sója luštinatá

sója luštinatá
Latinsky: Glycine max
Slovensky: sója fazuľová
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Sója luštinatá je jednoletka pocházející z jihovýchodní Asie. V současnosti se běžně pěstuje v mnoha zemích, u nás jen v teplejších oblastech. Často zplaňuje a při dozrávání žloutne. Její listy se podobají listům fazolovým.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: vejčitý, celokrajný, chlupatý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květní hrozny jsou úžlabní, skládají se z 5 až 8 květů, kultivary jich mají i 20. Kalich je trubkovitý, koruna růžová, jemně fialková nebo také bílá.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Sklízí se sójové boby, z nichž se vyrábí potraviny jako mléko, olej (využitelný i v kosmetice), maso, hrubá a hladká mouka. Ze zkvašené sóji se připravuje rostlinný tvaroh, jogurt a sýr. Mladé výhonky tvoří součást zeleninových salátů, zelené rostliny mají využití jako zelené hnojení a krmivo pro dobytek.

Ostatní: Sója je lehce stravitelná, obsahuje množství bílkovin větší než maso hospodářských zvířat, fosfolipidy, draslík, hořčík, vápník, nikl, měď, železo, mangan, fosfor, zinek a kobalt, vitaminy B1 a B2, C,D,E, K a provitamin A. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu, nervovou soustavu i látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a riziko rakoviny prsu. Doporučuje se ji konzumovat při cukrovce, ateroskleróze, krevních chorobách či neurasthenii. Sója obsahuje rostlinné estrogeny, které jsou prospěšné pro ženy v menopauze, nikoliv však pro kojence a kojící ženy. Obshuje i anti-nutrienty, látky, jež mohou mít nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Vzhledem k tomu, že se v Evropě historicky nevyskytovala, mají někteří Evropané alergii na její proteiny. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky. Živí-li se někdo hlavně sójovými produkty, mívá problémy s úbytkem červených krvinek.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |