sója luštinatá

sója luštinatá
Latinsky: Glycine max
Slovensky: sója fazuľová
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Sója luštinatá je jednoletka pocházející z jihovýchodní Asie. V současnosti se běžně pěstuje v mnoha zemích, u nás jen v teplejších oblastech. Často zplaňuje a při dozrávání žloutne. Její listy se podobají listům fazolovým.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: vejčitý, celokrajný, chlupatý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květní hrozny jsou úžlabní, skládají se z 5 až 8 květů, kultivary jich mají i 20. Kalich je trubkovitý, koruna růžová, jemně fialková nebo také bílá.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Sklízí se sójové boby, z nichž se vyrábí potraviny jako mléko, olej (využitelný i v kosmetice), maso, hrubá a hladká mouka. Ze zkvašené sóji se připravuje rostlinný tvaroh, jogurt a sýr. Mladé výhonky tvoří součást zeleninových salátů, zelené rostliny mají využití jako zelené hnojení a krmivo pro dobytek.

Ostatní: Sója je lehce stravitelná, obsahuje množství bílkovin větší než maso hospodářských zvířat, fosfolipidy, draslík, hořčík, vápník, nikl, měď, železo, mangan, fosfor, zinek a kobalt, vitaminy B1 a B2, C,D,E, K a provitamin A. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu, nervovou soustavu i látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a riziko rakoviny prsu. Doporučuje se ji konzumovat při cukrovce, ateroskleróze, krevních chorobách či neurasthenii. Sója obsahuje rostlinné estrogeny, které jsou prospěšné pro ženy v menopauze, nikoliv však pro kojence a kojící ženy. Obshuje i anti-nutrienty, látky, jež mohou mít nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Vzhledem k tomu, že se v Evropě historicky nevyskytovala, mají někteří Evropané alergii na její proteiny. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky. Živí-li se někdo hlavně sójovými produkty, mívá problémy s úbytkem červených krvinek.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |