srstka angrešt

srstka angrešt
Latinsky: Grossularia uva-crispa
Slovensky: ríbezľa egrešová
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Planě rostoucí i šlechtěný zahradní trnitý keř s šedohnědou kůrou, známý také jako srstka obecná, meruzalka srstka či angrešt. Plody jsou chlupaté bobule se svěží sladkokyselou chutí, velké do 3 centimetrů. Původní odrůda má zelené plody, vyšlechtěné kultivary jsou běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Srstka se dá pěstovat také ve stromkové formě.

Výška: 0,6-1,5 m

Tvar: rozvětvený, vícekmenný, keř

List: laločnatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy jsou malé, nazelenalé až načervenalé. Bývají rozloženy ojediněle nebo po 2 až po 3 na krátkých stopkách.

Barva květu: červená, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Plody se konzumují syrové nebo se zpracovávají do marmelád a džemů, kompotů, rosolů, vín či moštů. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky.

Ostatní: Plody jsou nízkokalorické, obsahují množství zdraví prospěšných látek: vitaminy E, B a C (tolik jako citrony), minerální látky, vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. V posledních letech způsobuje pěstitelům srstek velké škody padlí hnědé americké, proto byly vyšlechtěny vůči němu v různé míře odolné odrůdy.

Kvetení: duben až květen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |