smil písečný

smil písečný
Latinsky: Helichrysum arenarium
Slovensky: slamiha piesočná
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Smil je vytrvalá rostlina tvořící na vystoupavých lodyhách laty malých kulovitých úborů jasně žluté barvy. Má charakteristické aroma a nahořklou chuť. Miluje sušší stanoviště s písčitými, propustnými a vysýchavými půdami chudými na humus a živiny a přímé slunce. Dříve smil písečný rostl na našem území velmi hojně, nyní jen vzácně.

Výška: 0,1–0,3 m

Tvar: trs

List: dlouze eliptický, celokrajný, chlupatý, kopinatý, úzký, přisedlý

Barva listu: stříbrná/šedá

Květ: Květenství je tvořeno drobnými úbory v hustém koncovém chocholíku. Trubkovité květy jsou zbarveny žlutě.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: propustná, písčitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, vůně, květy k řezu, k sušení

Použití: Smil je okrasná trvalka vhodná do suchých partií, skalek a na zídky. Může se pěstovat také v nádobách. Látky obsažené v květech působí diureticky a příznivě ovlivňují metabolizmus. Sušené květy se přidávají do ovocných čajů a používají se jako součást suchých kytic.

Ostatní: Smil písečný patří mezi silně ohrožené druhy. Na řadě míst, kde dříve rostl, se už nevyskytuje.

Kvetení: červen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |