srstka angrešt

srstka angrešt
Latinsky: Grossularia uva-crispa
Slovensky: ríbezľa egrešová
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Planě rostoucí i šlechtěný zahradní trnitý keř s šedohnědou kůrou, známý také jako srstka obecná, meruzalka srstka či angrešt. Plody jsou chlupaté bobule se svěží sladkokyselou chutí, velké do 3 centimetrů. Původní odrůda má zelené plody, vyšlechtěné kultivary jsou běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Srstka se dá pěstovat také ve stromkové formě.

Výška: 0,6-1,5 m

Tvar: rozvětvený, vícekmenný, keř

List: laločnatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy jsou malé, nazelenalé až načervenalé. Bývají rozloženy ojediněle nebo po 2 až po 3 na krátkých stopkách.

Barva květu: červená, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Plody se konzumují syrové nebo se zpracovávají do marmelád a džemů, kompotů, rosolů, vín či moštů. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky.

Ostatní: Plody jsou nízkokalorické, obsahují množství zdraví prospěšných látek: vitaminy E, B a C (tolik jako citrony), minerální látky, vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. V posledních letech způsobuje pěstitelům srstek velké škody padlí hnědé americké, proto byly vyšlechtěny vůči němu v různé míře odolné odrůdy.

Kvetení: duben až květen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |