Špenát zelený |  Foto:  © Marina ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © Marina, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © steamccl ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © steamccl, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © onidiras-iNaturalist ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © onidiras-iNaturalist, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © Andre Hosper ,  CC BY 4.0

Špenát zelený | Foto: © Andre Hosper, CC BY 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © Andre Hosper ,  CC BY 4.0

Špenát zelený | Foto: © Andre Hosper, CC BY 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © timjplant ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © timjplant, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © Julia Palmer ,  CC BY-SA 4.0

Špenát zelený | Foto: © Julia Palmer, CC BY-SA 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © zarpath ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © zarpath, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © zarpath ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © zarpath, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © bsayres ,  CC BY-NC 4.0

Špenát zelený | Foto: © bsayres, CC BY-NC 4.0

Špenát zelený |  Foto:  © steamccl ,  CC BY-NC 4.0
Špenát zelený |  Foto:  © onidiras-iNaturalist ,  CC BY-NC 4.0
Špenát zelený |  Foto:  © Andre Hosper ,  CC BY 4.0
Špenát zelený |  Foto:  © Andre Hosper ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Špenát zelený

(latinsky: Spinacia oleracea, slovensky: špenát siaty)
Čeleď: merlíkovité (latinsky: Chenopodiaceae)
Jednoletá zelenina jarní i ozimá, zplanělé formy jsou dvouleté. Do Evropy se dostala v 15. století z Persie. Špenát se řadí mezi plodiny druhé trati.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsev (únor až březen, březen až duben)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílázelená
Výška
s květním stonkem 0,3 m
Nároky na půdu
propustná, hlinitá,
Tvar:
přízemní růžice
List
celokrajný, opadavý, čárkovitý
Atraktivita
sklizeň, list

Použití

U všech odrůd se konzumují listy, a to tepelně zpracované i syrové. Jsou snadno stravitelné a výživné, obsahují vitaminy C, E, antioxidanty, betakaroten, vlákninu snižující hladinu cholesterolu v krvi a také vysoké hodnoty kyseliny listové, kterou lékaři doporučují proti cévním a srdečním onemocněním. Působí jako prevence rakoviny.

Ostatní vlastnosti

Syrové listy obsahují 88 procent vody, proto jsou velmi vhodné pro vylučovací orgány. Sklízí se rostliny s minimálně s šesti vyvinutými listy.

Barva listu: zelená

Květ: Rostliny jsou jednodomé, květy nenápadné.

Plod: nažka

Další zelenina

Ačokča

Ačokča

Cyclanthera pedata

Články odjinud