slunečnice topinambur

slunečnice topinambur
Latinsky: Helianthus tuberosus
Slovensky: slnečnica hľuznatá
Čeleď: hvězdicovité, Asteraceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Slunečnice topinambur, starším názvem topinambur hlíznatý, lidově židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, je trvalka s hlízovitým oddenkem, listy na líci drsnými, na rubu bělavě pýřitými a přímou lysou, nebo drsně chlupatou lodyhou, nahoře větvenou. Horní listy bývají o něco menší než spodní. Topinambur pochází ze Severní Ameriky a často zplaňuje. V našich podmínkách vytváří na některých místech (například kolem Zlína) husté porosty.

Výška: 2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, pilovitý, opadavý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Terčovitý květ má žlutou barvu a vypadá podobně jako slunečnicový, ale je výrazně menší.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Topinambury se hodí do skupinových výsadeb, a protože jsou vysoké, dají se využít jako ochrana nižších choulostivých rostlin. Stěna z nich může sloužit i jako živý plot. Hlízy topinamburů jsou dietní potravinou (obzvlášť dobře se hodí pro diabetiky, děti, rekonvalescenty a seniory). Jejich chuť je velmi jemná. Nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory. Pravidelná konzumace topinamburů přináší výrazný protirevmatický a protiastmatický účinek, harmonizuje činnost žlučníku s ostatními orgány, zmírňuje těhotenské nevolnosti a křeče, reguluje menstruaci a snižuje riziko potratu (předčasného porodu), pomáhá při otocích a redukuje hladinu zejména LDL cholesterolu. Topinambury se používají také jako krmivo pro zvěř.

Ostatní: Hlízy se vaří jen krátce (velmi brzy jsou měkké), a to s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby nemodraly, ale zůstaly bílé.

Kvetení: duben až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |