slunečnice topinambur

slunečnice topinambur
Latinsky: Helianthus tuberosus
Slovensky: slnečnica hľuznatá
Čeleď: hvězdicovité, Asteraceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Slunečnice topinambur, starším názvem topinambur hlíznatý, lidově židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, je trvalka s hlízovitým oddenkem, listy na líci drsnými, na rubu bělavě pýřitými a přímou lysou, nebo drsně chlupatou lodyhou, nahoře větvenou. Horní listy bývají o něco menší než spodní. Topinambur pochází ze Severní Ameriky a často zplaňuje. V našich podmínkách vytváří na některých místech (například kolem Zlína) husté porosty.

Výška: 2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, pilovitý, opadavý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Terčovitý květ má žlutou barvu a vypadá podobně jako slunečnicový, ale je výrazně menší.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Topinambury se hodí do skupinových výsadeb, a protože jsou vysoké, dají se využít jako ochrana nižších choulostivých rostlin. Stěna z nich může sloužit i jako živý plot. Hlízy topinamburů jsou dietní potravinou (obzvlášť dobře se hodí pro diabetiky, děti, rekonvalescenty a seniory). Jejich chuť je velmi jemná. Nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory. Pravidelná konzumace topinamburů přináší výrazný protirevmatický a protiastmatický účinek, harmonizuje činnost žlučníku s ostatními orgány, zmírňuje těhotenské nevolnosti a křeče, reguluje menstruaci a snižuje riziko potratu (předčasného porodu), pomáhá při otocích a redukuje hladinu zejména LDL cholesterolu. Topinambury se používají také jako krmivo pro zvěř.

Ostatní: Hlízy se vaří jen krátce (velmi brzy jsou měkké), a to s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby nemodraly, ale zůstaly bílé.

Kvetení: duben až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |