šťavel

šťavel
Latinsky: Oxalis deppei
Slovensky: kyslička
Čeleď: šťavelovité, Oxalidaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Šťavel je hlíznatá rostlinka původem z Mexika, plazivá nebo se vzpřímeným kmínkem. Listy jsou vzpřímené nebo složené kolem stonku, takže působí povadle. Jsou buď celé zelené, nebo jejich středem probíhá vodorovně nahnědlý pásek, jehož kresba kopíruje okraj listu a vytváří na čtyřčetném listu opakující se kresbu čtyřlístku.
  • Výška: 0,15-0,2 m
  • Tvar: převislý, plazivý
  • List: měkký
  • Barva listu: zelená, dvoubarevná, s kresbou
  • Květ: Šťavel kvete drobnými, pravidelnými kvítky.
  • Barva květu: růžová, modrá/fialová, červená
  • Nároky na půdu: pH: kyselé
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, list
  • Použití: Šťavel je pokojová rostlina ozdobná svými čtyřčetnými listy. Je považována za symbol štěstí a bývá typickým novoročním dárkem.
  • Ostatní: Po každém období růstu se doporučuje přestat rostlinu zalévat, aby mohly hlízky zatáhnout, jakmile odkvetou, a následně je několik měsíců nechat odpočinout. Pro nový růst je vhodné přesadit je do nového substrátu, který bude mít hodnotu pH kolem šesti.
  • Kvetení: leden až únor
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A