třešeň ptačí

třešeň  ptačí
Latinsky: Cerasus avium
Slovensky: čerešňa vtáčia
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Třešeň ptačí, která zdomácněla po celé Evropě, má svůj původ v Přední Asii. Roste divoce v listnatých hájích od nížin až po horské oblasti, kde jiné ovocné stromy už nemají vhodné podmínky. V zahradách a sadech se pěstují její různé odrůdy, jejichž kulovité chutné plody jsou oblíbeným ovocem. Obsahují množství vitaminů, cukrů i minerálních látek a podle tvaru se dělí na srdcovky (srdcovitý tvar, měkká dužnina) a chrupky (smáčknutý tvar, pevná dužnina). Obě skupiny se dále dělí na žluté, pestré a tmavé. Stromy se dožívají 80 až 100 let.

Výška: až 30 m

Tvar: rozvětvený, vejčitý, vystoupavý, strom

List: eliptický, pilovitý, obvejčitý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květy jsou oboupohlavné, dlouze stopkaté, bílé, vzácněji narůžovělé. Vykvétají ještě před olistěním stromu. Kališní lístky bývají za květu ohnuté nazpět a zabarvené dočervena.

Barva květu: bílá

Plod: peckovice

Nároky na půdu: propustná, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, podzimní zbarvení

Použití: Plody šlechtěných odrůd se konzumují syrové nebo se zpracovávají (marmelády, džemy, kompoty, sirupy, pálenky, likéry atd.). Listy a květy se využívají v lidovém léčitelství. Třešeň ptačí se uplatňuje jako okrasná dřevina v parcích a ve městech a také v lesnictví: zpevňuje lesní porost a její tvrdé, obtížně štípatelné dřevo se širokým červenohnědým jádrem se používá pro výrobu luxusního nábytku a nábytkářských dýh. Je oblíbenou podnoží v ovocnářství.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |