špenát zelený

špenát zelený
Latinsky: Spinacia oleracea
Slovensky: špenát siaty
Čeleď: merlíkovité, Chenopodiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jednoletá zelenina jarní i ozimá, zplanělé formy jsou dvouleté. Do Evropy se dostala v 15. století z Persie. Špenát se řadí mezi plodiny druhé trati.

Výška: s květním stonkem 0,3 m

Tvar: přízemní růžice

List: celokrajný, opadavý, čárkovitý

Barva listu: zelená

Květ: Rostliny jsou jednodomé, květy nenápadné.

Barva květu: bílá, zelená

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list

Použití: U všech odrůd se konzumují listy, a to tepelně zpracované i syrové. Jsou snadno stravitelné a výživné, obsahují vitaminy C, E, antioxidanty, betakaroten, vlákninu snižující hladinu cholesterolu v krvi a také vysoké hodnoty kyseliny listové, kterou lékaři doporučují proti cévním a srdečním onemocněním. Působí jako prevence rakoviny.

Ostatní: Syrové listy obsahují 88 procent vody, proto jsou velmi vhodné pro vylučovací orgány. Sklízí se rostliny s minimálně s šesti vyvinutými listy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |