Srstka angrešt |  Foto:  © Kari Pihlaviita ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Kari Pihlaviita, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Denis Davydov ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Denis Davydov, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Juha Tuomola, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Juha Tuomola, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Juha Tuomola, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Juha Tuomola, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Kim Falck, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Sarah Faulwetter ,  CC BY 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Sarah Faulwetter, CC BY 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © mallaliev ,  CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt | Foto: © mallaliev, CC BY-NC 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Jon Sullivan ,  CC BY 4.0

Srstka angrešt | Foto: © Jon Sullivan, CC BY 4.0

Srstka angrešt |  Foto:  © Denis Davydov ,  CC BY-NC 4.0
Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0
Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0
Srstka angrešt |  Foto:  © Juha Tuomola ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Srstka angrešt

(latinsky: Grossularia uva-crispa, slovensky: ríbezľa  egrešová)
Čeleď: meruzalkovité (latinsky: Grossulariaceae)
Planě rostoucí i šlechtěný zahradní trnitý keř s šedohnědou kůrou, známý také jako srstka obecná, meruzalka srstka či angrešt. Plody jsou chlupaté bobule se svěží sladkokyselou chutí, velké do 3 centimetrů. Původní odrůda má zelené plody, vyšlechtěné kultivary jsou běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Srstka se dá pěstovat také ve stromkové formě.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červenec až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
červenázelená
Výška
0,6-1,5 m
Nároky na půdu
humózní, výživná, pH - neutrální
Tvar:
rozvětvený, vícekmenný, keř
List
laločnatý, opadavý
Atraktivita
plod, sklizeň, list

Použití

Plody se konzumují syrové nebo se zpracovávají do marmelád a džemů, kompotů, rosolů, vín či moštů. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky.

Ostatní vlastnosti

Plody jsou nízkokalorické, obsahují množství zdraví prospěšných látek: vitaminy E, B a C (tolik jako citrony), minerální látky, vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. V posledních letech způsobuje pěstitelům srstek velké škody padlí hnědé americké, proto byly vyšlechtěny vůči němu v různé míře odolné odrůdy.

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy jsou malé, nazelenalé až načervenalé. Bývají rozloženy ojediněle nebo po 2 až po 3 na krátkých stopkách.

Plod: bobule

Další keře

Články odjinud