, celokrajný, opadavý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství tvoří chudé a řídké koncové vidlany. Zářivě žluté květy mají velké množství tyčinek, na korunních plátcích jsou černé žlázky, které obsahují červené barvivo.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list, květy k řezu, k sušení

Použití: Třezalka skvrnitá má stejné využití jako třezalka tečkovaná. Působí jako antidepresivum (při neklidu, úzkosti, psychickém vypětí, lehčích depresích), antibiotikum a kardiotonikum, podporuje látkovou výměnu, čistí krev, léčí nemocné plíce, slinivku břišní i játra, žaludek, záněty, vředy, ekzémy, má silné protizánětlivé účinky, odstraňuje poúrazové otoky, hemoroidy, zlepšuje kvalitu cévních stěn. Zevně i vnitřně je vhodná k léčbě ran (i zanícených), pohmožděnin, zlomenin či naraženin. Aplikovaná dlouhodobě a bez přestávek je základní bylinou při léčbě sklerózy multiplex. Podává se většinou ve formě nálevu, čaje a tinktury. Macerací květů v olivovém nebo slunečnicovém oleji vzniká masážní, případně i vnitřně použitelný hojivý olej jasně červené barvy. Třezalka se pěstuje také jako okrasná rostlina.

Ostatní: Název třezalka je odvozen ze staroslověnského trjezati, což znamená rozdrásat, rozpíchat - tato podobnost se vztahuje k listům třezalky, které vypadají jako rozpíchané.

Kvetení: červen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |