špirlice nachová

špirlice nachová
Latinsky: Sarracenia purpurea
Slovensky: saracénia purpurová
Čeleď: Sarraceniaceae, saraceniovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Špirlice nachová se vyskytuje pouze v Severní Americe. Severní poddruh je chladnomilný, jižní je teplomilnější, ochlupenější a má výrazné červené žilkování. Listy špirlic, které rostou v přízemní růžici, jsou přetvořeny ve vakovité, poléhavé a zespodu se rozšiřující láčky. Jsou zelené s červeným síťováním, na plném slunci nachově červené. Na rozdíl od ostatních druhů špirlic je stříška u špirlice nachové přeměněna v límec, takže prostor nad ústím není krytý a vnitřek láčky je ředěn srážkami. Ústí pokrývá nektar, který láká hmyz. Ten potom vnikne za dalším nektarem do láčky, odkud se nemůže dostat, v tekutině na jejím dně se utopí a rostlina ho postupně jako svou potravu stráví.

Výška: 0,10 m

Tvar: přízemní růžice, vystoupavý

List: dlouhý

Barva listu: zelená, červená/fialová, s kresbou

Květ: Květy dosahují průměru až 10 cm. Severní poddruh kvete tmavě červenými květy, jižní bílými až zelenožlutými. Po opylení korunní lístky opadnou a z květu se stane tobolka s mnoha semeny.

Barva květu: bílá, červená, žlutá/zlatá, zelená

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Špirlice nachová je částečně mrazuvzdorná, tudíž je možné pěstovat ji celoročně venku. Aby přežila větší mrazy, potřebuje na zimu ochrannou vrstvu ve formě slámy, chvojí, mechu nebo fólie.

Ostatní: Špirlice nachová je nejrozšířenějším druhem tohoto rodu.

Kvetení: březen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |