sója luštinatá

sója luštinatá
Latinsky: Glycine max
Slovensky: sója fazuľová
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Sója luštinatá je jednoletka pocházející z jihovýchodní Asie. V současnosti se běžně pěstuje v mnoha zemích, u nás jen v teplejších oblastech. Často zplaňuje a při dozrávání žloutne. Její listy se podobají listům fazolovým.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: vejčitý, celokrajný, chlupatý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květní hrozny jsou úžlabní, skládají se z 5 až 8 květů, kultivary jich mají i 20. Kalich je trubkovitý, koruna růžová, jemně fialková nebo také bílá.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Sklízí se sójové boby, z nichž se vyrábí potraviny jako mléko, olej (využitelný i v kosmetice), maso, hrubá a hladká mouka. Ze zkvašené sóji se připravuje rostlinný tvaroh, jogurt a sýr. Mladé výhonky tvoří součást zeleninových salátů, zelené rostliny mají využití jako zelené hnojení a krmivo pro dobytek.

Ostatní: Sója je lehce stravitelná, obsahuje množství bílkovin větší než maso hospodářských zvířat, fosfolipidy, draslík, hořčík, vápník, nikl, měď, železo, mangan, fosfor, zinek a kobalt, vitaminy B1 a B2, C,D,E, K a provitamin A. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu, nervovou soustavu i látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a riziko rakoviny prsu. Doporučuje se ji konzumovat při cukrovce, ateroskleróze, krevních chorobách či neurasthenii. Sója obsahuje rostlinné estrogeny, které jsou prospěšné pro ženy v menopauze, nikoliv však pro kojence a kojící ženy. Obshuje i anti-nutrienty, látky, jež mohou mít nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Vzhledem k tomu, že se v Evropě historicky nevyskytovala, mají někteří Evropané alergii na její proteiny. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky. Živí-li se někdo hlavně sójovými produkty, mívá problémy s úbytkem červených krvinek.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |