srstka angrešt

srstka angrešt
Latinsky: Grossularia uva-crispa
Slovensky: ríbezľa egrešová
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Planě rostoucí i šlechtěný zahradní trnitý keř s šedohnědou kůrou, známý také jako srstka obecná, meruzalka srstka či angrešt. Plody jsou chlupaté bobule se svěží sladkokyselou chutí, velké do 3 centimetrů. Původní odrůda má zelené plody, vyšlechtěné kultivary jsou běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Srstka se dá pěstovat také ve stromkové formě.

Výška: 0,6-1,5 m

Tvar: rozvětvený, vícekmenný, keř

List: laločnatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy jsou malé, nazelenalé až načervenalé. Bývají rozloženy ojediněle nebo po 2 až po 3 na krátkých stopkách.

Barva květu: červená, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Plody se konzumují syrové nebo se zpracovávají do marmelád a džemů, kompotů, rosolů, vín či moštů. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky.

Ostatní: Plody jsou nízkokalorické, obsahují množství zdraví prospěšných látek: vitaminy E, B a C (tolik jako citrony), minerální látky, vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. V posledních letech způsobuje pěstitelům srstek velké škody padlí hnědé americké, proto byly vyšlechtěny vůči němu v různé míře odolné odrůdy.

Kvetení: duben až květen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |