slunečnice topinambur

slunečnice topinambur
Latinsky: Helianthus tuberosus
Slovensky: slnečnica hľuznatá
Čeleď: hvězdicovité, Asteraceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Slunečnice topinambur, starším názvem topinambur hlíznatý, lidově židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, je trvalka s hlízovitým oddenkem, listy na líci drsnými, na rubu bělavě pýřitými a přímou lysou, nebo drsně chlupatou lodyhou, nahoře větvenou. Horní listy bývají o něco menší než spodní. Topinambur pochází ze Severní Ameriky a často zplaňuje. V našich podmínkách vytváří na některých místech (například kolem Zlína) husté porosty.

Výška: 2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, pilovitý, opadavý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Terčovitý květ má žlutou barvu a vypadá podobně jako slunečnicový, ale je výrazně menší.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Topinambury se hodí do skupinových výsadeb, a protože jsou vysoké, dají se využít jako ochrana nižších choulostivých rostlin. Stěna z nich může sloužit i jako živý plot. Hlízy topinamburů jsou dietní potravinou (obzvlášť dobře se hodí pro diabetiky, děti, rekonvalescenty a seniory). Jejich chuť je velmi jemná. Nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory. Pravidelná konzumace topinamburů přináší výrazný protirevmatický a protiastmatický účinek, harmonizuje činnost žlučníku s ostatními orgány, zmírňuje těhotenské nevolnosti a křeče, reguluje menstruaci a snižuje riziko potratu (předčasného porodu), pomáhá při otocích a redukuje hladinu zejména LDL cholesterolu. Topinambury se používají také jako krmivo pro zvěř.

Ostatní: Hlízy se vaří jen krátce (velmi brzy jsou měkké), a to s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby nemodraly, ale zůstaly bílé.

Kvetení: duben až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |