třemdava bílá

třemdava bílá
Latinsky: Dictamnus albus
Slovensky: jasenec biely
Čeleď: routovité, Rutaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Třemdava je naším původním druhem. Ve volné přírodě se ale vyskytuje vzácně a je chráněná. Miluje suché, doslova stepní partie zahrady s vápenitou půdou. Je to statná bylina, stonky jsou silné a poseté lesklými, sytě zelenými a zpeřenými listy. Na konci stonku jsou dlouhé hrozny výrazných růžových květů.

Výška: 0,5–1 m

Tvar: trs

List: lichozpeřený, lesklý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: růžová či bílá pěticípá koruna s výraznými tyčinkami, je nahloučený ve vzpřímených bohatých hroznech

Barva květu: bílá, růžová

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list, vůně

Použití: Třemdavy jsou statné trvalky, které vynikají ve skupině otatních květin. Hodí se také na okraje křovin. Milují suché stepní partie zahrady.

Ostatní: Rostlina tvoří velký kůlový kořen, a proto se špatně přesazuje. Listy jsou za slunného počasí silně aromatické.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |