špirlice nachová

špirlice nachová
Latinsky: Sarracenia purpurea
Slovensky: saracénia purpurová
Čeleď: Sarraceniaceae, saraceniovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Špirlice nachová se vyskytuje pouze v Severní Americe. Severní poddruh je chladnomilný, jižní je teplomilnější, ochlupenější a má výrazné červené žilkování. Listy špirlic, které rostou v přízemní růžici, jsou přetvořeny ve vakovité, poléhavé a zespodu se rozšiřující láčky. Jsou zelené s červeným síťováním, na plném slunci nachově červené. Na rozdíl od ostatních druhů špirlic je stříška u špirlice nachové přeměněna v límec, takže prostor nad ústím není krytý a vnitřek láčky je ředěn srážkami. Ústí pokrývá nektar, který láká hmyz. Ten potom vnikne za dalším nektarem do láčky, odkud se nemůže dostat, v tekutině na jejím dně se utopí a rostlina ho postupně jako svou potravu stráví.

Výška: 0,10 m

Tvar: přízemní růžice, vystoupavý

List: dlouhý

Barva listu: zelená, červená/fialová, s kresbou

Květ: Květy dosahují průměru až 10 cm. Severní poddruh kvete tmavě červenými květy, jižní bílými až zelenožlutými. Po opylení korunní lístky opadnou a z květu se stane tobolka s mnoha semeny.

Barva květu: bílá, červená, žlutá/zlatá, zelená

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Špirlice nachová je částečně mrazuvzdorná, tudíž je možné pěstovat ji celoročně venku. Aby přežila větší mrazy, potřebuje na zimu ochrannou vrstvu ve formě slámy, chvojí, mechu nebo fólie.

Ostatní: Špirlice nachová je nejrozšířenějším druhem tohoto rodu.

Kvetení: březen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |