srstka angrešt

srstka angrešt
Latinsky: Grossularia uva-crispa
Slovensky: ríbezľa egrešová
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Planě rostoucí i šlechtěný zahradní trnitý keř s šedohnědou kůrou, známý také jako srstka obecná, meruzalka srstka či angrešt. Plody jsou chlupaté bobule se svěží sladkokyselou chutí, velké do 3 centimetrů. Původní odrůda má zelené plody, vyšlechtěné kultivary jsou běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Srstka se dá pěstovat také ve stromkové formě.

Výška: 0,6-1,5 m

Tvar: rozvětvený, vícekmenný, keř

List: laločnatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy jsou malé, nazelenalé až načervenalé. Bývají rozloženy ojediněle nebo po 2 až po 3 na krátkých stopkách.

Barva květu: červená, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Plody se konzumují syrové nebo se zpracovávají do marmelád a džemů, kompotů, rosolů, vín či moštů. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky.

Ostatní: Plody jsou nízkokalorické, obsahují množství zdraví prospěšných látek: vitaminy E, B a C (tolik jako citrony), minerální látky, vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. V posledních letech způsobuje pěstitelům srstek velké škody padlí hnědé americké, proto byly vyšlechtěny vůči němu v různé míře odolné odrůdy.

Kvetení: duben až květen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2019 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |