tibouchína

tibouchína
Latinsky: Tibouchina urvilleana
Slovensky: tibouchína
Čeleď: černoústcovité, Melastomaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vzpřímeně rostoucí a jen málo se větvící tibouchína pochází z Brazílie, kde dorůstá až do výšky 6 metrů. Vyniká modrofialovými květy a sametovými, sytě zelenými listy, které jsou na vrchní straně jemně chlupaté. Na podzim se zbarvují dočervena. Tibouchína se v našich podmínkách pěstuje jako nádobová rostlina s výškou kolem 2 metrů.

Výška: 2-6 m

Tvar: vystoupavý, keř, řídký

List: dlouze vejčitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Až 12 centimetrů široké květy vyrůstají po několika na koncích větévek. Květenství má tvar vrcholíku.

Barva květu: modrá/fialová

Nároky na půdu: humózní, písčitá, vřesovištní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, podzimní zbarvení

Použití: Nádobová rostlina vhodná do zimních zahrad.

Ostatní: Mladší rostliny je třeba zaštipovat, aby se rozvětvily. K hustějšímu vzhledu přispěje i sesazení 2 až 3 kusů do jednoho květináče. Tibouchína přezimuje na světle při teplotě od 5 do 10 stupňů Celsia.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |