špirlice nachová

špirlice nachová
Latinsky: Sarracenia purpurea
Slovensky: saracénia purpurová
Čeleď: Sarraceniaceae, saraceniovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Špirlice nachová se vyskytuje pouze v Severní Americe. Severní poddruh je chladnomilný, jižní je teplomilnější, ochlupenější a má výrazné červené žilkování. Listy špirlic, které rostou v přízemní růžici, jsou přetvořeny ve vakovité, poléhavé a zespodu se rozšiřující láčky. Jsou zelené s červeným síťováním, na plném slunci nachově červené. Na rozdíl od ostatních druhů špirlic je stříška u špirlice nachové přeměněna v límec, takže prostor nad ústím není krytý a vnitřek láčky je ředěn srážkami. Ústí pokrývá nektar, který láká hmyz. Ten potom vnikne za dalším nektarem do láčky, odkud se nemůže dostat, v tekutině na jejím dně se utopí a rostlina ho postupně jako svou potravu stráví.

Výška: 0,10 m

Tvar: přízemní růžice, vystoupavý

List: dlouhý

Barva listu: zelená, červená/fialová, s kresbou

Květ: Květy dosahují průměru až 10 cm. Severní poddruh kvete tmavě červenými květy, jižní bílými až zelenožlutými. Po opylení korunní lístky opadnou a z květu se stane tobolka s mnoha semeny.

Barva květu: bílá, červená, žlutá/zlatá, zelená

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Špirlice nachová je částečně mrazuvzdorná, tudíž je možné pěstovat ji celoročně venku. Aby přežila větší mrazy, potřebuje na zimu ochrannou vrstvu ve formě slámy, chvojí, mechu nebo fólie.

Ostatní: Špirlice nachová je nejrozšířenějším druhem tohoto rodu.

Kvetení: březen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |