šťavel

šťavel
Latinsky: Oxalis deppei
Slovensky: kyslička
Čeleď: šťavelovité, Oxalidaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Šťavel je hlíznatá rostlinka původem z Mexika, plazivá nebo se vzpřímeným kmínkem. Listy jsou vzpřímené nebo složené kolem stonku, takže působí povadle. Jsou buď celé zelené, nebo jejich středem probíhá vodorovně nahnědlý pásek, jehož kresba kopíruje okraj listu a vytváří na čtyřčetném listu opakující se kresbu čtyřlístku.

Výška: 0,15-0,2 m

Tvar: převislý, plazivý

List: měkký

Barva listu: zelená, dvoubarevná, s kresbou

Květ: Šťavel kvete drobnými, pravidelnými kvítky.

Barva květu: růžová, modrá/fialová, červená

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list

Použití: Šťavel je pokojová rostlina ozdobná svými čtyřčetnými listy. Je považována za symbol štěstí a bývá typickým novoročním dárkem.

Ostatní: Po každém období růstu se doporučuje přestat rostlinu zalévat, aby mohly hlízky zatáhnout, jakmile odkvetou, a následně je několik měsíců nechat odpočinout. Pro nový růst je vhodné přesadit je do nového substrátu, který bude mít hodnotu pH kolem šesti.

Kvetení: leden až únor

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |