svída (dřín) japonská

svída (dřín) japonská
Latinsky: Cornus kousa
Slovensky: Drieňovka japonská
Čeleď: svídovité, Cornaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Patří do skupiny velkokvětých dřínů. Tato svída má kolem květenství čtyři výrazné listeny, které jsou buď bílé nebo růžové. Plodenství připomínají jahody a po oloupání jsou jedlé. Je to velmi dekorativní strom či keř z Číny, Japonska a Koreje.

Výška: 4–5 m

Tvar: kulovitý

List: eliptický, opadavý, špičatý

Barva listu: zelená

Květ: drobné, nenápadné, nahloučené v kulovité hlávky, obklopené čtyřmi špičatě vejčitými listeny, bílé nebo růžové barvy

Barva květu: bílá, růžová

Plod: peckovice

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, list

Použití: Tato svída upoutá svými nepravými květy, které jsou na jaře bohatě zastoupeny po celých větvích. Nejlépe vynikne jako solitéra.

Ostatní: Plody připomínají tvarem jahodu, jsou jedlé, ale musejí se zbavit trpké slupky.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |