sója luštinatá

sója luštinatá
Latinsky: Glycine max
Slovensky: sója fazuľová
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Sója luštinatá je jednoletka pocházející z jihovýchodní Asie. V současnosti se běžně pěstuje v mnoha zemích, u nás jen v teplejších oblastech. Často zplaňuje a při dozrávání žloutne. Její listy se podobají listům fazolovým.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: vejčitý, celokrajný, chlupatý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květní hrozny jsou úžlabní, skládají se z 5 až 8 květů, kultivary jich mají i 20. Kalich je trubkovitý, koruna růžová, jemně fialková nebo také bílá.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Sklízí se sójové boby, z nichž se vyrábí potraviny jako mléko, olej (využitelný i v kosmetice), maso, hrubá a hladká mouka. Ze zkvašené sóji se připravuje rostlinný tvaroh, jogurt a sýr. Mladé výhonky tvoří součást zeleninových salátů, zelené rostliny mají využití jako zelené hnojení a krmivo pro dobytek.

Ostatní: Sója je lehce stravitelná, obsahuje množství bílkovin větší než maso hospodářských zvířat, fosfolipidy, draslík, hořčík, vápník, nikl, měď, železo, mangan, fosfor, zinek a kobalt, vitaminy B1 a B2, C,D,E, K a provitamin A. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu, nervovou soustavu i látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a riziko rakoviny prsu. Doporučuje se ji konzumovat při cukrovce, ateroskleróze, krevních chorobách či neurasthenii. Sója obsahuje rostlinné estrogeny, které jsou prospěšné pro ženy v menopauze, nikoliv však pro kojence a kojící ženy. Obshuje i anti-nutrienty, látky, jež mohou mít nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Vzhledem k tomu, že se v Evropě historicky nevyskytovala, mají někteří Evropané alergii na její proteiny. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky. Živí-li se někdo hlavně sójovými produkty, mívá problémy s úbytkem červených krvinek.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |