třešeň ptačí

třešeň  ptačí
Latinsky: Cerasus avium
Slovensky: čerešňa vtáčia
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Třešeň ptačí, která zdomácněla po celé Evropě, má svůj původ v Přední Asii. Roste divoce v listnatých hájích od nížin až po horské oblasti, kde jiné ovocné stromy už nemají vhodné podmínky. V zahradách a sadech se pěstují její různé odrůdy, jejichž kulovité chutné plody jsou oblíbeným ovocem. Obsahují množství vitaminů, cukrů i minerálních látek a podle tvaru se dělí na srdcovky (srdcovitý tvar, měkká dužnina) a chrupky (smáčknutý tvar, pevná dužnina). Obě skupiny se dále dělí na žluté, pestré a tmavé. Stromy se dožívají 80 až 100 let.

Výška: až 30 m

Tvar: rozvětvený, vejčitý, vystoupavý, strom

List: eliptický, pilovitý, obvejčitý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květy jsou oboupohlavné, dlouze stopkaté, bílé, vzácněji narůžovělé. Vykvétají ještě před olistěním stromu. Kališní lístky bývají za květu ohnuté nazpět a zabarvené dočervena.

Barva květu: bílá

Plod: peckovice

Nároky na půdu: propustná, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, podzimní zbarvení

Použití: Plody šlechtěných odrůd se konzumují syrové nebo se zpracovávají (marmelády, džemy, kompoty, sirupy, pálenky, likéry atd.). Listy a květy se využívají v lidovém léčitelství. Třešeň ptačí se uplatňuje jako okrasná dřevina v parcích a ve městech a také v lesnictví: zpevňuje lesní porost a její tvrdé, obtížně štípatelné dřevo se širokým červenohnědým jádrem se používá pro výrobu luxusního nábytku a nábytkářských dýh. Je oblíbenou podnoží v ovocnářství.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |